Haberler

Batman'da Anız Yakılmasının Önlenmesi

Batman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nurettin Kiyas, "Hasattan sonra tarlada kalan anızın yakılmasını önlemek ve topraktaki organik maddelerin ölmesini önlemek için 3 sap parçalama makinesi aldık" dedi.

Anız yakılmasının toprak içindeki mikroorganizmaların yok olmasına ve yangın çıkmasına neden olduğunu belirten Kıyas, anızların yakılmadan öğütülmesi için özel idare bütçesiyle sap parçalama makinesi aldıklarını söyledi.

Kıyas, Batman'da yaklaşık 30 bin dönüm azaride mısır ekimi yapıldığını anımsatarak, şöyle konuştu:

"Hasattan sonra çiftçimiz anızı yakma eğilimindedir. Özel idare bütçesiyle satın aldığımız sap parçalama makinesinin deneme çalışmalarını yapıyoruz. Çiftçilerimizin tarlasında bu denemeleri yaparak, anız yakılmaması gerektiğini, anız makinelerini kullanmaları durumunda sapın parçalandığı ve bu parçalanan sapların toprağa gübre olarak karıştığını anlatmak istiyoruz."

Yakılmadan tarlanın içerisinde kalan anızların doğal bir gübre olduğunu vurgulayan Kıyas, şöyle dedi:

"Toprakta çok faydalı mikro organizmalar var. Anız yakıldığı zaman toprağın yüzeyindeki binlerce hatta milyonlarca yararlı mikro organizma ölmektedir. Toprakta bir canlıdır. Topraktaki o canlı doku da yok olmaktadır. Bitki besin maddeleri bitkilere yararlı gelmemektedir. Dolayısıyla çiftçilerimizin kesinlikle bu işten kaçınmaları lazım. Hasattan sonra tarlada kalan anızın yakılmasını ve topraktaki organik maddelerin ölmesini önlemek için 3 sap parçalama makinesi aldık. Denemelerden sonra sap parçalama makinesini isteyen çiftçilerin kullanımına sunacağız. İleride bu makineleri projelendirip çiftçilerimize vermeyi düşünüyoruz." - Batman

Kaynak: AA / Yerel

Batman Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title