Haberler

Batı Balkan Ülkeleri Konferansı

Güncelleme:

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ev sahipliğini yaptığı "Batı Balkan Ülkeleri Konferansı" başladı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ev sahipliğini yaptığı "Batı Balkan Ülkeleri Konferansı" başladı.

Merkel, Batı Balkan Ülkeleri Konferansı için Berlin'e gelen Arnavutluk, Sırbistan, Karadağ, Bosna Hersek, Kosova. Makedonya Cumhuriyeti, Hırvatistan ve Slovenya liderleriyle Başbakanlık'ta bir araya geldi. Basın mensuplarının karşılama törenini görüntülemesinin ardından liderler, basına kapalı olarak gerçekleştirilecek konferans için salona geçti.

Konferans öncesinde Başbakanlık'ta AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile yaklaşık bir saat görüşen Merkel, ardından gelecek yılki zirveye ev sahipliği yapacak Avusturya'nın başbakanı Werner Faymann ile bir araya geldi.

Konferansın ilk bölümünün tamamlanmasının ardından akşam saatlerinde Başbakan Merkel, AB Komisyonu Başkanı Barroso ve Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci'nin Dönem Başkanlığını yürüten Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ortak basın toplantısı düzenleyecek. Liderler, aile fotoğrafı çektirdikten sonra etkinlik akşam yemeğiyle sona erecek.

- Bakanlar da bir araya gelmişti

Batı Balkan Ülkeleri Konferansı için Berlin'e gelen Balkan ülkelerinin ekonomi bakanları, Almanya Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigmar Gabriel'in ev sahipliğinde bir araya gelmişti. Bu toplantıya AB Komisyonu'nun enerjiden sorumlu üyesi Günther Oettinger de katılmıştı.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de Balkan ülkelerinden mevkidaşlarıyla görüşmüştü.

Steinmeier, toplantı öncesinde, "Bu konferans, Almanya'nın tüm bölgeye olan ilgi ve desteğini güçlü bir şekilde sürdürdüğünü vurgulamaktadır. Konferans, Batı Balkan ülkelerinin AB perspektifi için verdiğimiz taahhüdü güçlendirmektedir" açıklamasını yapmıştı.

- 8 Balkan ülkesi temsil ediliyor

Batı Balkan Ülkeleri Konferansı'na, 1990'lı yılların başında eski Yugoslavya'nın dağılmasıyla kurulan ancak aralarında siyasi anlaşmazlıklar tümüyle ortadan kalkmayan 7 Balkan ülkesi Sırbistan, Karadağ, Bosna Hersek, Kosova, Makedonya Cumhuriyeti, Slovenya ve Hırvatistan ile bir diğer bölge ülkesi olan Arnavutluk katılıyor.

Eski Yugoslavya'nın dağılmasının ardından bağımsızlığını ilan eden Slovenya, 2004 yılında AB üyesi olmuştu. Yine eski Yugoslavya ülkelerinden Hırvatistan, 2013 yılında AB üyeliğine kabul edilmişti. AB, Sırbistan, Karadağ ve Makedonya Cumhuriyeti'ne "aday ülke" statüsü tanırken, Bosna Hersek ile Kosova "potansiyel aday ülkeler" konumunda bulunuyor.

Bir diğer Balkan ülkesi olan Arnavutluk'a da geçen haziran ayında AB tarafından aday ülke statüsü tanınmıştı.

AB'nin tam üyelik müzakerelerine başladığı tek bölge ülkesi Karadağ olurken, Brüksel ülkelerden siyasi sorunlarını aşmalarını, demokratikleşme ve ekonomi alanlarında reformları hızlandırmalarını talep ediyor.

Kaynak: AA / Güncel

Angela Merkel Arnavutluk Almanya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title