Haberler

Batı Akdeniz Bölgesi Enflasyonda Türkiye Ortalamasının Altında

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan Ağustos ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan Ağustos ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ATSO Başkanı Davut Çetin, Batı Akdeniz Bölgesi'nin aylık, sekiz aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının altında kaldığını söyledi.

Döviz kurundaki hızlı artışın, iç piyasada ve ihracattaki durgunluğa rağmen, girdi maliyetleri kanalıyla enflasyona yansıdığının görüldüğünü ifade eden ATSO Başkanı Davut Çetin, "2015 Ağustos ayı enflasyonu yukarı yönlü bir kırılma ile sürpriz yaparak, bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 0,40, Yİ-ÜFE'de yüzde 0,98 artış kaydetmiştir. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 7,14, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 6,21 olmuştur. Döviz kurundaki hızlı artışın, iç piyasada ve ihracattaki durgunluğa rağmen, girdi maliyetleri kanalıyla enflasyona yansıdığını görüyoruz. Petrol fiyatlarındaki düşüşe, giyimde mevsimlik indirimlerin devam etmesine rağmen, gıda, ulaşım, elektrik ve gaz, elektronik ürünlerdeki fiyat artışları enflasyonda yeni bir yükseliş trendi başlatmıştır" dedi.

"TEMEL GIDALARDAKİ ARTIŞ NORMAL DEĞİLDİR"

Gıda grubunda fiyat artışı et, yumurta, şeker gibi ürünlerden kaynaklandığını dile getiren Başkan Çetin, temel gıdalarda bu denli artışın normal olmadığını söyledi. ATSO Başkanı Davut Çetin, "Gıda grubunda fiyat artışı sebze ve meyveden daha çok büyük oranda et, yumurta, şeker gibi ürünlerden kaynaklanmıştır. Temel gıdalarda bu denli fiyat artışı ve dalgalanması kesinlikle normal değildir. Bu noktada üretim politikalarımızın yeniden gözden geçirilmesi gerektiği görülmektedir. Temel girdilerde ve gıda piyasalarında rekabeti ve verimliliği artıracak, arz-talep dengesini düzenleyecek, üretici-market fiyat makasını daraltacak politikalar geciktikçe, halkın beslenme ve geçim sorunu, reel sektörün maliyet problemi ağırlaşmaktadır" şeklinde konuştu.

"BÜYÜME HIZI YÜZDE 3'ÜN ALTINA İNMEYE BAŞLIYOR"

Büyüme hızının yüzde 3'ün altına inmeye başladığının tahmin edildiğini belirten başkan Çetin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Reel sektörün durgunluk ve tahsilat derdine düştüğü bir dönemde enflasyonun yeniden yüzde 8'in üzerine doğru hareketlenmesi sektör bazında da yapısal sorunların ağırlığına işaret etmektedir. Siyasi ve ekonomik politika belirsizliği ile ekonominin dikiş tutması zor. Diğer taraftan, enflasyondaki bu artışın bilinen nedenlerle oluşan belirsizlik ortamında, dış piyasalardaki gelişmeler kadar spekülatif talebin de neden olduğu döviz kuru artışının yarattığı tahribatın daha iyi görülmesine de katkıda bulunmasını ümit ediyorum. Aksi halde siyasi belirsizlik ve ekonomik politika belirsizliğiyle ekonominin dikiş tutması giderek zorlaşacaktır."

"LOKANTA VE OTEL GRUBUNDAKİ FİYAT ARTIŞI KUR VE MALİYET ARTIŞI KAYNAKLIDIR"

Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artışın yüzde 2,05 ile lokanta ve oteller grubunda gerçekleştiğini belirten Başkan Çetin, otel grubundaki artışın kur ve maliyetlerden kaynaklandığını söyledi. Başkan Davut Çetin, "Turizmde turist sayısındaki değişimin ötesinde bir gelir kaybı, turistik harcamalarda yüzde 20'ye varan bir düşüş gözlemlediğimiz ortamda lokanta ve otel grubundaki fiyat artışı da kur ve maliyet artışı kaynaklıdır. Fiyat artışında lokanta-otel grubunu yüzde 1,96 ile eğlence ve kültür, yüzde 1,41 ile eğitim izlemiştir. Giyim ve ayakkabı grubunda ise yüzde 4,32 oranında düşüş gözlenmiştir. Yıllık bazda ise en yüksek artışların sırasıyla yüzde 14,26 ile lokanta ve oteller, yüzde 9,91 ile çeşitli mal ve hizmetler ve yüzde 9,71 ile gıda ve alkolsüz içecekler gruplarında gerçekleştiği görülmektedir" dedi.

"AĞUSTOS'UN ZAM ŞAMPİYONU SALATALIK"

Ağustos ayında en yüksek artış gösteren ürünün yüzde 29,73 ile salatalık olduğunu belirten Başkan Çetin, bu ürünü yüzde 19,86 ile taze fasulyenin izlediğini ifade etti. ATSO Başkanı Davut Çetin, "En fazla düşüş ise yüzde 19,43 ile armut ve yüzde 11,41 ile kavunda olmuştur" şeklinde konuştu.

Yİ-ÜFE'nin ise, 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0,98, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,19 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,21 olduğunu dile getiren Çetin, "Madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 0,81 düşüş, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,91 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 2,53 artış ve su sektöründe yüzde 0,01 artış olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler ise basım ve kayıt hizmetleri (yüzde4,09), makine ve ekipmanlar (b.y.s.) (yüzde 2,91), kimyasallar ve kimyasal ürünler (yüzde2,88) alt sektörleridir. Buna karşılık ham petrol ve doğal gaz (yüzde- 11,28), kok ve rafine petrol ürünleri (yüzde-8,75) ve diğer ulaşım araçları (yüzde-0,64) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler olmuştur. Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2015 yılı Ağustos ayında en yüksek aylık artış sermaye mallarında ve en yüksek yıllık artış ise dayanıksız tüketim mallarında gerçekleşmiştir" ifadelerini kullandı.

Batı Akdeniz, en düşük aylık enflasyonun görüldüğü 2. bölge

Bölgemizdeki TÜFE oranı, aylık bazda yüzde -0,02, sekiz aylık bazda yüzde 5,18 ve yıllık bazda yüzde 6,17 olarak gerçekleşmiştir. Turizmdeki düşüşün yarattığı durgunluğun bölgemizde daha fazla hissedildiğini söyleyebiliriz.

"ENFLASYON AYLIK, SEKİZ AYLIK VE YILLIK BAZDA TÜRKİYE ORTALAMASININ ALTINDA KALDI"

Bölgede ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre sırasıyla en yüksek artış yüzde 2,55 ile lokanta ve oteller, yüzde 1,99 ile eğlence ve kültür, yüzde 1,18 ile çeşitli mal ve hizmetler harcama gruplarında olduğunu sözlerine ekleyen ATSO Başkanı Davut Çetin, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Yıllık enflasyonda ise en yüksek artış yüzde 16,20 ile lokanta ve oteller, yüzde 11,85 ile çeşitli mal ve hizmetler ve yüzde 9,40 ile eğlence ve kültür gruplarında gerçekleşmiştir. Bölgemizde enflasyon aylık, sekiz aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının altında kalmıştır. Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi, 26 bölge arasında aylık bazda 25'inci sırada, sekiz aylık bazda on dördüncü sırada, yıllık bazda ise dokuzuncu sırada yer almıştır." - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Türkiye İstatistik Kurumu Batı Akdeniz Bölgesi Antalya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title