Haberler

Belediye Gelirleri Kanunundaki Değişiklik

Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, Belediye Gelirleri Kanunu’ndaki değişiklikle alakalı açıklamalarda bulundu.

Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, Belediye Gelirleri Kanunu'ndaki değişiklikle alakalı açıklamalarda bulundu.

Konuyla alakalı yazılı açıklama yapan Birsen, Belediye Gelirleri Kanununa göre tahsil edilen İlan ve Reklam Vergisi, Eğlence Vergisi, İşgal Harcı, Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsatı Harcı ve İşyeri Açma İzin Harcı'nın, daha önce kanundaki alt ve üst sınırlar arasında kalmak kaydıyla belediye meclisleri tarafından belirlendiğini hatırlattı.

Kanunda değişiklik yapıldığını ve yeni düzenlemeyle birlikte Esnaf ve sanatkarların mağdur edildiğini öne süren Birsen, "Kanunda, belediyelere tarife belirleme yetkisinin verildiği ilgili düzenleme, Anayasaya aykırılığı nedeniyle Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. Bu nedenle, 2013 yılında söz konusu madde yeniden düzenlenmiş ve belediye vergi ve harçlarının kanundaki alt ve üst sınırlar arasında kalmak kaydıyla belirleme yetkisi Bakanlar Kuruluna verilmiştir. Bakanlar Kurulunun, 2013/5585 sayılı kararıyla, vergi ve harç tutarlarını gösteren tarifeyi belirlemiştir. Ancak, yeni tarife ile ilimizde söz konusu vergi ve harçların 5-6 kat artmış olduğu tespit edilmiştir" ifadelerini kullandı.

Birsen, mağduriyetlerle alakalı çeşitli girişimlerde bulunduklarını ve sonuç olarak Esnaf ve sanatkarların mağduriyetlerinin giderildiğini kaydettiği açıklamasına şöyle devam etti:

"Bu düzenleme ile esnaf ve sanatkarlarımıza büyük bir maliyet eklenmiş ve ayrıca tüm işyerleri için sabit hale getirilen vergiler küçük esnaf ve sanatkarlarımızın aleyhine haksız rekabet ortamı doğurmaktaydı. Esnaf ve sanatkarlarımızın bu mağduriyetinin giderilmesi için Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonuna başvuruda bulunularak hükümetimizden görüşme talep edilmiştir. Yapılan girişimler sonucunda konfederasyona davet edilen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz'a konu hakkında bilgi verilmiş ve yeni bir düzenleme talep edilmiştir. Bu çalışmaların sonucu olarak, Bakanlar Kurulu yeni bir tarife belirlemiş, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununda değişiklik yapılmasını öngören Kanun teklifi de 17 Şubat 2014 tarihi itibariyle Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulmuş ve 18 Şubat 2014 tarihli ve 28917 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5896 sayılı Bakanlar Kurulu kararına göre işyeri büyüklüklerinin dikkate alınması konusunda birliğimizin talebine göre hazırlanan yeni tarife yayınlanmıştır. Yeni tarifeye göre işyerlerinden alınacak olan belediye vergi ve harçlarında 2012 yılına göre makul bir oranda artış sağlanmış olmakla birlikte, tek tarife sistemden vazgeçilerek vergilerin işyerinin bulunduğu adresin belediye ki grubuna göre ve metrekare üzerinden hesaplanması sağlanmıştır. Esnaf ve sanatkarlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesinde destekleri olan başta Milli Eğitim Bakanımız Prof. Dr. Nabi Avcı'ya, Eskişehir Milletvekilleri Salih Koca'ya, Ülker Can'a ve hükümet yetkililerine duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyoruz." - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Anayasa Mahkemesi Eskişehir Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title