Haberler

Batı Sahra'nın Afrika Birliği Üyeliği

Senegal Devlet Başkanı Macky Sall, Birleşmiş Milletlerin (BM) ve diğer uluslararası örgütlerin tanımadığı Batı Sahra'nın Afrika Birliği üyeliğinin askıya alınması gerektiğini söyledi.

Senegal Devlet Başkanı Macky Sall, Birleşmiş Milletlerin (BM) ve diğer uluslararası örgütlerin tanımadığı Batı Sahra'nın Afrika Birliği üyeliğinin askıya alınması gerektiğini söyledi.

Ruanda'nın başkenti Kigali'de düzenlenen 27. Afrika Birliği Zirvesi'ne katılan Sall, burada "Jeune Afrique" dergisine verdiği röportajda, Batı Sahra'nın Afrika Birliği üyeliğinin askıya alınmasının uluslararası hukuka uygun olacağını savundu.

Sall, Batı Sahra'nın statüsünün nihai bir çözüme henüz ulaşmadığına dikkat çekerek BM ve diğer uluslararası örgütlerin tanımadığı Batı Sahra'nın Afrika Birliği üyeliğinin esasen yanlış alınmış bir karar olduğunu vurguladı.

Fas'ın Afrika Birliği'ne tekrar dönme isteğini de değerlendiren Sall, " Fas'ın Birliğe tekrar dönmesini en çok savunan devlet başkanlarından biriyim. Fas Krallığı'nın tüm üye ülkelere gönderdiği mektubun kurulda okunmaması benim için hayal kırıklığı oldu" dedi.

Sall, Afrika Birliği Komisyon Başkanlığı seçiminin Ocak 2017'ye ertelenmesiyle ilgili soruyu da "Batı Afrika bölgesi olarak başından beri söylediğimiz, mevcut adayların bu görev için yeterli şartları taşımadığıdır. Zirve başlamadan önce Komisyon Başkanı seçimlerinin ertelenmesi ve yeni adaylara fırsat verilmesi çağrısında bulunduk. Maalesef bu talebimiz karşılık görmedi" cevabını verdi.

Komisyon Başkanlığı için aday olan Senegalli Abdoulay Bathily hakkında da değerlendirme yapan Sall, "Evet Bathily Senegal'in adayıdır ve bu görev için en iyi profile sahiptir. Hem Batı Afrika ülkelerinden hem de tüm kıta ülkelerinden adayımızı desteklemelerini isteyeceğiz" dedi.

İspanyol sömürgesiydi

Fas topraklarına 1975'te katılan eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'nın statüsüyle ilgili nihai bir çözüme ulaşılamazken BM Güvenlik Konseyi (BMGK) nisan ayında Fas'a barış misyonuna yeniden tam işlevsellik kazandırılması çağrısı yapan bir kararı kabul etmişti.

Batı Sahra'da Polisario Cephesi isyancıları, 1991'de BM'nin arabuluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasına kadar Fas güvenlik güçlerine karşı silahlı mücadele yürütüyordu.

Kaynak: AA / Güncel

Senegal Afrika Fas Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title