Haberler

Batmandaki Okullarda Şiddet Arttı

Güncelleme:

Batman Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf Arslan'ın Batmandaki okullarda yaptığı araştırmalarda çarpıcı veriler elde edildi.

Batmandaki okullarda "şiddet" araştırması

Batman Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf Arslan, 430 öğretmen ile Batman'da gerçekleştirdiği araştırmada önemli veriler elde etti.

Arslan Batman'daki okullarda 2013 yılındaki araştırmaya göre şiddetin arttığına dikkat çekti.

''OKULLARDA ŞİDDETİN AZALMASI İÇİN PDR MEZUNLARINA İHTİYAÇ VAR''

Batman Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Yusuf Arslan'ın "okulda şiddet ve istenmeyen davranışlar" konusunda 430 öğretmen ile Batman'da gerçekleştirdiği bir araştırmada çarpıcı sonuçlar çıktı.

Eğitim sosyolojisi alanında çalışmalar yürüten Arslan "Batman merkez okullarında yaptığımız araştırma sonucu topladığımız verileri 2013 yılında yine Batman okullarında yapılan başka bir araştırmanın sonuçları ile karşılaştırdık. Böylece 2013 ile 2015 yılları arasında okuldaki şiddet olayları ve istenmeyen öğrenci davranışlarının nasıl bir seyir izlediğini anlama şansımız oldu" dedi. Arslan "Rakamlar okullarımızda sözel, fiziksel, duygusal şiddet türlerinde artış olduğunu göstermektedir. Ayrıca hırsızlık, okul eşyasına zarar verme, sigara içme, uyuşturucu kullanma, kesici aletlerle kavga etme şeklindeki istenmeyen öğrenci davranışlarında da maalesef artışın söz konusu olduğunu" söyledi. Sonuçlara göre "örneğin 2013'te sözel şiddet %37.2 iken 2015'te %61.40'a çıkmıştır. Fiziksel şiddet %74.3'ten %76.98'e yükselmiştir. Okul eşyasına zarar verme davranışı %60.9'dan %81.62'ye çıkmıştır. Arkadaşlarının eşyalarına zarar verme davranışı %49.7'den neredeyse iki kat artarak %82.79'a çıkmıştır. Tehlikeli ve yaralayıcı aletlerle kavga etme oranı %10.6'dan %41.62'ye yani yaklaşık dört kat artmıştır. Okulda hırsızlık olayları %17'den 4 kattan biraz daha fazla artarak %70.46'ya çıkmıştır" diyen Arslan şunları kaydetti: "Okulda şiddete yol açan risk nedenlerini anlamak ve uygun koruyucu tedbirler almak gerektiğini" ifade ederek "Bu aşamada sistemli, planlı ve amaçları olan bir rehberlik hizmeti ve bilinç yükseltme faaliyetleri gerekmektedir. Daha fazla sayıda PDR mezunu öğretmen ataması yapmak gerekmektedir. Ayrıca okul sosyologları, öğrenci koçları, öğrenci mentörlerlerinin okullarda istihdam edilmeleri okuldaki şiddeti azaltmakta etkili olacaktır.''

Kaynak: Temsilci / Yerel

Batman Eğitim Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title