Haberler

Belçika'da Türk Kökenli Belediye Başkanına "Uçakta İsyana Teşvik" Davası Açılacak

Belçika'da Flaman Milliyetçi (N-VA) partili İçişleri Bakanı Jan Jambon ve göçmenden sorumlu Devlet Bakanı Theo Francken, uçakta yolcuları "isyana teşvik ettiği" gerekçesiyle Türk kökenli Belediye Başkanı Emir Kır hakkında dava açacaklarını duyurdu.

Belçika'da Flaman Milliyetçi (N-VA) partili İçişleri Bakanı Jan Jambon ve göçmenden sorumlu Devlet Bakanı Theo Francken, uçakta yolcuları "isyana teşvik ettiği" gerekçesiyle Türk kökenli Belediye Başkanı Emir Kır hakkında dava açacaklarını duyurdu.

Davaya konu olayla ilgili AA'ya konuşan Valon Sosyalist (PS) partisinden Federal Milletvekili ve Brüksel Saint Josse Belediye Başkanı Kır, 12 Mayıs günü Fas ziyareti için Royal Air Maroc uçağına bindiğinde şahit olduğu skandal nedeniyle insani vazifesini yerine getirdiğini ve pişmanlık duyacak birşey yapmadığını söyledi.

Kır, gördüğü manzarayı "Uçağa girmeden bizi gecikme ve gürültü olabilir diye bilgilendirdiler. Uçağa girince son kısımda İngilizce konuşan Afrikalı bir bayanın ağladığını gördüm. Etrafı (güvenlik görevlilerince) sarılmıştı. Çığlık atıyor, uçaktan çıkmak istediğini, ülkesine dönmek istemediğini söylüyordu. Bayana etrafını saran ekip baskı ve şiddet uyguluyordu" diye anlattı.

Bu durumun dakikalarca sürdüğünü ve yolcuların ayağa kalkarak şiddete son verilmesini istediğini anlatan Kır, "Belçikalı ve Faslı emniyetçiler oturun diye insanların üzerlerine yürümeye ve itmeye başladılar. Ben de tepki gösterdim. Siz öncelikle şiddete son verin, kimseyi iteklemeyin dedik.  Bu kadına şiddet uygulayamazsınız diye haykırdık" dedi.

-"Biri zor durumdaysa benim görevim ona yardım etmik"

Emir Kır, "Bu olay 25-30 dakika devam etti. İnsanlığın bittiği yerdeyiz. Bir bayan şiddet yaşıyor, zor durumda, siz de elinizi kolunuzu bağlayacaksınız, sessiz kalacaksınız. Ben herşeyden önce, siyasetçiden önce bir insanım. Başka birisi zor durumdaysa benim insani görevim ona yardım etmektir" şeklinde konuştu.

Kaçak yollarla ülkeye girdiği için sınırdışı edilen Nijeryalı bayanı diğer yolcuların sakinleştirmesiyle uçağın hareket ettiğini ve  bu olay üzerinden siyasi propagandayı aklından geçirmediğini belirten Kır, İçişleri Bakanlığı'nın uçak yolcularını "isyana teşvik  ettiği" suçlamasıyla kendisi hakkında dava açması halinde şahit olduğu "insanlık dışı muameleyi" mahkemede anlatacağını söyledi.

Emir Kır, "Açsınlar davayı, hiç korkum yok. Gidip onların insafsızca politikasını anlatacağım" dedi.

Kır, "Gelecek günlerde bu konuyla ilgili parlamentoda soru önergesi vereceğim. Belçika bugüne kadar insancıl yapısıyla ayakta kaldı, bunun böyle devam etmesi için bu olayın peşini bırakmayacağız" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Brüksel Belçika Fas Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title