Haberler

Başkentte Kültür Sanat

Teknolojinin gelişmesiyle sokaktan, toplu oyunlardan koparak yalnızlaşan bugünün çocuklarına, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel oyunları hatırlatmayı hedefleyen "Çocuk Dünyası" müzikali 18 Ocak'ta sunulacak Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, bugün ve yarın, şef Alpaslan Ertüngealp yönetiminde konser verecek Devlet Tiyatroları 22 , Devlet Opera ve Balesi ise 6 eser ve 1 konserle seyirciyi selamlayacak.

Teknolojinin gelişmesiyle sokaktan, toplu oyunlardan koparak yalnızlaşan bugünün çocuklarına, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel oyunları hatırlatmayı hedefleyen "Çocuk Dünyası" müzikali 18 Ocak'ta sunulacak.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), bugün ve yarın, şef Alpaslan Ertüngealp yönetiminde konser verecek.

Devlet Tiyatroları (DT) 22 , Devlet Opera ve Balesi (DOB) ise 6 eser ve 1 konserle seyirciyi selamlayacak.

Başkentte bu haftaki kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

-Tiyatro

75. Yıl Sahnesi:

Aynı çatı altında yaşamalarına rağmen birbirlerini tanıyamayan insanların bencillikleri, zaafları ve anlayışsızlıklarının evlilikleri iflasa sürüklemesini anlatan "Euridice'nin Elleri", bugün, 17 ve 21 Ocak'ta görülebilecek.

Akün Sahnesi:

Anton Çehov'un kaleminden Ataol Behramoğlu'nun çevirisi ve Erhan Gökgücü'nün rejisiyle "Vanya Dayı", hafta boyunca izlenebilecek. Eser, Çarlık Rusyası'nın çöküş döneminde çiftlikte yaşayan bir ailenin güncel ve önemsiz olaylarla boğuşurken geçirdikleri bunalımları, içine düştükleri komik durumları yansıtıyor.

Yaşadığı aşk acısıyla Anadolu'da öğretmenlik yapmaya başlayan öğretmen Feride'nin yaşamının konu edildiği, Reşat Nuri Güntekin'in klasikleşen eseri  "Çalıkuşu", 20-21 Ocak'ta temsil verecek.

Minik tiyatroseverler için "Keloğlan Keleşoğlan", 18 Ocak'ta sahnelenecek.

Altındağ Tiyatrosu:

Necati Cumalı'nın kaleminden Volkan Benli'nin sahneye taşıdığı "Nalınlar", hafta boyunca seyredilebilecek.

6-12 yaş izleyiciler için önerilen "Miyhavlar Tiyatrosu", bugün, yarın,17-18 Ocak'ta sahnelenecek.

Sinan Pekinton'un sahneye taşıdığı "Aklımdaki Kadınlar", 20-21 Ocak'ta sanatseverlerin karşısına çıkacak. Bir yazarın hayatına giren kadınlarla yaşadığı çelişkileri yansıtan oyunda, Levent Şenbay, Zeynep Ekin Öner, Ekin Tunçay Turan, Alev Buharalı, Pınar Gün, Dilara Keyf Günüç, Özge Mirzalı, Zeynep Bostancı başlıca rolleri paylaşıyor.

Büyük Tiyatro:

Dünyaca tanınan İngiliz yazar Shakespeare'in en güçlü tragedyalarından "Macbeth", 18 Ocak'ta temsil verecek. Bozkurt Kuruç'un rejisörlüğündeki eser, komutan Macbeth'in, eşi Lady Macbeth'in de etkisiyle yakın akrabası Kral Duncan'ı ortadan kaldırmaya karar vermesiyle yaşananları konu alıyor. Müzikleri Can Atilla imzası taşıyan oyunun dekor tasarımını Güven Öktem, giysi tasarımını Gül Emre ve ışık düzenini ise Zeynel Işık üstleniyor.

Ali Berktay'ın yazdığı ve Ayşe Emel Mesci'nin yönettiği "Kerbela", 20 Ocak'ta temsil verecek. Oyunda, İslamiyet'in kuruluşunda var olan demokratik ögelerin yok edilmesi, hilafetin saltanatlaşıp Doğu'nun klasik devlet yapılanması ve şeriatın bu saltanat-devlet anlayışının resmi doktrini haline gelmesi, din kisvesi arkasında, inançların yerini çıkarların almasına duyulan tepkinin ve direnişin öyküsü anlatılıyor.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

Arthur Miller'in kaleminden Orhan Burian'ın çevirisiyle Zafer Kayaokay'ın sahneye taşıdığı "Satıcının Ölümü", bugün, yarın, 17-18 Ocak'ta seyirciyi selamlayacak. Müzikleri Can Atilla'nın üstlendiği oyunun Erdal Küçükkömürcü, Gülçin Yaşaroğlu, Buğra Koçtepe, Şahap Sayılgan'ın da yer aldığı kalabalık oyuncu kadrosu bulunuyor.

Sultan 4. Mehmet döneminde, Kösem Sultan ile oğlu tahta geçen Turhan Sultan'ın iktidar çekişmelerini anlatan "Kösem Sultan", 20-21 Ocak'ta sanatseverlerle bir araya gelecek.

Küçük Tiyatro:

Dünyanın farklı yerlerinde yaşanan iç savaşlardan, açlıktan, öteki olmaktan, acıdan ve ölümden kaçan mültecilerin dramını tiyatro sahnesine yansıtan "Nereye", bugün, yarın ve 17 Ocak'ta seyredilebilecek.

Çocuklar için "Karlar Kraliçesi", 18 ve 21 Ocak'ta sahnelenecek.

Konusuyla olduğu kadar müzikleriyle de beğeni toplayan komedi türündeki "Yeşilçam", 20 Ocak'ta temsil verecek. Uğur Saatçi'nin kaleminden Barış Erdenk'in sahneye koyduğu oyunda aşık olduğu aktriste ulaşabilmek için kendi filmini çekmeye başlayan Arif'in, askeri darbenin gerçekleşmesiyle yaşadıkları anlatılıyor.

Oda Tiyatrosu:

12 Eylül'ün dramını bugünkü hayatlarında da yaşayan iki kadının hikayesini anlatan "Nehir", bugün, yarın ve 17 Ocak'ta temsil verecek.

Olcay Poyraz'ın yönettiği "Hüzzam", 20-21 Ocak'ta izlenebilecek. Toplumsal değişimin ele alındığı eseri, 8 yaş üstü izleyici için öneriliyor.

Stüdyo Sahne:

Kadın sorunlarının konu edildiği "İyiyim", yarın ve 18 Ocak'ta sahnelenecek. Hüseyin Alp Tahmaz'ın yazdığı, Volkan Özgömeç'in yönettiği oyunun dekor ve giysi tasarımı Seyhan Kırca, ışık düzeni Osman Uzgören, müzikleri ise Can Atilla imzası taşıyor.

Mutasavvıf Yunus Emre'nin felsefesi ve eserlerinden oluşturulan "Bizim Yunus", 20 Ocak'ta izlenebilecek.

Tatbikat Sahnesi:

Aclan Büyüktürkoğlu'nun rejisörlüğünü üstlendiği "Kuğunun Şarkısı Bir Evlenme Teklifi", 20-21 Ocak'ta seyirciyi selamlayacak. Anton Çehov'un kaleminden Yılmaz Gruda'nın çevirisiyle tiyatroya kazandırılan oyunda Ahmet Erkut, Şekip Taşpınar ve Dilek Bozkurt rol alıyor.

İrfan Şahinbaş Sahnesi:

DT'nin sosyal sorumluluk projesi olarak seyirciyle buluşturduğu "Nihayet Bitti", 18 Ocak'ta görülebilecek. Murat Çidamlı'nın yönettiği, bedensel engelli Göktuğ Tolga Demiralp'in rol aldığı oyunda, oyunda hayatı boyunca her istediğini elde eden, mutlu, başarılı ve yıldız bir gazeteciyi, başarının zirvesine taşıyan söz cambazlığının, onu nasıl ölümün kıyısına sürüklediği anlatılıyor.

"Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye", Savaş Dinçel'in kaleminden Murat Çidamlı'nın yönetimiyle 21 Ocak'ta tiyatroseverlerin karşısına çıkacak. Erdinç Doğan'ın rol aldığı tek kişilik oyunda, Sait Faik Abasıyanık'ın hayatı ve eserlerinden oluşan bir seçki sunuluyor.

"Jerry ve Tom", bugün ve 17 Ocak'ta görülebilecek.

Şinasi Sahnesi:

Sıradan insanların hayallerini gerçekleştirmek için kalkıştıkları soygunun trajikomik öyküsünü yansıtan "Kuaförde Bir Gün", bugün, yarın, 17-18 Ocak'ta izlenebilecek.

-Opera-Bale

Opera Sahnesi:

Modern dans gösterisi "Arda Boyları", bugün izleyicinin karşısına çıkacak. Beyaz bale olarak anılan romantik türün örneklerinden "Coppellia", 17 Ocak'ta sahnelenecek. Johann Strauss'un 3 perdelik komik ögeler içeren "Yarasa" opereti, 19 Ocak'ta seyirciyle buluşacak.

Üzeyir Hacıbeyli'nin evlenme çağına gelen Asker adında bir gencin evleneceği kızı bulmak için kumaş satıcısı kılığına girmesi ve devamında gelişen olayların anlatıldığı "Arşın Mal Alan" müzikal komedisi 20 Ocak'ta izlenebilecek. Bizet'in dünyaca tanınan operası "Carmen", 21 Ocak'ta görülebilecek.

Leyla Gencer Sahnesi:

Teknolojinin gelişmesiyle sokaktan, toplu oyunlardan koparak yalnızlaşan günümüzün çocuklarına, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel oyunları hatırlatmayı hedefleyen "Çocuk Dünyası" müzikali 18 Ocak'ta minik izleyicilerle buluşacak.

Tanzimat döneminden bugüne kadar derlenmiş arya ve düetlerin, anlatıcı eşliğinde sahne kurgusuyla desteklenerek sunulduğu "Tanzimattan Günümüze Opera Serüveni" konseri, 18 Ocak'ta izlenebilecek.

-CSO

CSO, bugün ve yarın şef Alpaslan Ertüngealp yönetiminde konser verecek. CSO Konser Salonu'ndaki etkinlikte Cem Babacan ile Başarcan Kıvrak piyanoda orkestraya eşlik edecek. Konserde, "İki Piyano ve Vurmalı Çalgılar İçin Konçerto", "Çıplak Dağda Bir Gece",  "1812 Uvertürü Op.49" ile "Slav marşı Op.31" icra edilecek.

-CerModern

Nuri Bilge Ceylan'ın 2003'ten bugüne çektiği 49 fotoğraftan oluşan "Panoramik Bakış" sergisi, 26 Mart'a kadar gezilebilecek.

Sanatçı Murat Koç'un, Uzak Doğu sanatı Lavi'den yola çıkarak sadece gölgenin ön planda olduğu, kimi zaman ukiyo-e baskı sanatının uçuşan perspektif düzeninden yararlandığı bir teknikle hazırladığı  "Düşmek" sergisi, hafta boyunca görülebilecek.

-AKM Kültür Söyleşileri

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığınca her çarşamba düzenlenen Kültür Söyleşileri'ne Dr. Hüseyin Pala "Ekran Çağında Okur-Yazarlık" konulu konferansla konuk olacak.

Program, Atatürk Kültür Merkezi'nin konferans salonunda bugün saat 16.00'da gerçekleştirilecek. - Ankara

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Alpaslan Ertüngealp Devlet Tiyatroları Kösem Sultan Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title