Haberler

Batman Fıstık Diyarı Olacak

SELMAN TÜR - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Dicle Kalkınma Ajansı'nın yüzde 75 hibe desteğiyle dağıtılan 1,5 milyon fıstık fidanı sayesinde, Batmanlı üreticinin yüzü fıstık ile gülecek.

Gaziantep, Şanlıurfa, Siirt, Adıyaman ve Mardin'de üreticilerin son yıllarda yoğun ekim yaptığı fıstığa Batman'daki çiftçilerin de ilgisi arttı.

Daha önce sadece Batman'ın Beşiri ilçesinde üretilen fıstığın, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın desteği sayesinde Kozluk, Sason, Gercüş ve Hasankeyf ilçelerinde de ekimi yapıldı.

Son 5 yılda, bakanlığın hibe desteğiyle Batman'da fıstık yetiştirilen alan 60 bin dekara ulaştı. Dicle Kalkınma Ajansı da (DİKA) "2015 yılı meyveciliğin geliştirilmesi ortak mali programı" protokolü kapsamında fıstık yetiştiricilerine destek sağlıyor.

"Fıstık bölgenin kaderini değiştirecek"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Ekrem Kavak, AA muhabirine, fıstık yetiştiriciliğine her geçen yıl rağbetin arttığını, fıstık üretiminin kısa sürede beklenen seviyeye geleceğini söyledi.

Batman'da yaklaşık 60 bin dekarlık alanda 1,5 milyon fıstık ağacı bulunduğunu vurgulayan Kavak, 30 bin dekar alanda fıstık üretimi yapıldığını dile getirdi.

Kavak, DİKA'nın da fıstık üretimi yapacak çiftçilere yüzde 75 destek sunduğunu anımsatarak, "Bu sayede 272 çiftçi 5 bin dekar alana fıstık fidanı dikti. Fıstık, bölgenin kaderini değiştirecek." dedi.

"Fıstık, geliriyle ihya ediyor"

Tarlasında önceki yıllarda buğday, arpa, mercimek gibi ürünler yetiştirdiğini belirten üretici Sadık Koçak ise artık fıstık üretimine yöneldiklerini söyledi.

Fıstık üreten çiftçinin iyi gelir elde ettiğini ifade eden Koçak, devlet desteğiyle fıstık yetiştirmeye başladığını kaydetti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden bin 300 fıstık fidanı aldığını belirten Koçak, "Daha önce buğday, arpa, mercimek yetiştiriyorduk. Bunların geliri azdı şimdi fıstık ile tanıştık fıstığın geliri ihya ediyor. 2-3 yıl bakım istiyor ondan sonra bakım istemiyor. Devletimize katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Batman Kavak Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title