Haberler

BDT Genelkurmay Başkanları toplandı -

Bağımsız Devletler Topluluğu'na (BDT) üye devletlerin Genelkurmay Başkanları, Azerbaycan'da toplandı.

Bağımsız Devletler Topluluğu'na (BDT) üye devletlerin Genelkurmay Başkanları, Azerbaycan'da toplandı.

Azerbaycan Genelkurmay Başkanı Korgeneral Necmeddin Sadıkov'un ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya, Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valeriy Gerasimov, Kazakistan Genelkurmay Başkanı Korgeneral Saken Jasuzakov, Belarus Genelkurmay Başkanı Birinci Yardımcısı Tuğgeneral İgor Lavrinenko, Kırgızistan Genelkurmay Başkanı Birinci Yardımcısı Albay İlyazbey Subankulov, BDT Savunma Bakanları Komitesi Sekreteri Tümgeneral Aleksandr Sinayskiy ve BDT Yürütme Kurulu Başkanı Sergey Burutin katıldı.

BDT üyeleri arasındaki askeri ilişkilerin gözden geçirildiği, planların değerlendirildiği toplantının başında katılımcılar selamlama konuşması yaptı.

- Azerbaycan Genelkurmay Başkanından "Karabağ" vurgusu

Azerbaycan Genelkurmay Başkanı Korgeneral Necmeddin Sadıkov, Ermenistan ve Azerbaycan arasında yaşanan çatışmaya ve Yukarı Karabağ sorununa dikkat çekerek, Azerbaycan halkının mevcut durumu hiçbir zaman kabullenmeyeceğini söyledi.

Azerbaycan'ın uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde kendi hakkını aradığını ve bunun için tüm imkanlarını seferber ettiğini kaydeden Sadıkov, şunları kaydetti:

"Bu sorunu oluşturanların artık Azerbaycan'ın ve Azerbaycan halkının durumunu görmesi lazım. Sabrımız tükenmez değil. Askeri bütçemiz her geçen gün artıyor. Yine de sorunun barış yolu ile çözülmesinden ümitliyiz. Fakat uluslararası kurumlar çifte standart uygulamasına son vermeli ve Ermenistan'ı BM Güvenlik Konseyi'nin Karabağ konusunda aldığı kararları uygulamaya mecbur etmelidir."

Toplantıdan sonra BDT Genelkurmay Başkanları, 2015 yılı faaliyet planı mutabakat zabtı imzaladı.

- 2020 yılını da kapsayan işbirliği konsepti değerlendirildi

Tüm komutanlar adında konuşan Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valeriy Gerasimov, üye ülkeler arasındaki askeri ilişkiler ve işbirliği konuları üzerinde fikir alışverişi yaptıklarını belirtti.

Ülkeleri ilgilendiren yaklaşık on konuyu görüştüklerini bildiren Gerasimov, tarafların 2020 yılını da kapsayan işbirliği konseptini beğendiklerini ve 2015 yılı için hazırlanan faaliyet planında mutabakata vardıklarını kaydetti.

Askeri işbirliğinin çeşitli dallarını, ortak radar uyarı sistemi, ortak radyasyon ve kimyasal değerlendirme konularını görüştüklerini söyleyen Gerasimov, insani yardım amaçlı ortak askeri mühendis taburunun kurulmasının gündeme geldiğini ifade etti.

Üye devletlerin çıkarları doğrultusunda coğrafi mekan bilgi paylaşımı konusunu da görüştüklerini belirten Rus Genelkurmay Başkanı, mutabık kalınan tüm konuların, genel, bölgesel ve ulusal çıkarlar dikkate alınarak çok taraflı askeri işbirliğinin gelişmesi açısından karara bağlandığını ifade etti.

BDT Genelkurmay Başkanları, Azerbaycan ziyaretleri çerçevesinde, merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in Fahri Hiyaban'daki mezarını ve Bakü 20 Ocak Şehitler Hiyabanı'nı ziyaret etti.

Bakü'deki toplantıya, diğer BDT üyesi Tacikistan, Ukrayna ve Ermenistan'dan temsilci katılmadı.

Kaynak: AA / Güncel

Rusya Federasyonu Azerbaycan Karabağ Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title