Haberler

BEDAŞ'tan Vatandaşın İtiraz Hakkını Elinden Alan Uygulama

Güncelleme:

Elektrik borcu fazla çıkan vatandaşlara borç taksitlendirerek uzlaşı yolunu açan BEDAŞ, imzalattığı taahhütname ile vatandaşların dava haklarını da elinden alıyor.

Vatandaşa çıkardığı fazla fatura parasıyla gündeme gelen Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş'nin (BEDAŞ) yeni bir skandalı daha ortaya çıktı. Bugün'ün haberine göre, fazla elektrik borcu çıkan vatandaşlara, taksit yolunu açan BEDAŞ, imzalattığı taahhütname ile vatandaşların dava haklarını da elinden alıyor.

Kanuna aykırı şekilde vatandaşa dayatılan taahhütname ile vatandaşların gelecekte dava açma, icra masrafı talebi vekalet ve harç ücretleri gibi haklarından vazgeçiriyor.

YAPILAN HAKSIZ SÖZLEŞME

BEDAŞ bununla da yetinmeyip kendi açacağı davaları da baştan kabul ettirerek tüm masrafları vatandaşlara yıkıyor. BEDAŞ'ın hukuksuz taahhütname ile insanların ellerini kollarını bağladığına dikkat çeken Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin "BEDAŞ zaten taahhütname ile borcunu alacak ama vatandaşı tehdit altında bırakıyor. Bu tek taraflı hazırlanmış haksız bir sözleşmedir. Bu durumdan binlerce insan mağdur. Tüketici itiraz etmeye çekiniyor. Korkuyor" şeklinde konuştu.

KANUNLARIN ÜSTÜNE GEÇTİ

Elektrik borcu olan mağdur vatandaşlara kanuna aykırı bir şekilde taahhütname imzalatıldığını söyleyen Şahin, "Hakkını aramak için dava yoluna başvuranlara bilgi verilmeden bir taahhütname imzalatılıyor. Türkiye yönetmelikler, mevzuatlar, genelgeler kanunların üstüne geçmiş durumda" dedi.

TEK TARAFLI SÖZLEŞMELER GEÇERSİZDİR

Tüketici hakları ile ilgili kanunda farklı bir madde bulunmasına rağmen bunun uygulanmadığını söyleyen Şahin "Kanun yerine yönetmelik uygulanıyor. Tek taraflı hazırlanan sözleşmeler geçersiz sözleşmelerdir. Tüketici bunun virgülüne dahi müdahale edemez" ifadelerini kullandı.

TÜKETİCİLER BİLİNÇSİZ

Tüketicilerin haklı oldukları halde itiraz etmediğini söyleyen Yılmaz "Tüketicinin bazı konularda haberi olmuyor ama bildiği konularda da itiraz etmeye çekiniyor. Tüketicilerimizde bilinç de yok. Bunu kullananlar da istediğini yapıyor" diye konuştu.

BAKANLA HAZIRLADIĞIMIZ KANUN ERTESİ GÜN FARKLI ÇIKIYOR

n Vatandaşların mağdur edilmesi ile ilgili Bakanlığa eleştiri yönelten Yılmaz şunları söyledi: "Biz tüketici kanunuyla çok uğraşıyoruz. Bakanlıkla görüşüyoruz hatta Bakanla görüşüyoruz. Ama nasıl oluyorsa farklı şekilde çıkıyor. Sermaye lobilerinin istediği gibi kanunu çıkartıyorlar."

KENDİNİ GARANTİYE ALIYOR!

- BEDAŞ Vekili İcra Birim Şefi Hatun Durmaz: "BEDAŞ kendini ve ödemeyi garanti altına almak için bu maddeleri hazırlıyor. BEDAŞ kendini garanti altına alamasa bu taahhütnameyi yapmanın bir anlamı yok."

- Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği Genel Başkanı Fuat Engin: Elektrik dağıtım işlerinin özel sektöre verildiğinden beri sıkıntıları yaşanıyor. EPDK gerekli denetimleri yapmadığı için vatandaşlar mağdur oluyor.

- Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Üyesi Hatice Saadet Kalyoncu: Vatandaşı mağdur etme cesaretini hukuk sisteminden alıyorlar. BDDK hukuk ve hakkaniyete bağlı kararlarını vermesi lazım" dedi.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Mahmut Şahin Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle!
500

Yorumlar (7)

dede:

helak olsun zalimler kavmi

2
0
yanıtYanıtla
MELONUN DELİ KATIRI NEKO:

akp. nin sayesinde ticari kuruluşlar özellikle yandaşların yaptıkları kanun üstü geçerli işlem oldu.

1
0
yanıtYanıtla
serdarMobil-ANDROID:

ödemeyince doğuda yaşayan kürtler gibi kaçak kullan bak o zaman senle nasıl anlaşır.

1
0
yanıtYanıtla
Baskan:

Hani kanunun hukukun üstünlüğü vardı bu kanunlar milleti soyanlara değilde sadece garibanlar için mi var? Bumu adalet

0
0
yanıtYanıtla
hasan:

akp adaleti

0
0
yanıtYanıtla
POMPACI:

Bedaş''tan memnun olmasan ne olur elin mahkum adam istediği kadar yaslıyor. Verginin vergisini alıyor

0
0
yanıtYanıtla
kobra:

Hani kanunun hukukun üstünlüğü vardı bu kanunlar milleti soyanlara değilde sadece garibanlar için mi var? Bumu adalet. akp adaleti

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title