Haberler

Bayburt Üniversitesi Akademik Yıl Açılış Töreni

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Medya özgürlüğü kavramı çoğu zaman yanlış, hatalı bir şekilde bu toplumu var eden, ayakta tutan milli ve manevi değerlere hakaret hakkı olarak algılanmıştır. Bu ülkenin medyası darbelere giden süreçlerle ve darbe dönemlerinde ortaya koyduğu tutumla da utanç verici bir maziye, bir geçmişe sahiptir" dedi.

Bayburt Üniversitesi 2015-2016 Akademik Yılı Açılış Töreni Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşti.

Tören öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Temel İslam Bilimleri alanında fahri doktora unvanı takdim edildi.

Fahri doktora unvanı takdiminin ardından bir konuşma yapan Erdoğan, tevcih edilen fahri doktoradan dolayı şükranlarını sunarak, Bayburt Üniversitesi'nin Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda ilerlediğini görmekten mutluluk duyduğunu belirtti.

Bayburt Üniversitesi'nin, kurulduğu 2008 yılından bu zamana şehrin ve bölgenin önemli eğitim kurumlarından biri haline geldiğini anlatan Erdoğan, üniversitede görev alan akademisyen ve personeli kutladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin mümtaz ilim adamlarının, gazeteci, yazar ve akademisyenlerin iştiraki ve desteğiyle düzenlenen "Son Yüzyıl Türkiye Medyasında Din Karşıtlığı Sempozyumu"nun başarılı geçmesi temennisinde bulunarak, sempozyum boyunca ortaya konacak tespit, tenkit ve tekliflerin, Türkiye'nin kanayan bir yarası olan bu konuda aydınlatıcı olmasını diledi.

Toplumları tasnif etmenin ana ölçütlerinden birinin bilgi ve ilim olduğunu, Kadı İyaz Endülüsi'nin bin yıl önce milletleri bilgiyi üretenler ve üretmeyenler olarak ikiye ayırdığını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam aleminin yüzyıllar boyunca dünyanın en eski üniversitelerine ev sahipliği yaptığını, bilginin, ilmin, araştırmanın merkezi olduğunu, birçok İslam şehrinin ilmin ve hikmetin peşinde koşanlar için önemli uğrak noktaları olduğunu kaydetti.

"Tüm bilgi kaynağı sosyal medya olan bir nesil bizim özlemini çektiğimiz bilgiyi üretemez"

Bilgi ile tasnifin bugün gerçekliğini çok daha güçlü muhafaza ettiğini, küreselleşme ile bilgi ve iletişim teknolojilerindeki yeniliklerin ekonomik ve sosyal hayatı, toplumun tüm kesimlerini etkisi altına aldığını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bilgiye ulaşmanın kolaylaştığı, bilginin yaygınlaştığı bir dönemdeyiz. İnternet, televizyon, radyo, cep telefonları, uydu teknolojileri ve online iletişim araçları saniyeler içerisinde bir bilginin tüm dünyaya ulaşmasını sağlıyor. Bu durumun aynı zamanda ciddi bir bilgi kirliliğine yol açtığını biliyoruz. Yalan yanlış bilgiler, eksik ve tarafgir değerlendirmeler bir tık ile herkese ulaşabiliyor. Gezi olayları, 17-25 Aralık darbe girişiminde tecrübe ettiğimiz gibi bu imkanlar ihanet şebekelerinin elinde siyaset mühendisliklerinin, vesayet girişimlerinin aracı haline gelebiliyor. Yani neşter doktorun elinde hayat kurtarıyor ama bıçak katilin elinde insanın hayatına son veriyor. Bizlerin bir taraftan gelişen teknolojik imkanlardan azami ölçüde istifade ederken, diğer taraftan toplumu, aile fertlerimizi ve öğrencilerimizi koruyacak tedbirleri de alması şarttır.

Bilgiye ulaşmak önemlidir. Ancak çok daha önemlisi o bilginin niçin üretildiği, nasıl, nerede ve ne amaçla kullanıldığıdır. Gençlerimiz 140 karaktere sığdırılmış bir ifadeyle yetiniyor, ötesini araştırmıyor, ilmin membası olan kitabı, kütüphaneyi, tedrisi önemsiz görüyorsa, burada ciddi bir sorun var demektir. Tüm bilgi kaynağı sosyal medya olan, kendini ancak kısaltılmış cümle ve kelimelerle ifade edebilen bir nesil bizim özlemini çektiğimiz bilgiyi üretemez."

Yeni iletişim araçlarının etkin şekilde kullanılmasının önemli olduğunu, zaman zaman paylaşılan görüntü ve fotoğrafları eğlenceli bulduğunu, tebessümle bunları takip ettiğini aktaran Erdoğan, "Meseleyi bundan ibaret görüp asıl bilgi kaynaklarına yönelmezsek iletişim araçlarının esiri haline dönüşürüz. Sadece bu araçlar üzerinden sosyal, kültürel, eğitim hayatı inşa edilemez" diye konuştu.

"Bilgiyi irfan ve hikmetle birlikte geliştirmek mecburiyetindeyiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilimde söz sahibi olmanın hazırı tüketmekten, kolay olana tevessül etmekten ve bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmaktan geçmediğine dikkati çekerek, vicdanları ve idrakleri terbiye etmeden bireye sadece bilgi yükleyen anlayışın da sağlıklı nesiller yerine marazlı fertler yetiştireceğini kaydetti.

Erdoğan, "Bilgiyi irfan ve hikmetle birlikte geliştirmek mecburiyetindeyiz. Medeniyetimizden ve tarihimizden aldığımız ilhamla yeni Türkiye hedefini gerçekleştirmek için el birliğiyle çalışmalıyız. Fikir çilesi çekmeden, alın teri dökmeden, sonsuz bir tecessüsle ilim tahsil etmeden, kütüphanelere, kitap deryasına dalmadan bunu başaramayız" dedi.

"Zaman bendedir ve mekan bana emanettir" şuurunda bir gençlik yetiştirecek eğitim sisteminin süratle kurulması gerektiğini ifade eden Erdoğan, üniversitelerin, ülkenin, milletin sorunlarını konuşan, tartışan, bunun için toplantılar düzenleyen, fikir ve çözüm üreten ilim yuvaları olduğunu, üniversitelerde farklı düşüncelerin olabileceğini ama farklılık adına toplumun ve ülkenin gerçeklerinden de kopulmaması, sağduyunun muhafaza edilmesinin önemine değindi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkesine ve milletine yabancı, kopuk, ideolojik şartlanmışlıkla gözü bağlı, hakareti, tahkir etmeyi eleştiri olarak gören bir anlayışın üniversiteleri ve ülkeyi ileri götüremeyeceğini belirterek, şöyle dedi:

"Zira eleştiri ayrıdır, cehalet, hakaret, tahkir etme ayrıdır. Eleştiri kırıp dökme değil imar etme, tamir etmedir. Çünkü hiçbir insan değer verdiği, kıymetli bulduğu şeyi kırmaya çalışmaz. Kişinin mensubu olduğu kültürü, toplumu eleştirmesiyle aşağılaması arasındaki fark artık birilerinin çok anlamlı bir şeklide üzerinde durması gereken bir durumdur. Kendi ülkesine, kendi milletine, o milletin tarihine, kültürüne, inancına hakaret edenler tamamen yabancılaşmış demektir, onlar milli değildir, onlar yerli değildir."

"Son Yüzyıl Türkiye Medyasında Din Karşıtlığı Sempozyumu"

Bayburt Üniversitesinde düzenlenen "Son Yüzyıl Türkiye Medyasında Din Karşıtlığı Sempozyumu"nun temasının Türkiye'de uzun süreden beri sıkıntılı olan meselelerden biri olduğuna vurgu yapan Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İçinden geldiği milleti zorla dönüştürülmesi gereken bir kitle olarak gören anlayış yıllar boyu ülkemiz basınının hakim rengi olmuştur. Medya özgürlüğü kavramı çoğu zaman yanlış, hatalı bir şekilde bu toplumu var eden, ayakta tutan milli ve manevi değerlere hakaret hakkı olarak algılanmıştır. Bu ülkenin medyası darbelere giden süreçlerle ve darbe dönemlerinde ortaya koyduğu tutumla da utanç verici bir maziye, bir geçmişe sahiptir. Medyada rastladığımız çok enteresandır, 'Kurban Bayramı bu sene de hac mevsimine denk geldi', 'metroda, otobüste, uçakta namaz' türünden haberler hem cehaleti hem de hastalıklı bir bakış açısını yansıtır. Şecaat arz ederken sirkatin söyleme meselesi. Aynı tavrın bugün de devam ettiğini görüyoruz.

Osmanlı Türkçesinin, Kur'an ve siyer derslerinin seçmeli olarak okullarda okutulması tartışmalarında bunu hep gördük. Diyanet İşleri Başkanımızla ilgili tartışmalarda, bir önceki hükümette görev alan Aile Bakanımızla ilgili haberlerde bu sakat bakış açısını maalesef tekrar tekrar müşahede ettik. Bazı medya organlarının milletimizin değerlerine karşı takındığı düşmanca tavır üzerine hep birlikte durup düşünmemiz gerekir. Ben bu sempozyum vesilesiyle medya mensuplarımızın, üniversite öğrencilerimizin ve kıymetli akademisyenlerimizin bu önemli konuyu enine boyuna tartışacaklarına inanıyorum."

(Bitti)

Kaynak: AA / Yerel

Bayburt Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title