Haberler

Başkentte Kültür Sanat

Yirminci yüzyılın en sıradışı iki baskı ustası Edvard Munch ve Andy Warhol'un şimdiye kadar çok az gösterilmiş eserlerinden oluşan sergi, 5 Ocak'ta son bulacak ADOB, Mozart'ın, çapkınlıklarıyla ünlü Don Juan'ın öyküsünden etkilenerek bestelediği "Don Giovanni" operası ile 4 Ocak'ta sanatseverleri selamlayacak Devlet Tiyatroları 16, Devlet Opera ve Balesi ise 6 eserle sanat severlerin karşısına çıkacak.

Yirminci yüzyılın en sıradışı iki baskı ustası Edvard Munch ve Andy Warhol'un şimdiye kadar çok az gösterilmiş eserlerinden oluşan sergi, 5 Ocak'ta son bulacak.

Ankara Devlet Opera ve Balesi (ADOB), Mozart'ın, çapkınlıklarıyla ünlü Don Juan'ın öyküsünden etkilenerek bestelediği "Don Giovanni" operası ile 4 Ocak'ta sanatseverleri selamlayacak.

Devlet Tiyatroları 16, ADOB ise 6 eserle sanat severlerin karşısına çıkacak.

Başkette bu haftaki kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

-Tiyatro

Akün Sahnesi :

Yıldırım Keskin'in yazdığı, Tanju Aytar'ın sahneye koyduğu "Son Çıkan Işığı Söndürsün", bugün, yarın, 4 ve 5 Ocak'ta seyredilebilecek. Vedat Özkök, Ebru Nil Aydın, Derya Keyf, Özgür Keçecim, Orkun Gülşen, Tansu Aytar, Şahnur Dedeoğlu Tulloch, Rabia Başaran, Betül Tirben, Duygu Yıldız ve Volkan Ulusoy'un rol aldığı eser, "Zamanın sildiği insanlar, parçalanmış hayatlar, kararan umutlar, son çırpınışlar... Size uzak görünüyor değil mi? 'Aslında bu, sizin hikayeniz" ifadesiyle tanıtılıyor.

Recep Bilginer'in yazdığı, Zafer Kayaokay'ın yönettiği "Sarı Naciye", 7 ve 8 Ocak'ta temsil verecek. Törelere rağmen hayalleri olan gençleri göç üzerinden anlatan eserde, Eray Darıcı, Caner Kadir Gezener, Ahmet Erkut, Kardi Özcan, Deniz Gökçe Kayhan ve Pelin Dikmenoğlu rol alıyor

Altındağ Tiyatrosu:

Volkan Benli'nin sahneye koyduğu, birbirine aşık Osman ile Seher'in hikayesinin anlatıldığı "Nalınlar", Ötüken Hürmüzlü, Ersin Ayhan, Aysın Işımer, Hüseyin Baylan ve Rengin Samurçay'ın performansıyla hafta boyunca seyircinin beğenisine sunulacak.

Büyük Tiyatro:

Turgay Nar'ın kaleme aldığı, Kemal Başar'ın yönettiği "Tepegöz", 5 ve 7 Ocak'ta sahne alacak. Dekor ve giysi tasarımı Mihai Constantin Ranin, ışık tasarımı Yakup Çartık ve müziklerin Can Atilla imzasını taşıyan eserde, Oğuzların Orta Asya'dan Anadolu'ya göçünden hareketle yaşananlar konu ediliyor.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

Çukurova'da çeltik işçilerinin ekmeklerini kazanırken yakalandıkları sıtmayla savaşlarını ve kasabaya gelen yeni kaymakamın çeltik ağalarına karşı mücadelesini anlatan "Teneke", bugün, yarın ve 4 Ocak'ta izlenebilecek. Çocuk müzikali "Narnia Günlükleri" 5 Ocak'ta seyredilebilecek. Reşat Nuri Güntekin'in kaleminden Necati Cumalı'nın oyunlaştırdığı "Çalıkuşu", 7 ve 8 Ocak'ta sahnelenecek. Halil Akarsu'nun sahneye taşıdığı oyunda, öğretmen Feride'nin yaşadıkları anlatılıyor.

Küçük Tiyatro:

Necip Fazıl Kırakürek'in DT çatısı altında uzun bir aradan sonra sergilenen ilk eseri "Para", bugün, yarın, 4 ve 5 Ocak'ta izleyiciyi selamlayacak. Parayı ve çıkarlarını her şeyin üstünde tutan duygusuz bir bankerle onun kadar menfaatçi çevresinin cinayete kadar giden, karanlık maceralarının anlatıldığı oyunda, Mesut Turan, Zeynep Aytek Metin, Kader İlhan, Neşet Ertem, Ercan Eker, Mehmet Akay, Kayhan Sarıgöllü, Demet Bölükbaşı, Gökçe Yurtsal, Mehmet Tekatlı, Petek Ocakçı ve Ali Çakır rol alıyor. Dünyanın farklı yerlerinde yaşanan iç savaşlardan, açlıktan, öteki olmaktan, acıdan ve ölümden kaçan mültecilerin dramını konu edinen "Nereye" ise 7 ve 8 Ocak'ta temsil verecek.

Oda Tiyatrosu:

Gülşen Karakadıoğlu'nun kaleme aldığı, konusunu 12 Eylül'ün dramını bugünkü hayatlarında da yaşayan iki kadını anlatan "Nehir", bugün, yarın, 4, 7 ve 8 Ocak'ta sahne alacak.

Stüdyo Sahne:

"Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye", Savaş Dinçel'in kaleminden Murat Çidamlı'nın yönetimiyle yarın ve 5 Ocak'ta tiyatroseverlerin karşısına çıkacak. Erdinç Doğan'ın rol aldığı tek kişilik oyununda, Sait Faik Abasıyanık'ın hayatı ve eserlerinden oluşan bir seçki sunuluyor. Sönmez Atasoy'un yazdığı, DT Genel Müdürü Mustafa Kurt'un yönetmenliğini üstlendiği ve Okan Şenozan'ın rol aldığı "Bizim Yunus" ise 7 Ocak'ta izlenebilecek.

İrfan Şahinbaş Sahnesi:

Fredico Gorcia Lorca'nın kaleminden, Turan Oflazoğlu'nun çevirisiyle ve Ayşe Emel Mesci'nin rejisörlüğünü yaptığı "Bernarda Alba'nın Evi", bugün ve 4 Ocak'ta perde açacak. 1936 yılında İspanya iç savaşı dönemi öncesinde, toplumda yaşanan kaosun bir eve yansımasını ve İspanyol köyündeki töreyi anlatan oyunda, Aysel Çakar Kara, Serpil Gül, Mehtap Öztepe, Miraç Eronat Erbil, Şeyda Akova Balcıoğlu, Sükun Işıtan, Eda Yılmaz Yener, Ayşe Şivekar Sungur, İpek Atagün Gezener'in de aralarında bulunduğu kalabalık bir oyuncu kadrosu sahne alıyor. George Orwel'in romanından tiyatroya uyarlanan "Hayvan Çiftliği", 8 Ocak'ta sahnelenecek. Barış Erdenk'in yönettiği oyun, bir çiftlikte yaşayan hayvanların kendilerini sömüren insanların yönetimini devirmeleri ve eşitlikçi bir düzen kurmalarını konu ediniyor.

Şinasi Sahnesi:

Refik Erduran'ın kaleminden, Ali Hürol'un sahneye koyduğu "Ramiz ile Jülide", bugün, yarın, 4 ve 5 Ocak'ta görülebilecek. Hayatlarının sonbaharında iki insanın ego çatışmaları ve umut eksenindeki yaşamlarının anlatıldığı oyunda, Faruk Günuğur, Nurcan Sürer, Şirin Ergüven, Müge Taşpınar, Cihan Korkmaz ve Bade Balkanlı rol alıyor. Ergun Uçucu'nun yazıp yönettiği "En Son O Gitti" ise 7 ve 8 Ocak'ta seyredilebilecek. Daha doğmadan birbirlerine gönül veren Kiraz ile Mestan'ın hikayesini konu eden oyunda, hem destan hem masal unsurlarına yer veriliyor.

-Opera-Bale

Opera Sahnesi: Devlet Opera ve Balesi, Mozart'ın, çapkınlıklarıyla ünlü Don Juan'ın öyküsünden etkilenerek bestelediği "Don Giovanni" operası ile 4 Ocak'ta sanatseverleri selamlayacak. Yekta Kara'nın sahneye koyduğu eserin orkestra şefliğini ise Sunay Muratov'un üstleniyor.

"Harem" balesi, 6 Ocak'ta izleyicinin beğenisine sunulacak. Eserde, Osmanlı sarayındaki iktidar mücadelesi ve Harem'deki entrikalar anlatılıyor. Modern dans gösterisi "Bir Yaz Gecesi Rüyası" ise 8 Ocak'ta görülebilecek.

Leyla Gencer Sahnesi: Çocuk müzikali "Bremen Mızıkacıları", 5 Ocak'ta temsil verecek. Yaşlandıkları, eskisi gibi iş yapamadıkları için kendilerini işe yaramaz olarak gören, horlanan ve bu yüzden evlerini terk eden Düldül, Karabaş, İbikli ve Mırnav'ın, mızıkacı aradıklarını duydukları Bremen'e doğru hep birlikte yola çıkışları konu ediliyor.

Operet Sahnesi: Uzeyir Hacıbeyli'nin 100 yılı geride bırakan "Arşın Mal Alan" müzikal komedisi, 5 Ocak'ta seyredilebilecek.

Doğan Çelik'in sahneye koyduğu "Fantastik" müzikali, 7 Ocak'ta sahnelenecek. Eser, birbirini seven iki gencin, birbirinden nefret eden babalarından gizlice evlilik planları yaparken aslında babalarının onların evlenmesi için düşman numarası yaptığını öğrenmeleriyle yaşanan olaylar konu ediliyor.

-Cermodern

Yirminci yüzyılın en sıradışı iki baskı ustası Edvard Munch ve Andy Warhol'un  eserlerinden oluşan sergi 5 Ocak'a kadar ziyaret edilebilecek. Munch'un doğumunun 150. yılı anısına Andy Warhol Müzesi, Munch Müzesi ve özel koleksiyonlardan derlenmiş, şimdiye kadar çok az gösterilmiş eserlerden oluşan serginin küratörlüğünü Patricia Berman ve Stave Pari üstleniyor. Sergide, Munch'ün yüzyılın başlarında ürettiği dört taşbaskı serisi olan Çığlık, Broş, Madonna, Eva Mudocci ve İskelet Kol adlı dört motifin baskılarının yakından incelenmesi ve 1984 yılında Warhol tarafından çok özel tekniklerle yaratılan pano baskı serilerinin yeniden formülasyonu da sunuluyor. 27 eserden oluşan sergi, Türkiye'de yalnızca başkentte yer alacak.

Dünyanın en zengin kurumsal sanat koleksiyonlarından Bank Of America'nın kadın fotoğraf sanatçılarının eserlerinden oluşan "Bank Of America Eye Wonder", hafta boyunca görülebilecek. Sergide 1865'ten 2004'e kadar bu alanın öncülerinden olan Julia Margaret Cameron ve Gertrude Kasebier gibi isimlerden Berenice Abbott, Margaret Bourke-White ve Ilse Bing gibi modernist ustalara ve Rineke Dijkstra, Dodo Jin Ming, Cindy Sherman ve Hellen van Meene gibi çağdaş yenilikçiler yer alıyor. - Ankara

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Edvard Munch Andy Warhol Don Juan Mozart Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title