Haberler

Baykal: Türkiye Azerbaycan'ın Arkadan Hançerlenmesine Göz Yumamaz

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Türkiye Azerbaycan'ın Arkadan Hançerlenmesine Göz Yumamaz. Hiç Kimse Hangi Baskıya Maruz Kalırsa Kalsın Türkiye'nin Azerbaycan'a İhanet Etmesini Sağlayamaz, Hiçbir Hükümetin Buna Gücü Yetmez" Diye Konuştu.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Türkiye Azerbaycan'ın arkadan hançerlenmesine göz yumamaz. Hiç kimse hangi baskıya maruz kalırsa kalsın Türkiye'nin Azerbaycan'a ihanet etmesini sağlayamaz, hiçbir hükümetin buna gücü yetmez" diye konuştu.

Sınır kapısının açılmasının Ermeni işgalinin dolaylı olarak haklılığı anlamına geleceğini kaydeden Baykal, "Sınırı bir defa açarsanız istenilenler gerçekleşmedi diye kapatamazsınız" dedi. Baykal, Azerbaycan'ın Kafkasya'nın en büyük ülkesi olduğunu belirterek "Orta Asya ile Türkiye arasındaki bağlantıların kurulması konusunda olağanüstü önemli konumdadır. Bu temel faktörler dahi Kafkasya'ya bakarken Türkiye'nin ilk görmesi gereken ülke Azerbaycan'dır." şeklinde konuştu.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, parti genel merkezinde yapılan Parti Meclisi toplantısı öncesinde ABD Başkanı Barack Obama'nın açıklamaları ile bir kez daha gündeme gelen Ermenistan ile ilişkiler ve sınır kapısının açılmasını değerlendirdi. Ermenistan'ın Türkiye sınırları içindeki Ağrı Dağı'nı, simgesi olarak kabul ettiğini, bunun Ermenistan'ın toprak ve bağımsızlık anlamında kendini henüz rahat bir aşamaya getirmediğini gösterdiğini kaydeden Baykal, "Bu elbette sorundur. Ermenistan ısrarla 100 yıla yakın bir süre önce yaşandığı iddia edilen olaylarla ilgili Türkiye'nin bir soykırım yaptığını iddia ediyor. Pek çok ülkede Türkiye'yi soykırım suçlusu olarak ilan etme çabası da Ermenistan tarafından sürdürülüyor. Her iki konu da Türkiye ve Ermenistan'ı ilgilendirir. Türkiye'nin bu konularda özel bir telaş ve tedirginlik içine girmesini gerektirecek bir durum olduğunu sanmıyorum" dedi.

Türkiye'nin hakkını hukukunu korumaya muktedir büyük bir devlet olduğunu, çevresindeki devletlerin özlemlerini anlayışla karşılayacak hoşgörüye sahip bulunduğunu belirten Baykal, Ermenistan'ın soykırım iddiası konusunda ise bugüne kadar çok açık ve net bir tavır sergilendiğini ifade etti. Türkiye'nin soykırım iddialarıyla ilgili olarak arşivlerin açık olduğu ve gerçekleri ortaya çıkarmaya yarayacak bir işbirliğine hazır olduğunu söylediğini ifade eden Baykal, bunun Türkiye'nin korkusunun olmamasından kaynaklandığını kaydetti. Baykal, Türkiye'nin Ermenistan yetkilileriyle bir araya geldiğini bunda da yanlış olmadığını ifade ederek bundan sonra da işbirliğinin engelleyici bir tavır almadan sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

-"AÇIKLAMA YAPILMAMASI KAYGILARI ARTTIRIYOR"-

1992 yılında Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sini işgal etmesinin Türkiye ile Ermenistan ilişkilerini derinden etkileyen bir gelişme olduğunu söyleyen Baykal, "Azerbaycan topraklarının yüzde 20'ye yakın kısmı Karabağ dışında Ermenistan işgali altındadır. Bu tek taraflı, bize göre yapılan bir değerlendirme değildir. Bunun uluslar arası hukuka aykırı bir işgal olduğu BM'nin kararlarıyla 1993 yılından itibaren ortaya çıkmıştır. Ermenistan Azerbaycan'ın toprağını işgal etti. Bu 822 sayılı kararla ifade edilmiştir. Güvenlik Konseyi'nin 853 sayılı kararıyla tekrar teyit edilmiştir. Maalesef bu Konsey kararlarına kulak asmayan Ermeni güçleri başka yerleri de almışlardır. Bu tablo karşısında 884 sayılı yeni bir karar almıştır BM Güvenlik Konseyi. Konsey bu konuda 4 karar almıştır. Sonra Türkiye'yi bu konuda karar almak için toplantıya çağırmıştır. Ortada bir Ermeni işgali vardır. Tam mutabakat içinde bu hüküm verilmiştir." diye konuştu. Baykal, bu gelişmelerin ardından Türkiye'nin sınırlarını kapatma kararı aldığını, Demirel hükümetinden bu yana 16 yıldır da bu kararın gelmiş geçmiş bütün hükümetler tarafından sürdürüldüğünü hatırlattı. Türkiye'nin bu kararlarını, Ermenistan'ı işgali sona erdirmeye ikna için aldığını ancak son dönemlerde bu politikanın esneye başladığına ilişkin işaretler olduğunu söyleyen Baykal Dışişleri Bakanı Ali Babacan ya da üst düzey bir yetkilinin gelişmelerle ilgili açıklama yapmasının da kaygıları artırdığını ifade etti.

-"SINIRIN AÇILMASI İŞGALİN HAKLILIĞINI KABUL ANLAMINA GELİR"-

Ermenistan'la "soykırım' iddialarıyla ilgili ortak tarih komisyonu kurulması vaadine dayalı olarak sınırın açılabileceğinin dile getirilmesinin "bugüne kadarki politikaların terk edilmesi ve sakıncalı bir anlayışa gidilmesi" anlamına geleceğini kaydeden Baykal, şöyle konuştu:

''Türkiye, Ermenistan sınırını Azerbaycan'ı işgaline karşı bir tavır olarak kapatmıştır. Bunun tarihi ihtilafla bir ilgisi yoktur. Sınırın açılması konusu, ancak Ermenistan'ın Azerbaycan'ı işgaliyle ilgili olarak düşünülebilir. Sınır, işgal nedeniyle kapatılmıştır, ancak o neden ortadan kalkarsa açılır. İşgalin kaldırılmasının netlik kazanmasıyla açılabilir. Sınır açmak öyle bir iştir ki, bir defa açtıktan sonra tekrar, 'beklentim gerçekleşmedi' diye kapatamazsınız. Çünkü sınır kapatmak hasmane bir davranıştır. Ermenistan, Azerbaycan'a karşı hasmane bir davranış sergiledi ve sınır kapandı. Sınırın açılması, Azerbaycan'daki Ermeni işgalinin haklılığının dolaylı olarak kabulü anlamına gelir. Sınır açılmasını bağlayabileceğin tek koşul, Azerbaycan işgalinin ortadan kaldırılacağının güvenceye alınmasıdır.''

-"TÜRKİYE'NİN İLK GÖRMESİ GEREKEN ÜLKE AZERBAYCAN"-

Türkiye'nin Kafkasya'ya bakarken görmesi gereken ilk ülkenin Azerbaycan olduğunu, işgal devam ederken sınırın açılmasının makul görülemeyeceğini ifade eden Baykal, Türkiye'nin Azerbaycan'ın güvenini sarsmaması gerektiğine işaret etti. Baykal, "Türkiye'nin Azerbaycan'ın güvenini sarsması, Azerbaycan'ın çok ötesinde bu güvensizliğin yaygınlaşacağı ve Türk dış politikasının en yakın dostlarına bile ters düşmeye açık bir zafiyet içinde olduğu görüldüğü anda, Türkiye'ye yönelik güvenin çok ciddi şekilde sarsılması ve bunun bir domino etkisiyle bölgeye yansıması kaçınılmaz olur'' dedi.

-"TÜRKİYE AZERBAYCAN'IN ARKADAN HANÇERLENMESİNE GÖZ YUMAMAZ"-

Başbakan Erdoğan'ın dün sınır kapısının açılmasıyla ilgili yaptığı açıklamayı da değerlendiren CHP lideri Deniz Baykal, ''Türkiye'ye yönelik bir bekleyişin yaratılmasına, Türkiye'nin bu konuda somut adım atacağı anlayışının yaygınlaşmasına uzun bir süreden beri göz yumarak, son dakika yapılacak böyle açıklamalarla olumlu sonuç elde etme şansınız sıkıntıya giriyor." dedi. Yapılması gerekenin yanlış umutlar vermemek olduğunu dile getiren Baykal şu ana kadar izlenen politikanın ise çok ciddi bir yanlış karara dayandığını söyledi. Baykal, "Dürüst ve açık bir şekilde bizim Ermenistan ile ilişkilerimizin düzelmesinin temel dayanağının Azerbaycan'daki Ermenistan işgalinin sona erdirilmesi olduğu öyle anlaşılıyor ki ifade edilmemiştir. Tarih komisyonu ayrı bir konu. Ermenistan ile bizim aramızdaki mesele. Biz Ermenistan'ın Azerbaycan ile arasındaki sorunun çözülmesini istiyoruz. Bizim İşgali meşrulaştırmak anlamına gelecek bir duruma sürüklenemeyeceğimizi herkesin bilmesi lazım.

Türkiye, Azerbaycan'ın arkadan hançerlenmesine göz yumamaz. Türkiye'de hiç kimse hangi baskıya maruz kalırsa kalsın Azerbaycan'a Türkiye'nin ihanet etmesini sağlayamaz. Hiçbir hükümetin buna gücü yetmez." şeklinde konuştu.

-"KİMSE BİLGİ VERDİK DİYE ALDATMASIN"-

Sözkonusu olanan Türkiye'nin Kafkas politikasında Azerbaycan'a bilgi vermek olmadığını söyleyen Baykal, "Kimse Azerbaycan'a bilgi verdik diye kendini aldatmasın. Sözkonusu olan bilgi vermek değil Türkiye'nin Kafkasya politikasını Azerbaycan'la danışarak şekillendirmektir. Ara sıra emrivakileri telefonla bildirerek, bu konuyu çözdüğünü kimse düşünmemeli. Neyin nasıl yapılacağı konusunda ortak anlayışın şekillenmesine ihtiyaç var."dedi. Hükümetin Arap ülkeleri ve Ortadoğu ülkelerine gösterdiği ilginin bir kısmını Kafkasya'daki ve Orta Asya'daki ülkelere de göstermesini isteyen Baykal gazetecilerin soruları üzerine Ermenistan'ın işgalden vazgeçme konusunda ciddi kararlılık içine girmesi ve ortak bir plan üzerinde anlayış birliği sağlanması ve uygulanması halinde iyi niyetli adımlar atılmasına yardımcı olacağını söyledi. Azerbaycan'la ilişkilere önem verdiklerini kaydeden Baykal önümüzdeki günlerde oluşturulacak bir CHP heyetinin Azerbaycan'a gideceğini söyledi. (ANKA)

(EG/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title