Haberler

Basralı Çamların Ekonomik Ömrü Uzadı

Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında desteklediği ve Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği ve Orman Bölge Müdürlüğü ile ortak yürütülen projede, Muğla'da 260 köy ve 365 mevkideki 3 bin 506 konaklama noktasının coğrafi koordinatları ve afetlerde kolonilerin zarar görebileceği riskli konaklama alanları tespit edilerek bu alanların işaretlemesi yapıldı. Proje tanıtım toplantısına Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, GEKA Genel Sekreteri Süleyman Alata, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin ve yönetim kurulu üyeleri ile arıcılar katıldı.

BASRALI AĞAÇLARIN EKONOMİK ÖMRÜ 160 YILA ÇIKTI

Toplantının açılışında konuşan Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, Muğla'nın Dünya arı koloni sayısının yüzde 1,4'ünü, Türkiye koloni sayısının da yüzde 13,3'nünü oluşturduğunu söyledi. Şahin, "Muğla çam balı üretimi uzun yıllar ortalaması 20-25 bin tondur. Muğla'da 25-30 bin kişi bu sektörden ekmek yiyor. Muğla'da bal rekoltesi ne zaman düşer ise, Türkiye'de de bal ihracatı duruyor. İstatistikler bunu gösteriyor. Biz MAYBİR olarak çam balı üretiminin arttırılmasına yönelik çalışma içine girdik. Orman ve Su İşleri Bölge Müdürlüğümüzün katkıları, kendi imkanlarımız ve Isparta Orman Fakültesinden Prof. Dr. Mustafa Avcı önderliğinde 2 yıl süren bir Çam Balı'nın sürdürülebilirliği projesi ürettik. Projemizde çam balı üretilen bir ağacın ekonomik ömrü 50 yıldan 160 yıla çıktı. Muğla'da toplam ormanlık alana baktığımızda 1 milyon 334 bin 645 hektar. Basralı orman alanı ise 61 bin 403 hektar. Yani biz 61 bin hektardan bu kadar bal üretebiliyoruz. Daha arttırılabilecek yüzde 10'luk bir kapasite var. Muğla'daki verimli orman alanlarına baktığımızda yüzde 8,91. Bu da gösteriyor ki, bu oranı yüzde 20'ye çıkarabilecek kapasitemiz var. Bu ormanlık alanlardan kimler faydalanıyor. 900 bin arı kovanı ve il dışından gelen 2,5 milyon arı kovanı faydalanıyor. Yerli ve diğer illerden gelen arıcılarımız ile hektar başına düşen koloni sayısı çok çok az. Bu konuda sıkıntılarımız var. Bunun için hektar başına düşen kovan sayısını hesap etmeden arı konaklama noktalarını belirlemek mümkün değil" dedi.

"MUĞLA ARICISINI HAPSETMEYELİM"

MAYBİR Başkanı Şahin, yerel arıcıların korunması gerektiğinin altını çizerek, "Muğla arıcısını köylere hapsetmememiz gerekiyor. Bunun için Ağustos ayını görerek bir yol haritası çizmemiz gerekiyor. Yerel arıcıların korunmasını önemsiyoruz. Proje uygulanırken önerilerimiz de olacak. Birincisi basralı orman alanları genişletilmelidir. Basralı orman alanları en azından yüzde 15'e çıkarılmalıdır. Bu konuda Sayın Bakanımız bizlere 2012 yılındaki kongremizde söz vermişti. İkincisi verimlilik esas alınacağı için il dışından gelecek arıcılarımızın, altını çizerek söylüyorum, yerleşim müsaadesi 1 Eylül tarihinden itibaren verilmelidir. 1 Eylül tarihine kadar yerel arıcılar oturmalı ve kendi programlarını yapmalıdırlar. Dışarıdan gelen arıcılarımız da petek balını alarak Eylül sonunda geliyor. Bizler başka illere gittiğimiz zaman önce yerli arıcılar oturuyor, sonra bizler oturuyoruz. Üçüncüsü orman teşkilatının uygun bulacağı yerlerde arı yerleşim noktaları yapılmalıdır. Diğer konu da projede arı konaklama noktaları belirlenmiştir. Ancak aynı arı konaklama noktalarında maden ocakları var. Maden ocaklarının bulunduğu alanlarda bizim çam balı üretmemiz mümkün değil. Madenlerden çıkan toz bala bulaşıyor ve arıları öldürüyor" dedi.

3 BİN 568 ARICIYA 5 MİLYON 620 BİN TL DESTEK VERİLDİ

2013 yılında Muğla'da 3 bin 568 arıcıya, 702 bin 565 koloniye bakanlık tarafından 5 milyon 620 bin 520 TL destek ödemesi yapıldığını belirten Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, "Güney Ege Kalkınma Ajansı'nın Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında desteklediği ve Muğla İl Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği ve Orman İşletme Müdürlüğü ile ortak yürüttüğü projede, Muğla'da 260 köy ve 365 mevkideki 3506 konaklama noktasının coğrafi koordinatları işaretleme işlemi başarı ile uygulanmış ve hedef geçilmiştir. Bu proje sayesinde afetlerden kolonilerin zarar görebileceği, riskli konaklama alanları tespit edilerek gezginci arıcının sosyal ve ekonomik potansiyelinin net olarak ortaya çıkarılması sağlanacak, arıcılıkta konaklama sorunlarının çözümlenmesi için gerekli alt yapı oluşturulacak ve turizm sektörünün konaklama faaliyetlerinden olumsuz etkilenmesi önlenecektir" dedi.

"ÇAM BALI MUĞLA İÇİN ÖNEMLİ"

Vali Mustafa Hakan Güvençer ise toplantıya katılan herkesin konuya ziyadesi ile vakıf olduğunu söylerken, "Arıcılar Birliği başkanımızı dikkatle dinledim. Konuyu bu kadar vakıf olmasının da verdiği rahatlıkla bizleri fazlası ile bilgilendirdi. Başkanımın ifadelerinden sahiplenme duygusunu hissettiğim için çok mutlu oldum. Başkanımızın yaptığı konuşmasındaki ikazları daha önce söylenmiş ama dikkate alınmamış ise, bundan sonra projenin taslağının bitirilmesinde başkanımızın ikaz etitği hususlar göz ardı edilecek bir risk varsa bu hiç hoş olmayacak. Projeyi kim sunacak ise bu konuda bir açıklama yapsın. Hiç kuşkusuz Muğla için çam balı, arı, arıcılık, arıcılar ve kovanlar asla ihmal edilemeyecek önemli bir unsurdur. Olayın insanı boyutu, ekonomik boyutu, ticari boyutu, bir tarım faaliyeti bir yana, Muğla çam balı Muğla'nın tanımının esas unsurlarından bir tanesi. Başkanımın ikaz etitği tüm konular proje içinde dikkat ile değerlendirmeye alınmalı" dedi. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Hakan Güvençer Ziya Şahin Güney Ege Muğla Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Kara Ağaç Destanı nerede çekiliyor, setleri nerede? Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title