Haberler

Bayramın Şerbetli Ama Hafif Tatlısı "Muğla Saraylısı"

DURMUŞ GENÇ - Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Muğla'da, Yörüklerin kız isteme merasimlerinin vazgeçilmez lezzeti şerbetli "Muğla saraylısı", doğallığı ve hafifliğiyle bayram tatlıları arasına girdi.

Yörede üretilen zeytinyağı ve cevizlerin yoğun kullanıldığı, hafif olması nedeniyle tercih edilen Muğla saraylısı, endüstriyel tasarım tescilinin alınmasının ardından Türkiye'de birçok yere ve yurt dışına pazarlanıyor.

"Muğla sarı lirası" olarak da bilinen tatlının Ramazan Bayramı'nda yoğun talep görmesi nedeniyle ustalar gece gündüz mesai yapıyor.

Tatlı üreticisi Memduh Şahbaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tatlının yıllar öncesinde kömür ateşinde iki tarafı da çevrilerek pişirildiğini, rafine şekerin olmadığı zamanlarda pekmezle hazırlandığını söyledi.

Tatlının, 2007'de "Muğla saraylısı" ismiyle endüstriyel tasarım tescilini yaptırdıklarını anlatan Şahbaz, tatlıyı markalaştırarak Türk gıda sektörüne yeni bir lezzet kazandırdıklarını dile getirdi.

Şahbaz, Muğla saraylısının kentin sosyal hayatında önemli yeri bulunduğunu ifade etti.

Tatlının kentte Yörüklerin geleneksel kız isteme merasimlerinde hazırlandığını kaydeden Şahbaz, Muğla saraylısının, eski adını, damadın ailesince kız evine nişan takmaya gidilirken tatlının ortasına konulan sarı liradan aldığını bildirdi.

- "Ustalara tatlıyı yapan yaşlı kadınlardan ders aldırdık"

Muğla'ya ait yöresel damak zevkinin korunması için yürüttükleri çalışmalar kapsamında ustalara, tatlıyı yapan yaşlı kadınlardan ders aldırdıklarını vurgulayan Şahbaz, "Ondan sonra tatlıyı vitrine koyduk. İlk gün, iki saat içerisinde iki tepsi tatlıyı sattık ve bu bize bir ışık verdi. Çünkü tatlıyı alan hemen ismiyle istemeye başladı. Bölgemizin bu tatlıyı özlediğini hissettik ve ticari olarak piyasaya sunduk." diye konuştu.

Türkiye'nin her yerine bu tatlıyı gönderdiklerini anlatan Şahbaz, "Yurt dışından da çok talep var. Tanıtımı oldukça yaygınlaşmaya başladı. Amacımız 300 yıllık geleneği yaşatarak gelecek kuşaklara aktarmak. Biz bu çalışmayla para kazandık ama asıl önemlisi kaybolmaya yüz tutmuş bir tatlı çeşidini tekrar topluma kazandırarak bir kültürü yaşatmanın mutluluğunu yaşadık." ifadelerini kullandı.

"Günde 20 tepsi tatlı üretirken şimdi 300 tepsi yapıyoruz"

Şahbaz, tatlıyı ülkenin dört bir yanına kargoyla ulaştırdıklarını bildirdi.

Bayram öncesi yoğun talebi karşılamaya çalıştıklarını belirten Şahbaz, "Özellikle Ankara ve İzmir'den yoğun sipariş aldık. Normal zamanlarda günde 20-30 tepsi Muğla saraylısı yaparken, şu an günde 250-300 tepsi üretim yapıyoruz. Siparişlere yetişmeye çalışıyoruz. Vatandaşlar Muğla saraylısına sahip çıktı ve hafif olması nedeniyle aranan bir lezzet oldu. Özellikle bölgede bayram sofralarının da vazgeçilmezi oldu. Tatlıyı yurt dışına özellikle Almanya, İngiltere, İtalya, ABD, Hindistan'a gönderiyoruz." dedi.

Yurt dışından Muğla'ya gelen tatilcilerin de tatlıyı çok beğendiğini vurgulayan Şahbaz, çok sayıda turistin ülkelerine dönerken Muğla saraylısı götürdüğünü ifade etti.

Şahbaz, tatlının buzdolabına konulmadığı sürece yaklaşık bir hafta muhafaza edilebildiğini de kaydetti.

"Muğla saraylısı tescilli ürün olacak"

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş ise kentteki ürünlerin tescilinin yapılması gerektiğini düşünerek 2016'yı "markalaşma yılı" ilan ettiklerini ve bu yönde yoğun çalışma içine girdiklerini bildirdi.

Muğla saraylısının yanı sıra Muğla beyaz mermeri, Muğla köftesi, Muğla tarhanası, Datça nurlu bademi, Kavaklıdere cevizi ve Ortaca limonunu için Türk Patent ve Marka Kurumuna coğrafi işaret başvurusunda bulunduklarını anlatan Karakuş, Muğla saraylısının tescili için yaptıkları başvurunun kabul edildiğini söyledi.

Karakuş, "Şu anda tescillenme süreci devam ediyor. İnşallah kısa sürede Muğla saraylısı tescilli bir tatlı olarak Türk ve dünya mutfaklarındaki yerini alır. Çünkü bu tatlının bölgemizde 300 yıllık bir geçmişi var." dedi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Ramazan Bayramı Bülent Karakuş Türkiye Muğla Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title