Haberler

Bayburt'taki Baksı Müzesi'ne, 2014 Avrupa Konseyi Müze Ödülü

Bayburt'tun Bayraktar Köyü'nde Prof.Dr. Hüsamettin Koçan tarafından kurulan Baksı Müzesi'ne, 2014 Avrupa Konseyi Müze Ödülü verildi. Prof.Dr. Koçan, ödülü AKPM Başkanı Anne Brasseur'den aldı. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) tarafından verilen ödüle daha önce de İstanbul Arkeoloji Müzesi layık görülmüştü.

AKPM 2014 yılı için verilen "Yılın Müzesi Ödülü"nü 3 Aralık 2013 tarihinde aldığı kararla Baksı Müzesi'ne verdi. AKPM  Kültür Komisyonu'nun Paris'te yaptığı oylama sonucunda Avrupa'nın en prestijli müze ödülünü kazanan Baksı Müzesi, yarışmanın sembolü olan Joan Miro'nun bronz heykelciğini 1 yıl boyunca Bayburt'ta sergileyecek. Müze ödülü raportörü, Vesna Marjanovic, "Müze, yönetimi ve düzenlediği etkinlikler ile, Avrupa Konseyi Faro Sözleşmesi'nin kültürel mirasın yaşatılmasına yönelik prensiplerinin, yerelde nasıl uygulanabileceğini gösteren çok etkileyici ve ilham verici bir model sunuyor." dedi.

Strasbourg'ta 1732 yılında yapılan Rohan Sarayı'nda dün akşam düzenlenen ödül törenine aralarında AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, AKPM Türk Delegasyonu CHP Ankara Milletvekili Ayşe Gülsün Bilgehan, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç, MHP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş, AKP Sakarya Milletvekili Şaban Dişli, Bayburt Valisi Mükerrem Ünlüer, Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, yazar Prof.Dr. Eser Karakaş, Avrupa Konseyi Nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Rauf Engin Soysal, AK Parlamenterleri, AKPM Başkanı Anne Brasseur, AK Müze işlerinden sorumlu yetkili Goranka Horjan'ın da aralarında bulunduğu 200'e yakın seçkin davetli katıldı.

Ödül töreninde davetliler, yapılan sinevizyon gösterimi ve konuşmalarla Baksı Müzesi ve Bayburt'u yakından tanıma fırsatı buldu. Törende Baksı Müzesi'nin kurucusu Prof.Dr. Hüsamettin Koçan yoğun ilgi gördü. 2014 Avrupa Konseyi Müze Ödülü'nü

AKPM Başkanı Anne Brasseur'in elinden alan Prof.Hüsamettin Koçan, DHA'ya yaptığı aıklamada Baksı Müzesi'nin seyirlik olmadığını söyledi. Prof.Dr. Koçan, şöyle dedi:

"Anadolu'nun ücra köşesinde yapılan Baksı Müzesi'nin, o bölgeye kültür turizmi artıracağına inanıyorum. Salonda herkes şimdiden müzeyi merak ediyor. Görmek istiyor. Sadece seyirlik müze değiliz. Hayatla ilgili bir müze. Güncelle yakından ilgiliyiz. Müzede hem sanat, hem zanaat ayrı platformlarda telafuz ediliyor. Ödül bizi dünya standartlarında bir yerde olduğumuzu gösteriyor. İç ve dış kamuoyunda son derece çok önemli. Müze çalışmalarıyla bölgede kadın istihdamı ve çocukların eğitimini sağlamak istiyoruz."

Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, Baksı Müzesi'nin örnek alınması gerektiği belirtti. Baksı Müzesi'nin çok önemli olduğunu söyleyen Hızlan, şöyle konuştu:

"Baksı Müzesi'ni hep yakından takip ettim. Çok defa köşemde Baksı hakkında makale yazdım. Anadolu'da olan müzenin başka işlevi vardır. Yerel özellikleri, yerel sanat ve coğrafyası bu müzede yapılan çalışmaları gösterir. Bu çalışmalar Anadolu'dan büyük kentlere gider ve bir çalışma köprüsü kurar. Baksı Müzesi büyük bir örnek, diğer ilçe ve köyler Baksı müzesini örnek alsınlar."

47 ÜLKEDEN BAŞVURU YAPILABİLİYOR

Avrupa Konseyi desteğiyle 1977 yılında kurulan EMYA, Avrupa müzelerinin başarısını ödüllendirmeyi ve yaratıcı modelleri desteklemeyi amaçlıyor. Avrupa Konseyi'nin 47 üye ülkesinden müzelerin başvurabileceği yarışmada, şu ana kadar Liverpool Müzesi (İngiltere), Guggenheim Bilbao Müzesi (İspanya), Salzburg Müzesi (Avusturya), Danimarka Ulusal Müzesi (Danimarka) gibi pek çok önemli müze "Yılın Müzesi Ödülü"nü aldı.

BAKSI MÜZESİ

Avrupa Birliği tarafından 5 bin Euro ödül verilen Baksı Müzesi'nin mimari tasarım sürecinde yerel mimarlığın toprak damlı yapı geleneğinin çağrışımlarından yola çıkıldı.

Doğu Karadeniz'de, Bayburt'a 45 kilometre uzaklıkta Çoruh Vadisi'ne bakan bir tepenin üzerinde kurulu, eski adıyla Baksı, bugünkü adıyla Bayraktar Köyü'nde sıradışı müzede çağdaş sanat ve geleneksel el sanatlarına aynı çatı altında yan yana, içiçe bulunuyor.

Sergi salonları, atölyeler, konferans salonu, kütüphane ve konuk evleri ile 30 dönümlük bir araziye yayılan Baksı Müzesi Bayburt doğumlu sanatçı ve eğitimci Hüsamettin Koçan'ın bireysel düşü olarak 2000 yılında filizlenmişti. Bu fikri hayata geçirmek amacıyla 2005 yılında bir vakıf kuruldu. Başta sanatçılar olmak üzere çok sayıda gönüllünün katkısıyla yıllar içinde gerçek bir toplumsal bir projeye dönüşen müze, 10 yıllık zorlu bir serüvenin sonunda, bu süreç içerisinde devletten maddi yardım almadan 2010 yılında tamamlandı. 2010 yılı Haziran ayında İstanbul Modern Tanıtımı, Temmuz ayında ise müzenin açılışı yapıldı.

Baksı Müzesi'nde, önde gelen sanatçıların eserlerinden oluşan nitelikli bir çağdaş sanat koleksiyonu ile geniş bir halk resimleri koleksiyonu ve yerel el sanatlarını yansıtan özgün örnekler bir arada yer alıyor. Müze, sanatçılar ve araştırmacılar için geleneksel sanatlarla çağdaş sanatı buluşturan özgün bir kültürel etkileşim merkezi yaratmayı, yoğun göç nedeniyle parçalanmış bir kültürel ortama yeniden hayat verebilmeyi ve kültürel belleğin sürdürülebilirliğine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Baksı Müzesi'nin hedeflerinden biri de, Türkiye'nin en yoğun göç veren bölgelerinden biri olan Bayburt'a yaşam soluğunu sanatla yeniden kazandırmak, bölgenin ekonomik yaşamını canlandırmak olarak belirlenmişti.

Çevredeki dağ siluetine eşlik eden bir yükselişle, doğal ortamla dost bir anlayış içinde yapı-heykel tasarım anlayışı ile oluşturuldu. Kavramsal projeyi Metin Koçan ve Hüsamettin Koçan tasarladı. Uygulama projesini ise mimar Sinan Genim gerçekleştirdi.

Daha önce: 2011'de Çağsav Onur Ödülü, 2010'da TÜYAP Sanarsever Kurum Ödülü, Contemporary Istanbul 2010 ödülü,  Türkiye Halkla İlişkiler Derneği TÜHİD'in Altın Pusula 2010 ödülüne layık görülmüştü.

Müze, geleneğin yok olmasına, insanoğlunun öyküsünün kopuşlar yaşamasına direnecek bir kültürel odak noktası olarak yöresel seramik ve dokuma geleneklerini yeniden hayata geçirmeyi, insanların yaşamı sürdürecek maddi kaynağa kendi topraklarında ulaşabilmesini mümkün kılacak yolları araştırmayı, geleneksel kültürle çağdaş yaşamı buluşturacak yeni alanlar yaratmayı hedefledi. - Strasbourg

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hüsamettin Koçan Avrupa Birliği Doğan Hızlan Bayburt Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title