Haberler

Bayatlamayan Patatesli Ekmek

Afyonkarahisar'ın Sandıklı İlçesi'nde bölge halkının yıllardan bu yana tüketim, hem de ticari amaçla ürettiği patatesli ekmek, hem lezzeti hem de uzun süre bayatlamamasıyla dikkati çekiyor.

Sandıklı'ya özgü patatesli köy ekmeğinin geçmişinin Cumhuriyet döneminin başlangıcına dayandığı tahmin ediliyor. Tat ve raf ömrünün uzun olmasıyla bilinen patatesli köy ekmeğini kırsal kesimlerde oturanlar kendi tüketimleri için yaz- kış yaparken, patatesli ekmekler ticari amaçla da çevre il ve ilçelere gönderilerek satılıyor. İlçede üretilen patatesler kullanılarak yapılan ekmekler, yazın 10 gün, kışın ise 20 gün bayatlamamasıyla biliniyor.

İlçede kendine ait fırında eşiyle birlikte patatesli köy ekmeği üretip satan 42 yaşındaki Hasan Daşpınar, sıcak suda kaynatılıp kabuğu soyulan patateslerin püre haline getirildiğini ve hamur yoğurma makinesinde unla karıştırıldığını anlattı. Mayanın da eklenmesi ardından karıştırma işlemi devam eden hamurun 2 saat bekletildiğini aktaran Hasan Daşpınar, 250 dereceye kadar ısıtılan fırına beze halinde atılan ekmeklerin pişirildiğini kaydetti.

Ekmeğin patates ve mayası sayesinde diğer ekmeklere göre yazın 10 güne kadar rafta kaldığını vurgulayan Hasan Daşpınar, "Kış günlerinde ise yaklaşık 20 gün raflarda kalabiliyor. Bunun yanı sıra diğer ekmeklere göre ekmeğimizin lezzeti ve damak tadı da farklılık göstermektedir. Benim bu işi yapma nedenlerimden biri de ekmeğin ömrünün uzun olması ve lezzetinin farklı olmasıdır" dedi

- Sandıklıafyonkarahisar

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sandıklı Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title