Haberler

Beklenen Sergi Açılıyor!

Güncelleme:

Haremeyn Sergisi, Kâbe'nin 100 yıllık fotoğraflarını İstanbul'da gün yüzüne çıkarıyor


Malezya ve Suudi Arabistan'dan sonra "Harameyn-Osmanlı Döneminde Mekke ve Medine" fotoğrafları ilk kez İstanbul'da sergileniyor. IRCICA ve İBB Kültür A.Ş.'nin hazırladığı bu özel sergi, 10 Temmuz Cuma günü Taksim Metro Sanat Galerisi'nde açılıyor. IRCICA Genel Direktörü Dr. Halit Eren, Sultan II. Abdülhamit'in Yıldız Albümlerinden ve Medine Müdafii Fahreddin Paşa'nın koleksiyonundan oluşan "Harameyn-Osmanlı Döneminde Mekke ve Medine" sergisinin, Ramazan ayının manevi atmosferinde daha da anlam kazandığını belirtti.

"Harameyn-Osmanlı Döneminde Mekke ve Medine" fotoğrafları, Türkiye'de ilk kez İstanbul'da düzenlenen sergi ile sanatseverlerle buluşacak. Daha önce Malezya ve Suudi Arabistan'da yoğun ilgi gören sergi, 1908'den 1918'e kadar Kâbe, Sultan II. Abdülhamid tarafından 1900-1908 yıllarında Şam ile Medine arasında inşa ettirilen Hicaz Demiryolu, Mekke ile Medine (Haremeyn) hakkında orijinal bilgiler vermesi nedeniyle oldukça dikkat çekici. Sergideki fotoğraflar, Sultan II. Abdülhamid'in Yıldız albümlerinden ve Medine Müdafii Fahreddin Paşa'nın koleksiyonundan seçildi.

Sultan II. Abdülhamid'in Yıldız Albümü ilk kez İstanbul'da sergileniyor

İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) tarafından, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. işbirliği ile hazırlanan "Harameyn-Osmanlı Döneminde Mekke ve Medine" sergisinde daha önce görülmemiş tarihi fotoğraflar gün yüzüne çıkıyor. IRCICA Genel Direktörü Dr. Halit Eren, Medine'deki sel felaketi ve Surre alaylarına ait siyah beyaz fotoğrafların da ilk kez Haremeyn sergisinde görüleceğini ifade etti.

Medine Müdafii Fahrettin Paşa'nın koleksiyonu IRCICA'da

Sergide ayrıca Peygamber aşığı, Medine Müdafii Fahrettin Paşa (Türkkan)'nın sadece IRCICA arşivinde bulunan koleksiyonunda seçilen fotoğrafların da görüleceğini belirten Eren, "Bu kıymetli sergi ile İslamiyet açısından mukaddes kabul edilen mekânların, İslam mimari mirasının ve o dönemdeki sosyal hayatın farklı karelerini bir araya getirerek kültürel mirasa katkı sunmayı amaçladık" dedi. Sergideki fotoğraflar, Mekke ve Medine tarihinin 19. yüzyıl sonu- 20. yüzyıl başı dönemindeki altyapı ve inşaat faaliyetleri, tarihi mekânların onarımı ve korunması, hac ve kamu hizmetleri gibi yönlerini de yansıtıyor.

"Harameyn-Osmanlı Döneminde Mekke ve Medine" Fotoğraf Sergisi, 10 Temmuz-10 Ağustos tarihleri arasında Taksim Sanat Galerisi'nde, 10.00-19.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Suudi Arabistan Halit Eren Malezya Mekke Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title