Haberler

Bedelli Askerlik Yasalaştı

Güncelleme:

TBMM Genel Kurulunda bedelli askerlikle ilgili yasa teklifinin görüşmelerinde, düzenlemeden önce çürük raporu alanların bedelliden yararlanacağı belirtildi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Kamu düzenini sağlamak ile çözüm süreci birbirinin alternatifi ya da sonucu değil. Hem kamu düzeni sağlanacak hem de çözüm sürecinde sorunlara nihai, kalıcı şekilde son vermek gerekir" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda bedelli askerlikle ilgili yasa teklifinin görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Yılmaz, düzenlemeden önce çürük raporu alanların bedelliden yararlanacağını belirtti.

Aynı düzenlemenin bedelli askerlikle ilgili son yasada da bulunduğunu hatırlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Sağlık raporu nedeniyle askerlikten muaf tutulanlar, isterlerse bedeli ödemek kaydıyla yasadan yararlanabilecek. Bu niye yapıldı? Yaklaşık 500, bine yakın faydalandı. Ana amaç şu, etrafındakiler soruyor 'askerlik yaptın mı?' Onlara 'engelliyim, özürlüyüm, çürük raporu aldığımdan dolayı askere gidemiyorum' demek istemiyor. Askerlikten muaf olmasına rağmen bedel ödeyerek, çevresine yasa gereği askerlikten muaf olduğunu söylemeyi tercih ediyor. Bir haktır, isterse yatırır istemezse yararlanmaz."

Yılmaz, daha önceki yasa gereği 30 yaşından gün alanların 30 bin lira ödemek kaydıyla bedelliden yararlandığını hatırlatarak, 460 bine yakın kişiden 70 bin 120 kişinin başvurduğunu, elde edilen 2 milyar 103 milyon 600 bin liranın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na aktarıldığını söyledi.

Yılmaz, bedelliyle ilgili iki ayrı düzenleme arasında bedel farkının ne olacağı sorusuna, "Zaman farklı dolayasıyla bir iade düşünmüyoruz" karşılığını verdi.

İstanbul Askeri Casusluk davasına ilişkin kararın Yargıtay tarafından onanarak kesinleştiğini ifade eden Yılmaz, Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvurunun henüz sonuçlanmadığını, bunun beklenmesi gerektiğini kaydetti.

Yılmaz, "NATO için değil, ülkemizin güvenliği için... Bakın eşkıya sınırlarımızın dışından geliyor, sınırı tanımıyorsa, birinden diğerine geçiyorsa ama Türk sınıra geldiğinde onu durduran harita üzerindeki çizgi değil, Türkiye ve Mehmetçik'in gücüdür.  Yıllardır devam eden terörle ilgili sıkıntı var. Bölgeden ne Mehmetçik ne güvenlik güçleri çekilmiştir. Kamu düzenini sağlamak ile çözüm süreci birbirinin alternatifi ya da sonucu değil. Hem kamu düzeni sağlanacak hem de çözüm sürecinde sorunlara nihai, kalıcı şekilde son vermek gerekir" dedi.

-"Daha çok kişi faydalansın"-

CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün, bedelli askerliğin bir adaletsizlik olduğunu, neresini düzeltmek isterlerse başka bir yerden patlak verdiğini savundu. CHP olarak yapıcı bir muhalefet anlayışı izlediklerinin altını çizen Düzgün, "Madem ki bir fırsat tanınmış daha çok kişi faydalansın istiyoruz. Fakat bunu söylerken ülkenin bir savunma ihtiyacı olduğunu da gözönünde tutmaya çalışıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Bedel olarak belirlenen 18 bin TL'nin taksitlendirilmemesini eleştiren Düzgün, askerde intihar eden gençlerin de şehit sayılması gerektiğini, buna ilişkin düzenlemenin şart olduğunu söyledi.

Öte yandan, muhalefetin geliri belirli düzeyin altındaki kişilerin de bedelsiz olarak uygulamadan yararlanabilmesi, başvuru süresinin uzatılması ve bedelin ödenmesinde taksit uygulamasının getirilmesine ilişkin verdikleri önergeler reddedildi.

Konuşmaların ardından bedelli askerlik ile sözleşmeli er ve erbaşlar hakkındaki düzenlemeleri içeren yasa teklifi kabul edildi.

Başkanvekili Sadık Yakut, teklifin yasalaşmasının ardından birleşimi saat 13.00'te toplanmak üzere kapattı. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
title