Haberler

Batı Trakya'daki 29 Ocak Direnişi

Batı Trakya'da, Türk Azınlık kuruluşlarınca, 29 Ocak 1988'de Yunanistan'da "Türk" adı bulunan derneklerin kapatılmak istenmesi üzerine gösterilen tepkileri ve bunun ikinci yılında Gümülcine'de Türkleri hedef alan saldırıları anma etkinliği düzenlendi.

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulunca (BTTADK), Gümülcine'de Türk Gençler Birliğinde düzenlenen etkinliğe, BTTADK Başkanı İskeçe seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, Dostluk Eşitlik ve Barış Partisi (DEB) Başkanı Mustafa Aliçavuş, Kozlukepir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza ile azınlığın çeşitli kesimlerinin temsilcileri ve soydaşlar katıldı.

Mete, burada yaptığı konuşmada, Türk azınlığın 29 Ocak 1988'de, baskı, haksızlık ve inkar politikalarına karşı büyük bir direniş gerçekleştirdiğini ifade ederek "Türk azınlık, 29 Ocak'ta bulunduğu topraklarda varlığını sürdürebilmesi için en önemli özelliğini, kimliğini, Türklüğünü korumak için ayağa kalktı" dedi.

Direnişin ikinci yılında ise bölge Hıristiyanlarının bir provokasyon sonucu Müslümanlara karşı kışkırtılmasıyla acı olaylar yaşandığını belirten Mete, Gümülcine ve İskeçe kentlerinde Yunan grupların Türklere toplu saldırılar düzenlediğini dile getirdi. Mete, şöyle devam etti:

"Bu provokasyona maalesef papazlar ve Yunan basını da dahil oldu ve bölgede istenmeyen acı olaylar yaşandı. Gümülcine ve İskeçe'de Müslümanlara toplu halde saldıran güruhlar, 500'ün üzerinde dükkan ve işyerini tahrip ederek yağmaladı. Birçok insanımız sopa ve demir çubuklarla feci şekilde dövüldü, bazıları öldü diye yerde bırakıldı. Bunlar, belki de 1955 olaylarının hıncını almaya çalıştı ama yanlış yaptılar, bizim tek istediğimiz eşit vatandaşlar olarak insanca bir yaşamdı."

Mete, aradan 28 yıl geçmesine rağmen bugün Batı Trakya'da Türk azınlık karşıtı politikaların halen sürdüğünü ve insanların baskı altında bulunduğunu söyledi.

Atina'nın Türk azınlıkla ilgili aldığı kararlarında azınlık toplumunu muhatap almadığını ve bu nedenle kararların uygulanma aşamasında büyük sıkıntılar yaşandığını aktaran Mete, şunları kaydetti:

" Batı Trakya'da, azınlığa rağmen azınlık politikaları üretiliyor. Yönetimin, azınlık toplumunun görüşü alınmadan tek yanlı olarak uygulamaya koyduğu 240 İmam Yasası, toplumda büyük yaralar açıyor. Derneklerimizden sökülen Türk isimli tabelalar, hala yerine konulmadı. Azınlık eğitimi, gittikçe daha kötüleşiyor. Müftülük makamlarımızdaki işgal sürüyor. Müslüman cemaati vakıflarımızın idaresinin iade edilmesi için hiçbir çalışma yapılmadı. Hak arama mücadelemiz devam ediyor."

Bu arada, Türk kuruluşlarınca yayımlanan bildirilerde, AB üyesi Yunanistan'da Türk azınlığının kimliğinin hala inkar edildiği, temel hak ve özgürlüklerinin engellendiği belirtilerek bu durumun Batı Trakya Türk toplumunca endişeyle karşılandığı vurgulandı.

- Toplu direniş

Batı Trakya'da, isimlerinde Türk kelimesi bulunan derneklerin Yunanistan'da Türk bulunmadığı gerekçesiyle mahkeme kararıyla kapatılmak istenmesi üzerine Türk azınlık, Gümülcine'de 29 Ocak 1988'de toplu direniş olarak adlandırılan büyük bir yürüyüş gerçekleştirmişti. Bu tepkilerin ikinci yıl dönümü olan 29 Ocak 1990'da ise fanatik Yunan gruplarca Gümülcine ve İskeçe'de Türklere karşı toplu saldırılar düzenlenmişti.

Yunan polisinin müsamahası nedeniyle iki gün süren saldırılarda, Türklere ait 500'ün üzerinde dükkan ve işyeri tahrip edilerek yağmalanmış, aralarında merhum İskeçe Müftüsü Mehmet Emin Aga ile dönemin bağımsız milletvekili Ahmet Faikoğlu'nun da bulunduğu çok sayıda Türk darp edilmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Batı Trakya Yunanistan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title