Haberler

Batı Karadeniz'de Petrol ve Doğalgaz Arama Çalışmaları

Shell ve TPAO, yerli enerji için Batı Karadeniz’de arama kuyusu açacak.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdür Vekili Besim Şişman, "Düşen petrol fiyatları bizim de ayağımızı yorganımıza göre uzatarak faaliyetlerimizi gözden geçirmemizi ve önceliklerimizi belirlememizi ve buna göre hareket etmemizi gerektiriyor" dedi.

Shell, çıkarılabilir petrol ve gaz kaynaklarını araştırmak üzere, TPAO işbirliğiyle Batı Karadeniz'de kıyıdan yaklaşık 100 kilometre açıkta, denizin 2 bin metre altında arama yapacak.

Çalışmaları yapacak olan son teknolojiyle donatılmış sondaj gemisi, 3 gemi ve 2 helikopterle desteklenecek. Projede, kıyı tedarik üssü dahil yaklaşık 240 kişinin çalışması planlanıyor.

Çalışmanın detayları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TPAO Genel Müdür Vekili Besim Şişman ile Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem'in katıldığı toplantıyla paylaşıldı.

Besim Şişman, Shell ile gerçekleştirilen çalışmanın erken dönem arama projesi olduğunu belirterek, "Ülkemizin petrol ve gaz kaynaklarını geliştirmeyi hedefleyen bu proje kapsamındaki öncelikli hedefimiz, olabildiğince veri toplamak ve bu verileri analiz etmekten geçmektedir. Arama çalışmalarının olumlu sonuçlanması en büyük dileğimiz" dedi.

Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem ise, Türkiye'nin kalkınmasına ve enerji sektörüne 91 yıldır katkı sağladıklarına işaret ederek, şunları söyledi:

"Ürün ve hizmet çeşitliliğimiz, küresel tecrübemiz, araştırma ve geliştirme ve inovasyona dayalı yüksek teknolojimizle ülkemiz için değer yaratmak amacıyla Shell'in küresel uzmanlığını Türkiye'ye getiriyoruz. Türkiye'nin petrol ihtiyacının yaklaşık yüzde 5'i, doğalgaz ihtiyacının ise sadece yüzde 2'si yerli kaynaklardan karşılanıyor. Bu kuyuyla Batı Karadeniz'de hidrokarbon kaynaklarının olup olmadığı konusunda önemli bilgilere ulaşacağız. Türkiye, petrol ve doğal gaz alanında yerli üretimi daha üst seviyelere çekmeye çalıştığı için bu çalışmalar oldukça önemli."

Projenin ortak işletme anlaşmasının bir parçası olarak, TPAO'nun Barbaros Hayreddin Paşa gemisiyle üç boyutlu sismik veriler toplandığını aktaran Ahmet Erdem, Shell ve TPAO arasındaki uyumlu ortaklık, özverili çalışma, düzenleyici kuruluşların ve yetkili makamların desteğiyle arama kuyusunun açılma tarihini 1 yıl erkene çekildiğini belirtti.

-"Batman'daki arkadaşlarımızı Stand By'da tutuyoruz"

Konuşmaların ardından katılımcılar, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Şimdilik 8 ay sürmesi planlanan arama çalışmalarının sonunda, olumlu sonuç alınması durumda, oraya yatırım için petrol fiyatlarının düşmesinin etkili olup olmayacağı yönündeki soruya karşılık Ahmet Erdem, bu gibi süreçlerin takvimine yönelik şimdiden konuşmanın erken olduğu değerlendirmesinde bulunarak, "Ancak üretilecek bir kaynak olması durumunda bunun yerin altında kalması olacak bir şey değil, çıkarılacaktır" dedi.

Batman'daki sondaj kulelerinin TPAO'ya devri kapsamında işçilerin durumuna ilişkin Şişman, şunları söyledi:

"Son derece şeffaf olmak lazım. Düşen petrol fiyatları bizim de ayağımızı yorganımıza göre uzatarak faaliyetlerimizi gözden geçirmemizi ve önceliklerimizi belirlememizi ve buna göre hareket etmemizi gerektiriyor. Bu son derece normal olan bir şeydir, dünyadaki bütün şirketler de bunu yapar. Yurt dışında faaliyetlerimiz devam ederken oradaki faaliyetlerimizde bir takım taahhütlerimiz var, vazgeçiyoruz deme şansımız yok. Ama Türkiye'deki faaliyetlerimizi önceliklendiriyoruz. Biz de bunu yaptık ve içeride bir miktar tasarruf etmemiz gerektiği kanaatine vardık, çünkü petrol fiyatları yarıya düştü, doğal olarak gelirleriniz de yarıya düşecek, buna uygun olarak pozisyon almanız gerekiyor ve biz de TP olarak bunu yapıyoruz.

Buna paralel olarak Turkish Petroleum International Company'den (TPIC) hizmet satın almayı durdurduk. Kendi kadrolu personelinizi bekletip müteahhide iş yaptıramazsınız. Şunu düzeltelim bu arkadaşlar müteahhit elemanlarıdır, TPAO personeli değil. Biz onların da haklarını korumak, sıkıntıya düşmemek adına belli bir asgari ücret ödeyerek arkadaşların sistemde kalmasına katkıda bulunduk. Bu arkadaşları biz Stand By'da tutmak istiyoruz. Projelerimizi iptal etmedik, öteledik, dolayısıyla biz ekibimizin dağılmasını istemiyoruz, durum toparlandıktan sonra bu arkadaşlarımızı belki de çoğaltarak işlerimize devam edeceğiz." - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Batı Karadeniz Ahmet Erdem Shell Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title