Haberler

Belediyenin "Eşbaşkanlık" Uygulamasına Mahkemeden Durdurma

Güncelleme:

Van 3. Bölge İdare Mahkemesi, İpekyolu Belediyesindeki "Eşbaşkanlık" uygulamasıyla ilgili yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

Van 3. Bölge İdare Mahkemesi, İpekyolu Belediyesindeki "Belediye Eşbaşkanları Çalışma Yönetmeliği" uygulamasıyla ilgili yürütmenin durdurulmasını kararlaştırdı.

"EŞBAŞKANIN YAPACAĞI İŞLEMLERİN USULSÜZ OLDUĞU" GEREKÇESİ

İpekyolu Kaymakamlığı, 5393 sayılı yasa gereği "Eşbaşkanlık" sistemi adı altında bir organ ve kadronun bulunmadığı, belediye başkanının belediyenin başı ve tüzel kişiliğinin temsilcisi olduğu, belediyeyi devlet dairelerinde temsil etme görevinin bulunduğu, eşbaşkanın yapacağı işlemlerin de usulsüz olduğu gerekçesiyle İpekyolu Belediye Meclisi tarafından hazırlanan yönetmeliğin iptali ve yürütmenin durdurulması talebinde bulundu.

Talebi değerlendiren Van 3. Bölge İdare Mahkemesi de eşbaşkanlık uygulamasının hukuka uygun olmadığına karar verdi.

"BELEDİYE EŞBAŞKANLIĞIYLA İLGİLİ DÜZENLEME YAPILMADI"

İpekyolu Belediye Meclisi tarafından kabul edilen yönetmeliğin maddelerinin de tek tek değerlendirildiği kararda, yönetmeliğin, usule göre seçilmiş belediye başkanına ait yetkilerin yasalarda düzenlenmeyen ve "eşbaşkan" olarak tabir edilen bir kişi ile paylaşılmasını öngördüğü ve belediye başkanını yetkilerini tek başına kullanmakta işlevsiz kıldığı noktasına işaret edilerek, 5393 sayılı Belediye Kanununda ve başka yasalarda belediye eşbaşkanlığıyla ilgili bir düzenleme yapılmadığı anımsatıldı.

"Eşbaşkanlık" uygulamasıyla ilgili sadece Siyasi Partiler Kanunu'nda bir düzenleme yapıldığı, yasalarda öngörülmeyen "belediye eşbaşkanlık" hususunun belediye meclisince yönetmelik ile düzenlendiğine yer verilen kararda, belediye meclisince alınan "Belediye Eşbaşkanları Çalışma Yönetmeliği"nde hukuka uygunluğun görülmediği ifade edildi.

Kararda, şöyle denildi:

"Dava konusu işlemin uygulanmaya devam edilmesi halinde, belediye eşbaşkanlığı yönetmeliği ile belediye başkanı dışında getirilen ve eşbaşkan olarak tabir edilen kişinin belediye başkanı sıfatıyla yapacağı iş ve işlemlerin usulsüz ve geçersiz olacağı, bunun da idari işleyişte ileride telafisi güç ya da imkansız zararları ortaya çıkaracağı açıktır. Açıklanan nedenlerle hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmiştir."

Kaynak: AA / Güncel

İpekyolu Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (9)

Devrim Siverek:

Baskılar ve kararlar bizi yıldıramaz tayyip''in politakası aşikardır kürtlüğü bitirmek ama biz bir ölür bin doğarız bunu aklınızın en kuytu köşesine sokun

6
17
yanıtYanıtla
UrfalimobilWeb@haberler.com:

E recep padisah karar verir hak hukuk mahkeme hepsi receb iki fudagi arasinda

13
8
yanıtYanıtla
izmirli:

terörist partiler kapatılsın.

14
6
yanıtYanıtla
EŞ BAŞKANLIK:

Eş başkanlık, dünyanın modern ülkelerinde olan bir uygulama. Devlet her zaman olduğu gibi geri kalmış bir yönetim anlayışı benimsiyor. Elbette doğru yolu bulacak, hep gecikiyor zaten.

9
6
yanıtYanıtla
0671:

eş başkanlık zırvasından kurtulmak lazım. nedir böyle başkan yanına eş bakan saçma bence. bir başkan olur yanına yardımcı olur. eş başkanlık bizim ülkemize uzak birşey uygulayanlarda ilkellik bence.

9
5
yanıtYanıtla
URFALI63:

Pkk ve yandaşcıları Sadece Amerika ve İsraile hizmet ediyor yazık ülkemin haline.

5
5
yanıtYanıtla
A DEMBA BA:

Bu eşbaşkanlık saçmalığı ile biz daha demokratız demek istiyorsanız bunu kimse yutmaz. Kalaşnikofların gölgesinde yapılan bu şovların sizi gülünç yaptığını fark etmiyor musunuz erenler?

3
1
yanıtYanıtla
ADANALI:

BENCE CHP MHP HDP KALKSIN ZATEN BİR İŞLEVİ YOK ÜLKEDE AKP NE DERSE O OLUYOR DEMOKRASİ VAR GÜYA AMA MONARŞİYLE YÖNETİLİYORUZ

2
1
yanıtYanıtla
tatar abi:

eş başkan bir erkek birde kadın yöntim şeklidir bir kadın birde erkek bukadar erkeğin olduğu kadar kadınında yönetme hakı bulunmalı buşekilde bütün yönetim kadrolarda bir erkek bir kadın olacaktır yani olaylara iki cinsyetinde penceresinden bakmak mümkün olacaktır

0
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title