Haberler

Başsavcı: Helikopterin Dış Etkenle Düştüğüne Dair Tespit Yok

GİRESUN Cumhuriyet Başsavcısı Ozan Kaya, 5 Temmuz'da Giresun'un Alucra İlçesi Tohumluk Köyü kırsal kesiminde helikopterin dış bir etkenle düştüğüne dair tespitte bulunamadıklarını açıkladı. Kaya, "Müşterek kaza raporu, dinlediğimiz tanık beyanları, olay yerinden ve helikopterin içerisinden elde ettiğimiz görüntüler, bu konudaki şüphelerimizin boş olduğunu ortaya çıkardı" dedi.

Giresun Gazeteciler Derneği'ni ziyaret ederek basın mensuplarıyla bir araya gelen Başsavcı Ozan Kaya, soruları yanıtladı. Darbe girişimi ardından FETÖ üyesi olmak, bu örgüte üye olmamakla birlikte yardımda bulunmak ve 6 bin 415 sayılı Terörizmin Finansmanı Kanunu'na muhalefet suçlarından başlatılan soruşturmalar kapsamında 923 kişi hakkında adli işlem yapıldığını kaydeden Başsavcı Kaya, bunlardan 315'inin tutuklandığını, 194'üne adli kontrol tedbiri uygulandığını ve 40 kişi hakkında da yakalama kararı çıkarıldığını kaydetti. Soruşturmaları hukuk devleti çerçevesinde yürüttüklerini ve masumiyet karinesine göre hareket ettiklerini belirten Kaya, şunları söyledi:

"Kişileri henüz mahkemeye çıkmadan görüntüleri, isimleriyle toplum önüne çıkarıp mahkum edersek bu hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmaz. Zaten Fethullahçı Terör Örgütü'nün zamanında yaptığı buydu. İnsanlar hakkında soruşturmaların başladığını basından öğreniyorduk. İnsanların ifadelerini daha mahkemeye çıkmadan basından öğreniyorduk. Dolayısıyla biz terör örgütleri gibi davranmayacağız, hukuk devleti gibi davranacağız. Şu an uygulamamız sadece FETÖ'yle değil. PKK ve adi bir suç işleyen şüphelilere karşı da aynı uygulamayı devam ettiriyoruz. İsimleri ve görüntülerini bu nedenle vermiyoruz."

Ozan Kaya, darbe girişiminden 10 gün önce Giresun'un Alucra İlçesi Tohumluk Köyü kırsalında, içinde eski Giresun Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Mustafa Doğru'nun da bulunduğu Sikorsky S-70 tipi helikopterin düşmesiyle ilgili soruşturmanın da tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Olayı her yönüyle soruşturmak durumundaydık. Söz konusu helikopterin düşmesiyle ilgili kafalarda soru işareti olabilir miydi? Terör örgütleri, PKK veya diğer sol örgütler ya da FETÖ'nün helikopterin düşmesinde etkisi olabilir mi diye bir değerlendirme yapmak durumundaydık. Çünkü soruşturma makamı olarak bu helikopterin düşmesine şüpheli olarak baktık. Şu ana kadar yaptığımız incelemelerde helikopterin dış bir etkenle düştüğüne dair tespitte bulunamadık. Müşterek kaza raporu, dinlediğimiz tanık beyanları, olay yerinden ve helikopterin içerisinden elde ettiğimiz görüntüler, bu konudaki şüphelerimizin boş olduğunu ortaya çıkardı. Ancak tedavi görenler olduğu için alamadığımız ifadeler var. Bu ifadeleri de aldıktan sonra bunu bir kararla kamuoyuna açıklayacağız."

Giresun'da bayramlaşmaya giden jandarma komutanları ile eş ve çocuklarının bulunduğu askeri helikopter 5 Temmuz günü Alucra İlçesi'nin Tohumluk Köyü kırsalına düşmüş, 7 kişi şehit olmuş, 8 kişi de yaralı olarak kurtulmuştu. Yaralı olarak kurtulan Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Mustafa Doğru da FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanmıştı.

- Giresun

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ozan Kaya Giresun Alucra PKK Politika Güncel Haberler

title