Haberler

Yeni Yönetmelik Taslağına Tepki Büyüyor

Güncelleme:

Mayıs ayında yürürlüğe giren yeni Tüketici Kanunu kapmasında Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) hazırladığı yönetmelik taslağına tepki yağıyor.

Bursa Tüketiciler Derneği (BTD) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, yeni Tüketici Kanunu kapsamında BDDK'nın hazırladığı yönetmelik taslağına tepki göstererek, "Kaldırıldığı söylenen ücret ve komisyonla ilgili 26 kalem, bugüne kadar tüketicinin hukuk mücadelesiyle elde ettiği kazanımdır. Bu düzenleme ile 10 kişilik bir aile, çocuklara da ek kart verilmesi halinde yıllık 500 liranın üzerinde kredi kartı ücreti ödeyecek" dedi.

Mayıs ayında yürürlüğe giren yeni Tüketici Kanunu kapmasında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) hazırladığı yönetmelik taslağına tepki yağıyor. Konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan BTD Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, bazı küçük iyileştirmeleri göz ardı edemeyeceklerini belirterek, "Ama bu taslak tüketicinin temel beklentilerine cevap vermemektedir. Bunun mutlaka üzerinde yeniden düşünülmesi gerekir. Bu konuda itirazımız var. İtirazımızı da en kısa sürede BDDK'ya bildireceğiz" diye konuştu.

BDDK tarafından düzenlenerek yetkililerin görüşüne açılan taslağın, Tüketici Kanunu'nun ruhuna uygun olarak tüketiciyi koruyamadığını kaydeden Başkan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Taslak, tüketicinin temel beklentilerine cevap vermemektedir. Kaldırıldığı söylenen ücret ve komisyonla ilgili 26 kalem, bugüne kadar tüketicinin hukuk mücadelesiyle elde ettiği kazanımdır. Bu kazanımlara BDDK bu taslak düzenlemesiyle yeni bir şey getirmemiştir. Mesela dosya masrafının kaldırıldığı söylenmektedir ama bunun yerine 'kredi tahsis ücreti' konulmuştur. Bir tüketici kredi talebinde bulunduğu zaman, bankanın görevi de krediyi tahsis etmektir. Bu krediyi tahsis ediyor diye ücret alınması hangi hukuka sığar? Buna şiddetle karşıyız."

Kredi kartı aidatlarının kanuni yolunun açıldığını kaydeden Başkan Yılmaz, "Burada biz yıllardır kredi kartından yıllık kullanım aidatının alınmaması için mücadele vermekteyiz. Bu konuda kazanılmış yargı kararları mevcuttur. Burada eğer mutlaka bir ücret alınması gerekiyorsa bu 3 yılda bir yapılabilir ama yılda bir alınmaktadır. ya da bu ana kredi kartına ek olarak verilen kartlara neden yüzde 50'ye kadar bir ücret öngörülmektedir? Böyle bir düzenleme ile 10 kişilik bir aile, çocuklarına da ek kart çıkarması durumunda, yıllık 500 liranın üzerinde kredi kartı ücreti verecektir. Bankaların hem aktif hem de gecikme faizi yönünden yüksek faiz almalarına rağmen, her yıl kredi kartından 100 liraya yakın bir ücret alması kabul edilebilir değildir. Biz özellikle limiti 5 bin liraya kadar olan kredi kartlarından yıllık ücretin alınmaması gerektiğini düşünüyoruz. ya da kullanım süresi içinde bir defaya mahsus olmak üzere alınması ve alınan ücretin de hakkaniyet kurallarına uygun olması gerekir. 100 liraya varan bir ücretle tüketici mağdur edilmemelidir" dedi.

Tüketici Kanunu'nda bu taslak için ücretler belirlenirken Gümrük ve Ticaret Bakanlığının görüşünün alınması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, "Burada bakanlığın görüşünden henüz haberdar değiliz ve bakanlığın bu husustaki görüşünü yakından takip etmek istiyoruz. Görüşün ne olacağı bizim için son derece önemlidir" diye konuştu.

Yılmaz, bankalara bu sözleşmeler üzerinden alacakları ücretleri yıllık yüzde 20'ye kadar artırma hakkı öngörülmesine de tepki göstererek, "Ücretli ve memurlara yıllık yüzde 3+3 maaş zammı verilirken, bankalara böylesine bonkör davranmanın sebebini anlamakta güçlük çekiyoruz" şeklinde konuştu. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurumu Sıtkı Yılmaz Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title