Haberler

Batı Karadeniz'in Tarihi Gün Yüzüne Çıkarılacak

Güncelleme:

ABDÜLHAMİD HOŞBAŞ - BARIŞ ZENGİN - Düzce Üniversitesi (DÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünde görevli öğretim üyeleri, Yüzey Araştırma Projesi ile Batı Karadeniz'deki antik yerleşim birimlerini gün yüzüne çıkarmayı hedefliyor.

DÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurperi Ayengin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izniyle 6 yıl sürecek araştırma projesi hazırladıklarını söyledi.

Projenin tarihi yerleşim yerlerinin tespiti için önem arz ettiğini kaydeden Ayengin, "Projemiz Düzce'nin Akçakoca ilçesi ve Konuralp beldesinden başlayacak. Kuzeyden güneye olmak üzere devam edeceğiz" dedi.

Batı Karadeniz'de daha önce benzeri bir çalışmanın yapılmadığını belirten Ayengin, "Bakanlığımızın izni sayesinde çalışmalarımıza başlama fırsatı bulduk. Arkeolojik haritada yerleşim yerlerinin tarihi hakkında bilgi edineceğiz. Erken yerleşim yeri midir, yoksa daha geç kurulan yerleşim yerleri midir, bunlar hakkında bilgi toplayacağız. 'Prusias Ad Hypium' antik kentindeki tiyatro ile bulduğumuz yerleşim yerlerinin bağlantılarını tespit edeceğiz" şeklinde konuştu.

"Kalıntılar, arkeoloji bilim dalına çok önemli veriler katacaktır "

Projenin Türk ve dünya arkeolojisi açısından önem arz ettiğine dikkati çeken Ayengin, Batı Karadeniz bölgesindeki antik çağlara ait kalıntılar ve yerleşim yerlerinin tespiti halinde tarihe ışık tutulabileceğini vurguladı.

İstanbul'un Pendik ilçesinde Marmaray kazıları sırasında erken dönem yerleşim yerlerine ait kalıntıların gün yüzüne çıkarıldığını anımsatan Ayengin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sakarya'da da yüzey araştırmaları başlattık. Karadeniz bölgesinde bu tip yüzey araştırmaları son 5 yıla kadar yapılmamıştı. Son zamanlarda Batı Karadeniz'de bu tip araştırmalar sıkça yapılmaya başlandı. Buradan çıkan kalıntılar arkeoloji bilim dalına çok önemli veriler katacaktır. Bu çalışmaların iznini almış olmaktan çok mutluyuz. DÜ'nün Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortaklaşa yürüttüğü projenin giderlerini kendi kaynaklarımızla karşılamaya çalışacağız. DÜ, Akçakoca Belediyesi, Konuralp ve Düzce belediyeleri bize ellerinden gelen desteği vermek için çabalıyor."

Bursa ve Eskişehir'de yakın dönemde yapılan yüzey araştırmaları kapsamında yeni yerleşim yerleri belirlendiğine işaret eden Ayengin, Batı Karadeniz'de antik yerleşim yeri bulunmamasının mümkün olmadığını dile getirdi.

"Bu çalışmaların sonunda arkeoloji bilim dalına ve turizme çok şeyler kazandıracağımıza inanıyoruz" diyen Ayengin, "Biz de höyük, yamaç ve düz yerleşim yerlerini araştıracağız. Bulduğumuz yerleşim yerlerinin hangi dönemlere ait olduğunu tespit edeceğiz. Yüzey Araştırma Projesi sayesinde Batı Karadeniz bölgesinde bulunan her türlü sit alanının tespiti yapılacak. İleride tarihi bağlantıları daha iyi kurmamızı sağlayacak. Bu açıdan projeyi çok önemsiyoruz." - Düzce

Kaynak: AA / Yerel

Düzce Üniversitesi Batı Karadeniz Konuralp Akçakoca Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title