Haberler

BDP'li Baluken: AKP Mecbur Kaldı

Güncelleme:

BDP'li İdris Baluken, örgütlü mücadele sayesinde AKP'nin Kürtleri hesaba kattığını söyledi.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Ankara'dan Tatvan'ı, Muş'u yönetme "zihniyeti" değişmediği sürece kalıcı çözümlerin sağlanamayacağını savunurken, "Halkımız kendi kendisini yönetmek istiyor. Asıl kurtuluş reçetesinin halkın kendi kendisini yönetmesinin başlaması olarak görüyoruz" dedi.

ANF'ye göre, BDP'li Baluken, "Görüştüğümüz vatandaşlar bizlerden sürekli AKP'ye, devlete güvenmememizi istiyorlar. Devlet geleneğini işaret edip "bu devlette oyun çok' diyorlar. Temkinli, kaygılı bir hal var. Ancak halka, bugüne kadar mücadele ederken, direnirken Öcalan'a, halka, Kürt hareketine güvendiğimizi ve dolayısıyla şimdi de kendimize güvenerek yola devam ettiğimizi söylüyoruz. Hükümete, devlete güvenmeyen halkımız, yaptığımız toplantılarda sürekli Kürtlerin gücünden de bahsederek, aslında AKP'nin, devletin bu sürece mecbur kaldığının bilincinde olduğunu da göstermiş oluyor. AKP'nin Kürtleri tanımadan yola devam edemeyeceğini gördüğünü, şimdiye kadar ayak direttiğini ancak örgütlü mücadele sayesinde Kürtleri hesaba katmaya başladığını düşünüyor. Halk da bu fikirde, biz de" dedi.

-"HALK, KENDİ VALİSİNİ SEÇME ÖZGÜRLÜĞÜ İSTİYOR"-

Sistem değişmedikçe, Ankara'dan Tatvan'ı, Muş'u yönetme "zihniyeti" değişmediği sürece kalıcı çözümlerin sağlanamayacağını savunan Baluken, şunları kaydetti:

"Halkın kendi kendini yönetebileceği bir sistemin oluşması gerekiyor. Halkımız da bütün gezdiğimiz bölgelerde, ilçelerde bu bölgeyi tanımayan, bölgeye yabancı, bölgenin kültürel, tarihi dokusunu bilmeyen, yine bölge insanının duygusunu bilmeyen yöneticilerin atandığını söylüyor. İdari, mülki, bürokratik yönetici kesim ile halk arasında ciddi mesafe var. Bu mesafeyi ortadan kaldırmadan sorunların çözülemeyeceğinin herkes farkında ve bu yüzden demokratik özerklik planı umutlandırıyor. Halk, kendi valisini, kaymakamını seçme özgürlüğü istiyor."

Baluken, Türkiye'nin enerji, petrol gibi kaynaklarının çoğunu Kürt illerinden aldığını ancak buradaki vatandaşların yoksul bırakıldığını öne sürerken de "BDP olarak demokratik özerkliği savunuyoruz ve halkımız da kendi kendisini yönetmek istiyor. Asıl kurtuluş reçetesinin halkın kendi kendisini yönetmesinin başlaması olarak görüyoruz. Dengesizlik ancak böyle çözülür" ifadelerini kullandı. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

İdris Baluken Tatvan Muş Barış Süreci Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title