Haberler

    Bedelli Askerlik Komisyondan Geçti

    Bedelli askerlik ve sözleşmeli er başvurularına ilişkin kanun teklifi, TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda kabul edildi.

    Geçen hafta askerlikle ilgili 140 maddelik düzenlemeyle görüşülen ancak gecikeceği endişesiyle ayrı bir teklif olarak yeniden ele alınan "Bedelli Askerlik Teklifi", Milli Savunma Komisyonu'nda kabul edildi. Düzenlemenin salı günü Meclis Genel Kurulu'ndan geçtikten sonra aynı gün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayına sunularak yasalaşması planlanıyor.

    Davutoğlu açıklamıştı

    Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun geçen salı günü AK Parti grup toplantısında açıkladığı bedelli askerlik düzenlemesi, Milli Savunma Komisyonu'nda görüşülen askerlikle ilgili torba yasa içine eklendi ve kabul edildi. Ancak Meclis Genel Kurulu'nda başlayacak bütçe maratonu, 110 maddelik torba yasanın yılbaşına kadar görüşülüp kabul edilmesini güçleştiriyordu. Durumu değerlendiren AK Parti yönetimi, bedelli askerlik düzenlemesini ayırdı ve Meclis Başkanlığı'na aynı düzenlemeyi içeren bir kanun teklifi sundu.

    Milli Savunma Komisyonu'nda kabul edilen teklif 1 Ocak 1988 doğumlular dahil olmak üzere 18 bin lira ödeyenlerin askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılmasını öngörüyor. Bu şartlara uygun kişilerin, bedelli askerlikten yararlanmak için kanun yürürlüğe girdikten sonra iki ay içinde askerlik şubelerine başvuruda bulunmaları gerekiyor. Kanun teklifi ile bakaya ve kaçak durumunda olanların da bedelli askerlik uygulamasından yararlanmasına imkan tanınıyor.

    Ordu profesyonelleşecek

    Bedelli teklifi, orduya sözleşmeli er ve erbaş alımını da düzenliyor. Hükümet sözleşmeli er ve erbaş alımını kolaylaştırarak, askerliği meslek edinmiş kişilerin orduda oranını arttırmayı hedefliyor. Bu alımlar için yaş sınırı 20'ye indirilecek. Sözleşmeli er ve erbaş alımı için askerlik yapma şartı aranmayacak.

    Kaynak: Anadolu Ajansı

    Kaynak: Aljazeera / Güncel

    Meclis Genel Kurulu Ahmet Davutoğlu Politika Güncel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title