Haberler

BBP Genel Başkanı Destici Açıklaması

"İşçi kardeşlerimiz, ölümle iş arasında, ölümle yaşam arasında bir tercihe zorlanmaktadır.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, "İşçi kardeşlerimiz, ölümle iş arasında, ölümle yaşam arasında bir tercihe zorlanmaktadır. ya çalışacak ölümü göze alarak çocuğunun rızkını temin edecek ya da işsiz kalacak, aç kalacak. Açlıkla iş arasında bir tercihe zorlanmaktadırlar" dedi.

Destici, Güvenpark'ta düzenlediği basın toplantısında, HDP Parti Meclisi Üyesi Ahmet Karataş'a yönelik bıçaklı saldırıyı tasvip etmediklerini belirterek, "Şiddet kimden gelirse gelsin ve kime karşı yapılırsa yapılsın buna karşı olduğumuzu net bir şekilde ifade etmek istiyorum" dedi. Olayın camiaları, partileri veya gönül bağı içerisinde olduğu kuruluşlarla ilişkilendirilmek istendiğini ifade eden Destici, bunu kınadıklarını ve asla provokasyonlara gelmeyeceklerini söyledi.

Destici, Türkiye'de 50 milyon kişinin açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşadığını öne sürerek şöyle devam etti:

"Böyle bir ortamda işçi kardeşlerimiz, ölümle iş arasında, ölümle yaşam arasında bir tercihe zorlanmaktadır. ya çalışacak ölümü göze alarak çocuğunun rızkını temin edecek ya da  işsiz kalacak, aç kalacak. Açlıkla iş arasında bir tercihe zorlanmaktadırlar. Son 12 yılda AKP iktidarı döneminde hayatını kaybeden işçi sayısı 15 bine yaklaştı, resmi rakamlar 14 bin 500'ü göstermektedir. Bunlar, sadece resmi rakamlardır. Resmi olmayan rakamları da eklediğiniz zaman 15 binin üzerinde işçi kardeşimiz çeşitli sebeplerden hayatını kaybetmiştir. Son 5 yılda hayatını kaybedenlerin sayısı 7 binin üzerindedir."

Soma'daki maden kazasının ardından verilen sözlerin yerine getirilmediğini ileri süren Destici, şunları söyledi:

"İşçi kardeşlerimizden yaşam odaları esirgenirken 12 bin yaşam odası maliyetine 1 katrilyon 300 trilyona kendilerine saray yaptırdılar. Cumhurbaşkanlığının personel sayısı 700, yaptırdıkları saraydaki oda sayısı 950. Sarayın içine 19 bin metrekarelik özel konut yaptırdılar. Bu yetmedi, mevcut uçakların suyu çıkmış gibi 400 milyon dolara yeni uçak alındı. Yeni Cumhurbaşkanımızın Türkiye'ye ilk maliyeti 1 milyar 50 milyon dolar. İşçilerimizden, yoksullarımızdan, emeklilerimizden esirgenenler, kendilerine şaşalı bir şekilde harcanmakta."

Ermenek'te işçilerin mahsur kaldığı ocağı ziyaret ettiğini anlatan Destici, söz konusu ocağın çok ilkel, işçi sağlığı açısından asla çalıştırılmaması gereken ve denetimlerin yapılmadığı bir ocak olduğunu söyledi.

Ocak işletmesinin ehliyetsiz ve liyakatsiz olduğunu ileri süren Destici, "Adam gibi bu ocaklar, gerçek ehliyetli işletmecilere verilse, yandaşlara peşkeş çekilmese, adam gibi hukuki olarak denetlense ve adam gibi çalışma şartları işçi sağlığı açısından kontrol edilse bu tür kazalar sıfıra doğru iner" diye konuştu.

Türkiye'nin işçi ölümlerinde Avrupa'da 1, dünyada ise 5. sırada olduğunu dile getiren Destici, kömür madenlerindeki ölümlerde ise Türkiye'nin Çin ile birlikte 1. sırada olduğunu belirtti. Bu tür hadiselerin bir daha yaşanmaması için işçilerin örgütlenmesinin önündeki engellerin kaldırılması, insan onuruna yaraşır ücret ve çalışma şartlarının sağlanması gerektiğini bildiren Destici, şunları kaydetti:

"Bu ocakların 1-2 tanesi hariç tamamı sağlıksız ve ilkel. Bu ocakların tamamını kapatacaksınız. Kapatmazlarsa bir daha aynı şekilde bir hadise olursa yönetenlerin hepsi birinci derecede sorumludur. Adam gibi düzenli bir hale getirene kadar kapalı tutacaklar ve sonra işletmeye açılacak. Tabii bu arada işçi kardeşlerimiz mağdur edilmeyecek, onların ücretleri ödenecek."

Maden kazalarına anında müdahale etmek için maden havzalarında ortak arama kurtarma istasyonları da kurulması gerektiğini ifade eden Destici, Ermenek'te madende mahsur kalan işçilerin de kurtarılmalarını beklediklerini bildirdi. - Ankara

Kaynak: AA / Politika

Mustafa Destici Ahmet Karataş Ermenek Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title