Haberler

Belçika'da Genel ve Bölgesel Seçimler

Gent kentinde sandıkların yakınındaki çöpte oy pusulaları bulundu, soruşturma başlatıldı.

Belçika'da 25 Mayıs'ta Avrupa Parlamentosu seçimleriyle birleştirilen genel ve bölgesel seçimler skandallarla gölgelendi.

Ülkenin büyük kentlerinden Gent'te bir seçim bürosunun yakınındaki çöpte, onlarca oy pusulası bulundu.

Seçim sonuçları onaylanana dek güvenli yerde tutulması gereken oy pusulalarından sadece ikisinin mühürlü olduğu bildirildi.

Gent Belediye Başkan Yardımcısı Sofie Bracke, basına yaptığı açıklamada, skandalla ilgili soruşturma başlatıldığını belirterek "Bu pusulaların nereden geldiğini, niye çöpe atıldığını ve seçimlerde sayılıp sayılmadıklarını bilmiyoruz" dedi.

Seçimlerde Belçika genelindeki sandıkların yaklaşık yarısında kullanılan elektronik sistem, oylama ve sayımda arıza vermiş, normalde saatler içinde belli olan kesin sonuçların açıklanması iki gün sürmüştü.

Özellikle başkent Brüksel'de kaos yaratan elektronik oylama sisteminin bir daha kullanılmaması yönünde çağrılar artarken bazı adaylar, arızalı bilgisayarların binlerce tercih oyunu sildiği iddiasıyla seçimin iptali için yargıya başvurdu.

Seçimlerde Flaman bölgesinin bağımsızlığını talep eden Bart de Wever liderliğindeki Yeni Flaman İttifakı (N-VA) oylarını 4 puan artışla yüzde 32'ye yükseltmiş, 150 üyeli federal parlamentoda 33 koltuk kazanmıştı.

Parlamentoda en büyük grup olan N-VA'yı 23 milletvekiliyle Valon Sosyalistler, 20 milletvekiliyle Valon Liberaller, 18 milletvekiliyle Flaman Hristiyan Demokratlar, 14 milletvekiliyle Flaman Liberaller, 13 milletvekiliyle Flaman Sosyalistler ve 9 milletvekiliyle Valon Hristiyan Demokratlar takip ediyor. - Brüksel

Kaynak: AA / Güncel

Belçika Brüksel Gent Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title