Haberler

Bayramiç'te Deveci Armudu Alternatif Ürün Olacak

Güncelleme:

Bayramiç ilçesinde, tanesinin ortalama ağırlığı 900 gram gelen deveci armudu, meyve üreticileri için alternatif ürün olacak.

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deveci armudu yetiştiriciliğinin yörede her geçen yıl arttığını söyledi.

Bölgenin en meşhur ürünleri arasında yer alan, elma, kiraz ve Bayramiç beyazından sonra alternatif ürünün armut olabileceğine işaret eden Pehlivan, "İlçemizde yaklaşık 500 dekar alanda deveci armudu yetiştiriciliği yapılıyor. Yılda yaklaşık olarak 120 ton ürün elde edeceğiz" dedi.

Pehlivan, ürünün fiyatlarının günümüz şartlarına göre oldukça uygun olduğunu belirterek, "Deveci armudunun kilogramı 1,50-1,80 lira arasında toptan alıcı buluyor. Bu ürün Kazdağları'nın bize verdiği bir velinimet. Kazdağları'nın oksijeni yöremiz ürünlerine farklı aroma, görünüm ve lezzet sağlıyor. Sulamada da sıkıntımız yok. Bu ürünün artış göstermesi yöre üreticisinin pazar sorununu da ortadan kaldıracaktır" diye konuştu.

Armut üreticisi Ümit Atay, 2001 yılında bu ürünü yetiştirmeye başladığını aktarıp, "Yöremize alternatif meyve olabilir. 4 dönümlük bahçeden geçtiğimiz yıl 9 ton ürün aldım. Sanırım bu rakam bu yıl 11-12 ton dolayınca olacak. Meyveleri perakende ve toptan satıyorum. Perakende fiyatı 2-2,50 lira arasında değişiyor" şeklinde konuştu.

Bir başka üretici Fahrettin Atay ise yaklaşık 10 yıldır deveci armudu üreticiliği yaptığını, diğer meyvelere nazaran daha karlı ve verimli olduğunu bildirdi.

Atay, diktikleri fidanlardan 3 yıl sonra verim almaya başladıklarına işaret ederek, şöyle konuştu:

"Her yıl hatalarımızı ve yanlış uygulamalarımızı düzelterek bugünlere geldik. İyi bir yetiştirici olmaya çalışıyoruz. Dönüm başına yaklaşık 3 ton ürün elde ediyoruz.  Ürünümüzün bir kısmını perakende satıyoruz. Diğer kısmını ise pazarcı esnafına toptan olarak veriyoruz. Meyveler olgunlaşma dönemi sonunda 900 gram ağırlığa çıkabiliyor. Deveci armudu yetiştiriciliğinden memnunuz." - Çanakkale

Kaynak: AA / Yerel

İsmail Pehlivan Çanakkale Bayramiç Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title