Haberler

Bayburt'ta Kurtuluş Coşkusu

Bayburt'un Düşman İşgalinden Kurtarılışının 90. Yıldönümü Törenle Kutlandı.

Bayburt'un düşman işgalinden kurtarılışının 90. yıldönümü törenle kutlandı.

Törenler Hükümet Meydanı'ndaki Atatürk anıtına çelenklerin konulması ile başladı. Daha sonra Bayburt Valisi Ekrem Al makamında tebrikleri kabul etti. Belediye Başkanı Bekir Çetin ve İl Genel Meclisi üyeleri ve Belediye Meclisi üyeleri, Garnizon Komutanı Topçu Kıdemli Albay Bayram Uğur'u makamında ziyaret ederek, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne şehir halkının şükran duygularını ilettiler.

Törenlere daha sonra Cumhuriyet Caddesi'nde devam edildi. Buradaki törenlere AK Parti Milletvekili Fettani Battal, Ülkü Gökalp Güney , Bayburt Valisi Ekrem Al, Bayburt Belediye Başkanı Bekir Çetin, Garnizon Komutanı Topçu Kıdemli Albay Bayram Uğur, daire amirleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Temsili muhaceret grubunun geçişini takiben, Ermeni komitacılarının Bayburt'ta yaptığı işkence ve zulümleri anlatan dram sahnelendi. Temsili milis kuvvetlerinin topluca taarruzu ve Bayburt'un Ermenilerden kurtuluşu canlandırıldı. Türk bayrağının milis kuvvetlerince göndere çekilmesi ile devam eden törende milis kuvvet komutanı şehrin altın anahtarını Belediye Başkanı Bekir Çetin'e teslim etti. Belediye Başkanı Çetin de milis kuvvetler komutanına gümüş kemer taktı.

Törende konuşan Bayburt Belediye Başkanı Bekir Çetin, "Bayburt'umuzun tarihine baktığımızda önemli birçok savaşlara ve işgallere uğramış olduğunu görmekteyiz. 1916 yılında Ruslarla yaptığımız en kanlı savaşlardan birisi de Kop savunmasıdır. Tarihte 'Kop Müdafaası' olarak geçen bu savunmada kahraman Mehmetçiklerimiz bir destan yazmışlardır. Büyük Asker Mareşal Fevzi Çakmak Paşa, Bayburt Kop Müdafaası'nı 'Muvaffak olunmuş ikinci bir Plevne'dir' diyerek ifade etmiştir. 1916-1918 yılları arasında Rus işgali ve Ermeni mezalimi altında olan Bayburt 90 yıl önce, 21 Şubat 1918'de işgalden kurtarılmıştır. Vatan topraklarını kutsal hale getiren şehitlerimizin manevi huzurunda saygıyla eğiliyor onları rahmetle anarak ruhları şad olsun diyoruz" dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri adına Piyade Yüzbaşı Ali Alper Bozkurt'un konuşmasının ardından şiirlerin okunduğu tören, resmi geçit ile sona erdi.

Kutlamalar kapsamında Genç Osman Şehir Stadyumu'nda Bayburt Atlı Cirit Kulübü ile Erzurum Atlı Spor Kulübü arasında cirit gösteri müsabakası düzenlenecek. Akşam da Bayburt Belediyesi tarafından havai fişek gösterisi ve müzik eğlence programı yapılacak.

(YY-İRT-CMH)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

title