Haberler

Beethoven ve Mozart Gibi Ünlü Otistikler Var, 'Otistik' Kelimesi Hakaret Değildir"

Ünlü Piyanist Fazıl Say'ın 'dini değerleri aşağılamak' suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırıldığı davada Say'a, 'otizm hastası olduğu yönünde şüpheler vardır' diyerek hakaret ettiği iddia edilen Ali Emre Bukağalı'nın yargılanmasına başlandı. Suçlamaları reddeden Bukağalı "Beethoven ve Mozart gibi çok ünlü otistikler vardır. 'Otistik' kelimesi bir hakaret değildir. Ayrıca ben de böyle bir kelime kullanmadım" dedi.

Ünlü Piyanist Fazıl Say'ın dini değerleri aşağılamak suçundan yargılandığı davada şikayetçi olarak yer alan Ali Emre Bukağalı hakkında 'hakaret' suçundan 3 aydan 2 yıl 4 aya kadar hapis istemiyle iddianame hazırlanmıştı. İstanbul 64. Asliye Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianame kapsamında Ali Emre Bukağılı'nın yargılanmasına başlandı. Duruşmada sanık Bukağılı hazır bulunurken, şikayetçi Fazıl Say'ı avukatı Meltem Akyol temsil etti.

Kimlik tespitinin ardından savunmasını yapan sanık Ali Emre Bukağılı suçlamaları redderek, "Söz konusu 19. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki dava dini değerlere yönelik hakaretlerin olduğu bir davaydı. O davada ki üç müştekiden birisi benim. Fazıl Say, sürekli olarak benzer söylemlerini dava sırasında da devam ettirdi. Fazıl Say'ın arabesk dinleyenlere, Türk milletine ve inançlı insanlara karşı söylediği sözler basında pek çok kez yer almıştır. Hakkında pek çok kez şikayette bulunulmuştur. Kendisi özür beyanında bulunmamıştır" dedi.

"OTİSTİKTİR GİBİ BİR KELİME KULLANMADIM"

Yaptığı araştırmalarda Fazıl Say'ın otizm hastası olduğuna yönelik uzmanların beyanları olduğunu söyleyen Bukağılı, "Bu beyanlar internet ortamında duruyor. Hatta Tekirdağ Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi Müdürü Dinçer Dönmez'in 'Otizmi müzikle yenecekler' şeklinde yapılmış bir haberde Dönmez, 'Ünlü Müzisyen Fazıl Say da otizmdir ama bunu bilmeyenler anlamıyor. Bizim de merkezimizden Fazıl Saylar yetişeceğine inanıyorum' diyor. Ayrıca yine internette, Hacettepe Üniversitesi Özel Eğitim Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Necate Baykoç Dönmez, otizmi anlattığı yazısında, bazı dahi otistiklerin çok iyi piyano çaldığından bahsederek, bir sinir hastalığından söz etmektedir ve orada Fazıl Say'ın ismi geçmektedir. Mahkemenin yapması gereken adli psikiyatrik değerlendirmedir. Bu konuda Yargıtay kararları var. Bu beyanımı 19. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada da dile getirdim. Kesinlikle direkt olarak kendisine 'otistiktir' şeklinde bir ifadem olmamıştır" dedi.

"BEETHOVEN VE MOZART GİBİ ÜNLÜ OTİSTİKLER VARDIR"

"Beethoven ve Mozart gibi çok ünlü otistikler vardır. Otistik kelimesi bir hakaret değildir" diyen Bukağılı "Ayrıca ben de böyle bir kelime kullanmadım, Fazıl Say'a husumetim, kinim yoktur. Sadece düşüncelerini hukuki çerçevede ifade etmesini istiyorum. Eğer bunu yapmazsa cezalandırılmasını, eğer sağlık yönünden bir mazereti varsa da bu hususun araştırılmasını talep ederim" diye konuştu.

Duruşmada söz alan şikayetçi Fazıl Say'ın avukatı Meltem Akyol ise sanık Bukağılı'nn cezalandırılmasını talep etti. Sanık müdafisinin davanın düştüğüne ilişkin beyanının sonra değerlendirilmesine karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi.

"2 YIL 4 AYA KADAR HAPİS CEZASI İSTENİYOR"

Piyanist ve besteci Fazıl Say'ın, "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağıladığı" iddiasıyla yargılandığı davanın 18 Şubat 2013 tarihinde görülen duruşmasında şikayetçi Ali Emre Bukağılı söz alarak, otistik olabileceği ihtimaline binaen Say'ın cezai ehliyetinin olup olmadığının araştırılmasını talep etmişti.

Bunun üzerine Say, şikayetçi Bukağılı hakkında kendisine hakaret etmesi nedeniyle suç duyurusunda bulunmuştu. Suç duyurusu üzerine soruşturma başlatan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamede, sanık Ali Emre Bukağılı hakkında "hakaret" suçundan 3,5 aydan 2 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Beethoven Fazıl Say Ali Emre Mozart Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title