Haberler

Başkentte Kültür Sanat

Ankara Kısa Filmciler Derneğince 8'inci kez düzenlenen "2. El Film Festivali, bugün başlayacak DOB Shakespeare'in tanınmış tragedyasından operaya uyarlanan "Macbeth"in son sezon temsilini 8 Mart'ta gerçekleştirecek Bilkent Senfoni Orkestrası 8 Mart'ta Dünya Kadınlar Günü Özel Konseriyle dinleyiciyle buluşacak.

Ankara Kısa Filmciler Derneğince Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla 8'inci kez düzenlenen "2. El Film Festivali" bugün Ankamall Sanatolia Sahnesindeki gala ile başlayacak.

Devlet Opera ve Balesi (DOB) Shakespeare'in tanınmış tragedyasından operaya uyarlanan "Macbeth"in son sezon temsilini 8 Mart'ta gerçekleştirecek

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO) 8 Mart'ta, Bilkent Konser Salonu'nda Dünya Kadınlar Günü Özel Konseriyle dinleyiciyle buluşacak.

Devlet Tiyatroları (DT) 20, DOB ise 6 eserle seyircinin karşısına çıkacak.

-Tiyatro

75. Yıl Sahnesi:

Mevlana Celaleddin Rumi'nin Orta Asya'dan Anadolu'ya gelişi, Şemsi Tebrizi ile yakınlığı, tasavvuf ve Allah'a duyduğu büyük aşkın anlatıldığı "Mevlana Aşk ve Barış Çığlığı" bugün ve 8 Mart'ta izlenebilecek.

Akün Sahnesi:

Törelere rağmen hayalleri olan gençlerin göç üzerinden anlatıldığı "Sarı Naciye", hafta boyunca seyredilebilecek. 7 yaş üstü tiyatro tutkunları için "Keloğlan Keleşoğlan", 8 Mart'ta sahne alacak.

Anton Çehov'un kaleminden Ataol Behramoğlu'nun çevirisi ve Erhan Gökgücü'nün rejisiyle "Vanya Dayı", 11 ve 12 Mart'ta seyirciyle buluşacak. Eser, Çarlık Rusyasının çöküş döneminde çiftlikte yaşayan bir ailenin güncel ve önemsiz olaylarla boğuşurken geçirdikleri bunalımları, içine düştükleri komik durumları yansıtıyor.

Altındağ Tiyatrosu:

6-12 yaş izleyiciler için tavsiye edilen "Miyhavlar Tiyatrosu" ve Necati Cumalı'nın kaleminden Volkan Benli'nin sahneye taşıdığı "Nalınlar", tüm hafta seyirciyi selamlayacak.

Büyük Tiyatro:

Çukurova'da çeltik işçilerinin ekmeklerini kazanırken yakalandıkları sıtmayla savaşlarını ve kasabaya gelen yeni kaymakamın çeltik ağalarına karşı mücadelesini anlatan "Teneke", 7 ve 9 Mart'ta izlenebilecek.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

Dünyaca tanınan İngiliz yazar Shakespeare'in en güçlü tragedyalarından "Macbeth", bugün, yarın, 8 ve 9 Mart'ta sahne alacak. Bozkurt Kuruç'un rejisörlüğündeki eser, İskoç komutan Macbeth'in, eşi Lady Macbeth'in de etkisiyle yakın akrabası olan Kral Duncan'ı ortadan kaldırmaya karar vermesiyle yaşananları konu alıyor. Can Atilla'nın müziklerini üstlendiği eserde dekor tasarımı Güven Öktem'e, giysi tasarımı, Gül Emre, ışık tasarımı ise Zeynel Işık imzası taşıyor.

Reşat Nuri Güntekin'in ölümsüz eseri "Çalıkuşu", 11-12 Mart'ta görülebilecek.

Küçük Tiyatro:

"Korkma", bugün, yarın, 7-8 Mart'ta seyircinin beğenisine sunulacak. Cahit Çağıran'ın yönettiği eser, İstiklal Marşı'nı, halkı gibi onurlu ve vatansever şairi Mehmet Akif'in, gözünden anlatıp, bugünlere getiriyor ve bağımsızlığın kıymetini bir kez daha hatırlatıyor. Dekor ve kostüm tasarımının Candan Günay, ışık tasarımının Çetin Atay'a ait olduğu eserde, müzikleri Nedim Yıldız, Koreografiyi İhsan Bengier üstleniyor.

Dünyanın farklı yerlerinde yaşanan iç savaşlardan, açlıktan, öteki olmaktan, acıdan ve ölümden kaçan mültecilerin dramını konu edinen "Nereye" ise 11-12 Mart'ta temsile çıkacak.

Oda Tiyatrosu:

Güner Sümer'in yazdığı, Olcay Poyraz'ın yönettiği "Hüzzam", bugün, yarın ve 8 Mart'ta sahnelenecek. Meral Üner'in rol aldığı oyunda toplumsal değişimlerin etkisi konu ediliyor.

"Kuğunun Şarkısı 'Bir Evlenme Teklifi'" 11 ve 12 Mart'ta izlenebilecek. Anton Çehov'un kaleminden Yılmaz Gruda'nın çevirisiyle Aclan Büyüktürkoğlu'nun sahneye taşıdığı eserde Ahmet Erkut, Şekip Taşpınar ve Dilek Bozkurt rol alıyor.

Stüdyo Sahne:

"Bir Delinin Hatıra Defteri", yarın ve 9 Mart'ta perde açacak. Erdal Beşikçioğlu'nun sahne aldığı, Rus yazar Gogol'un aynı adlı hikayesinden sahneye uyarlanan eseri, Cem Emüler yönetiyor.

Şair ve mutasavvıf Yunus Emre'nin felsefesi ve düşünce dünyasından örnekler sunulan "Bizim Yunus", 11 Mart'ta izlenebilecek. Sönmez Atasoy'un yazdığı, Mustafa Kurt'un yönettiği oyun, Okan Şenozan'ın performansıyla sahneye taşınıyor.

İrfan Şahinbaş Sahnesi:

"Bernarda Alba'nın Evi", bugün, 8, 12 Mart'ta seyredilebilecek. Fredico Gorcia Lorca'nın yazdığı, Turan Oflazoğlu'nun çevirdiği ve Ayşe Emel Mesci'nin rejisörlüğünü yaptığı eser, 1936 yılında İspanya iç savaşı dönemi öncesinde, toplumda yaşanan kaosun bir eve yansımasını ve İspanyol köyündeki töreyi konu ediniyor. Oyunda, Aysel Çakar Kara, Serpil Gül, Mehtap Öztepe, Miraç Eronat Erbil, Şeyda Akova Balcıoğlu, Sükun Işıtan, Eda Yılmaz Yener, Ayşe Şivekar Sungur, İpek Atagün Gezener, Okan İrkören, Nalan Erkovan Uzun, ve Neslihan Derya Demirel'in de aralarında bulunduğu kalabalık bir oyuncu kadrosu sahne alıyor.

Şinasi Sahnesi:

Sinan Pekinton'un sahneye taşıdığı "Aklımdaki Kadınlar", bugün, yarın, 8 ve 9 Mart'ta izleyicinin karşısına çıkacak. İlişkilerinde problem yaşayan bir yazarın, gerçek yaşamında bulamadığı dengeyi hayal dünyasında, hayatındaki kadınlarla kurma ve yönetme çabasının işlendiği eserde, Levent Şenbay, Zeynep Ekin Öner, Ekin Tunçay Turan, Alev Buharalı, Pınar Gün, Dilara Keyf Günüç, Özge Mirzalı, Zeynep Bostancı performans sergiliyor.

Çocuk oyunu "Üç Şehzade", minik tiyatroseverlerin beğenisine sunulacak.

İngiliz Yazar George Orwell'in aynı adlı adlı eserinden tiyatroya kazandırılan "Hayvan Çiftliği", 11 ve 12 Mart'ta temsil verecek. Barış Erdenk'in yönettiği oyun, bir çiftlikte yaşayan hayvanların kendilerini sömüren insanların yönetimini devirmeleri ve eşitlikçi bir düzen kurmalarını konu ediniyor.

-Opera-Bale

Opera Sahnesi: Arda Boyları türküsünün hikayesinin modern dansa uyarlandığı  "Arda Boyları", bugün perde açacak. Shakespeare'in ünlü tragedyasından operaya uyarlanan "Macbeth", 8 Mart'ta sezonun son temsilini gerçekleştirecek.

İtalyan besteci Verdi'nin "Attila" operası, 10 Mart'ta temsil verecek. Lorenzo Castriota ve Alessandro Cedrone'nin orkestra şefliğini yaptığı eserde, kostüm tasarımı Kristine Pasternaka'ya, dekor tasarımı Savaş Camgöz'e, ışık tasarımı ise Fuat Gök'e ait. Eserde, Roma'yı fetheden Hun imparatoru Attila'nın savaş esiri Odebella'ya aşık olup evlenmesini, Odabella'nın ise ölen babasının intikamı için Attila'yı öldürmesini işleniyor.

Operet Sahnesi:

Leyla Gencer Sahnesi: Çocuk operası "Nasreddin Hoca", 9 Mart'ta izlenebilecek. Nasreddin Hoca'nın ünlü fıkralarının operayla anlatıldığı eser, Zeynep Çelen Tamer'in rejisiyle sahne alıyor. Müziklerini Mustafa Erdoğan'ın üstlendiği eser, çocukların gelişimine katkı sağlamayı, kendilerini daha rahat ifade edebilmelerini ve yaratıcılıklarını kullanabilmelerini amaçlıyor.

"Bir Tenor Aranıyor" müzikal komedisi 11 Mart'ta seyredilebilecek. Doğan Çelik'in sahneye koyduğu, Yeşim Oktar'ın koreografisini üstlendiği eserde, dekor Talat Ayhan, kostüm Gazal Erten imzası taşıyor.

Cermodern:

"Genç Solistler" konseri ile yarın ADOB'un 6 genç sanatçısı performans sergileyecek. Piyanoda Hande Uçar sahne alırken, Aslı Sesal, Ezgi Karakaya, Serkan Sevinç, Umut Kosman ve Emrah Sözer performans sergileyecek. Konserde Verdi, Mozart, Bizet gibi ünlü bestecilerin eserleri seslendirilecek.

-Festival

Ankara Kısa Filmciler Derneğince Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla düzenlenen "2. El Film Festivali" bugün Ankamall Sanatolia Sahnesindeki gala ile 19.00'da açılacak. Açılışın ardından Can Evrenol'un "Baskın" adlı kısa filminin Ankara galası yapılacak. Halit Refiğ'in Aşkı Memnu adlı belgeseli de ilk kez gösterilecek.

Kızılırmak Sinamasında gerçekleşecek diğer filmlerin programıysa şöyle:

7 Mart: 4 ayrı seansta toplam 43 kısa film sinema severlerin beğenisine sunulacak.

8 Mart: Kısa filmlerin yanı sıra "Dijital Çağda 16 mm Seçkisi" adlı atölye çalışması yapılacak. Sinema yazarı Ali Murat Güven'in katılımıyla "Yabancıların Gözünden Türkiye Belgeselleri" söyleşisi, Sinatopya Derneğinde gerçekleştirilecek. Ankamall'da "Her Şeyin Fotoğrafını Çekebilirsiniz" temalı "İnstegramall Atölyesi" düzenlenecek. Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla "8. Festival, 8 Mart, 8 Kadın, 8 Film" adlı sinema sektöründeki 8 başarılı kadının film seçkisi izlenebilecek. Saat 19'da ise festivalin kapanış ve ödül töreni yapılacak.

9 Mart: Kısa film gösterimleri devam ederken, Türk sinemasının 100. yılı anısına Halit Refiğ'in ünlü "Gurbet Kuşları" filmi, restore edilen versiyonuyla beyaz perdeye taşınacak. Gösterimin ardından Ali Murat Güven söyleşisi olacak. Türk sinemasının kayıp filmi "Sihirbazlar Kralı Mandrake Killing'e Karşı" filmi de özel gösterimle başkentlilerle buluşacak.

-CSO

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), yarın ve 7 Mart'ta CSO Konser Salonu'nda saat 20.00'de Marzena Diakun yönetiminde konser verecek. Gecede orkestraya Zeynep Köylüoğlu ve Çağlayan Barbaros eşlik edecek. Programda Carl Maria von Weber'in "Andante ve Rondo", Carl Reinecke'nin "Flüt Konçertosu", Peter İlyiç Çaykovski'nin "Grand pas de deux" ve "Romeo-Juliet Fantezi Uvertür" eserleri icra edilecek.

-BSO

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), 8 Mart'ta saat 20.00'de Bilkent Konser Salonu'nda Dünya Kadınlar Günü Özel Konseriyle dinleyiciyle buluşacak. Işın Metin şefliğinde gerçekleşecek konserde, soprano Selva Erdener ile mezzo-soprano Asude Karayavuz sanatseverlerle bir araya gelecek.

-Cermodern

"Aklımda Bir Delilik Var" adlı Gülin ve Emre Dökmeci'nin yaklaşık 20 yılda oluşturdukları çağdaş sanat koleksiyonu sergisi hafta boyunca görülebilecek. Koleksiyon, ilk başta satın alınan Fikret Mualla ve Haluk Akakçe gibi Türk sanatçılarla birlikte son 5-6 yıllık dönemde eklenen uluslararası sanatçıların da eserleriyle ulus ötesi boyutu olan koleksiyonların ilk örnekleri arasına giriyor.

Can Ertaş'ın hareket kavramını irdelediği "LinearMovement / Doğrusal Hareket" sergisi 9 Mart'a kadar ziyaret edilebilecek. Kullandığı endüstriyel malzemeleri minimalist bir tavırla yorumlamasının yanı sıra Paris'in dinamik sanatçı inisiyatifi Plateforme Paris'de Ludovic Bernhartd ile gerçekleştirdiği 'Rank 1+1' projesi ile Paris basınında da dikkatleri çekmişti. - Ankara

Kaynak: AA / Kültür Sanat

William Shakespeare Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title