Haberler

Başkentte Kültür Sanat

TAKSAV tarafından düzenlenen "18. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali", 25 Kasım'a kadar tiyatro, atölye çalışması, belgesel film ile sanatseverlerin karşısına çıkacak Dünyanın en zengin ...

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV) tarafından düzenlenen "18. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali", 25 Kasım'a kadar tiyatro, atölye çalışmas ve belgesel film ile sanatseverlerin karşısına çıkacak.

Dünyanın en zengin kurumsal sanat koleksiyonlarından birine sahip olan Bank Of America'nın kadın fotoğraf sanatçılarının eserlerinden derlenen "Eye Wonder" sergisi, bugünden itibaren hafta boyunca ziyaret edilebilecek.

Devlet Tiyatroları 17, Devlet Opera ve Balesi ise 6 eserle sanatseverleri selamlayacak. 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla her iki kurumun da o günkü temsillerini öğretmen ve aileleri ücretsiz izleyebilecek.

Başkentte bu haftaki kültür ve sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

-Tiyatro

Akün Sahnesi:

"Çalıkuşu", 26 ve 27 Kasım'da izlenebilecek. Reşat Nuri Güntekin'in kaleminden Necati Cumalı'nın oyunlaştırdığı ve Halil Akarsu'nun sahneye taşıdığı oyunda, öğretmen Feride'nin yaşadıkları anlatılıyor. Ulviye Karaca'nın yazıp yönettiği  "Keloğlan Keleşoğlan", 27 Kasım'da minik tiyatro severlerin karşısına çıkacak.

Altındağ Tiyatrosu:

Ergun Uçucu'nun yazıp yönettiği "En Son O Gitti", daha doğmadan birbirlerine gönül veren Kiraz ile Mestan'ın hikayesini işliyor. Oyun hafta boyunca sahnelenecek. 6-12 yaş çocuklar için önerilen, "Miyhavlar Tiyatrosu", 22 ve 26 Kasım'da izlenebilecek. Fikret Terzi'nin yazıp yönettiği oyunda, sokak kedisi Miyhav'ın başından geçenler ve ailesine ulaşma çabası işleniyor.

Büyük Tiyatro:

"Kerbela" 22 ve 24 kasım'da temsil verecek. Çukurova'da çeltik işçilerinin ekmeklerini kazanırken yakalandıkları sıtmayla savaşlarını ve kasabaya gelen yeni kaymakamın çeltik ağalarına karşı mücadelesini anlatan "Teneke", 26 Kasım'da seyredilebilecek. Yaşar Kemal'in yazdığı, Gürol Tonbul'un sahneye taşıdığı eserde kalabalık bir oyuncu kadrosu seyirciyi selamlıyor.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

Çocuk müzikali "Narnia Günlükleri", 7-17 yaş tiyatroseverler için 22 Kasım'da perde açacak. Kenan Işık'ın Şeyh Galib'in eseri Hüsn-ü Aşk'tan esinlenerek tiyatroya kazandırdığı "Aşk Hastası", 26 ve 27 kasım'da sahne alacak. Batı hayranı bir oyuncunun, sevgilisinin intiharındaki sırrı araştırırken kendisini Divan Edebiyatı ve tasavvuf dünyasının içinde bulmasını konu ediyor.

Küçük Tiyatro:

Dünyanın farklı yerlerinde yaşanan iç savaşlardan, açlıktan, öteki olmaktan, acıdan ve ölümden kaçan mültecilerin dramını konu edinen "Nereye", hafta boyunca  izlenebilecek. Umuda yolculuğu anlatan eseri, Hüseyin Alp Tahmaz yazdı, Volkan Özgömeç sahneye koydu. Çocuk müzikali "Karlar Kraliçesi" 27 Kasım'da görülebilecek.

Oda Tiyatrosu:

"Koku" adlı romanıyla dünyaca tanınan Patrick Süskind'in pek çok dilde sahnelenen oyunu "Kontrbas", bugün, yarın ve 23 Kasım'da sahnelenecek. Bir müzisyen üzerinden toplumun, bireyin, müziğin cinselliğin, hiyerarşinin dedikodusunun yapıldığı tek kişilik oyun, Metin Belgin'in yönetmenliğinde ve Olcay Kavuzlu'nun performansıyla gerçekleşiyor. "Hüzzam", 26 ve 27 Kasım'da temsil verecek. Güner Sümer'in yazdığı, Olcay Poyraz'ın sahneye taşıdığı ve Meral Üner'in rol aldığı oyunda toplumsal değişimin ve zamanın sorgulaması yapılacak.

Stüdyo Sahne:

Rus yazar Gogol'un aynı adlı kitabından tiyatroya aktarılan ve Erdal Beşikçioğlu'nun rol aldığı "Bir Delinin Hatıra Defteri", yarın ve 24 kasım'da sahne alacak. Cem Emüler'in yönettiği oyunda, adım adım deliliğe giden, yaşadığı gerçeklerle baş edemeyen bir adamın hikayesi anlatılıyor. Sönmez Atasoy'un yazdığı Mustafa Kurt'un sahneye koyduğu ve Okan Şenozan'ın rol aldığı "Bizim Yunus", 26 Kasım'da izlenebilecek.

İrfan Şahinbaş Sahnesi:

"Cesaret Ana ve Çocukları", bugün ve 23 Kasım'da seyredilebilecek. Çocuklarını savaştan uzak tutmaya çalışan Cesaret Ana'nın, aynı zamanda savaştan ekmeğini çıkarma çabasının da konu edildiği eser, Bertol Brect'in kaleminden Ayşe Emel Mesci'nin yönetimiyle seyirciyle buluşuyor. Eserde Cesaret Ana'yı, "Baykal Saran Yılın Tiyatro Sanatçısı" ödülüne layık görülen Sükun Işıtan canlandırıyor. Çocuk oyunu "Horoz Adam ve Korsan", 24 ve 26 Kasım'da sahnelenecek. Servet Aybar'ın oyunlaştırdığı eserin müziklerini Can Atilla üstleniyor. "Jerry ve Tom", 27 Kasım'da seyircinin karşısına çıkacak.

Şinasi Sahnesi:

"Soğuk Bir Berlin Gecesi", 26 ve 27 Kasım'da izleyicinin beğenisine sunulacak. Minik tiyatroseverler içinse "Üç Şehzade", 26 Kasım'da perde açacak.

-18. Ankara Tiyatro Festivali

TAKSAV tarafından düzenlenen, İran, İngiltere, İtalya ve Bulgaristan'dan tiyatro gruplarının da yer aldığı festival, 25 Kasım'a kadar yaklaşık 20 etkinliği sanatseverlerle buluşturacak. Geçen hafta açılışı yapılan ve "Yaşanılır bir dünya için sanat" temasıyla sanatseverlerle buluşan festivalde bugün, atölye çalışması "Eylemden Sahneye Bir Tiyatro Metni Oluşturma", Portre Sanat Tiyatro ve Drama Atölyeleri 'nde gerçekleştirilecek. Hacettepe Üniversitesi Tiyatro Topluluğu,  "Savaş Baba" oyununu Akün Sahnesi'nde sergileyecek. Duru Tiyatro, "Nafile Dünya" oyunuyla Şinasi Sahnesi'nde, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu  ise "Kral Lear" oyunuyla Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde temsil verecek. Figürsüzler Tiyatro Topluluğu, Kürtçe sergileyecekleri "Neçirvan"  ile 50. Yıl Dört Mevsim Tiyatro Salonu'nda, Tiyatro Kafe ise "Kuklacı" ile Çağdaş Sanatlar Sahnesi'nde seyredilebilecek.

Festivalde yarın, "Çöp Çetesi ve Orman Koruyucuları" Akün Sahnesinde, Duru Tiyatronun "Nafile Dünya" oyunu ise Şinasi Sahnesi'nde  izlenebilecek. Tiyatro Kartela'nın "Peri Devden Korkuyor" oyunu Akün Sahnesi'nde, Dostlar Tiyatrosu'nun "Kerem Gibi, Nazım Hikmet'le 35 Yıl" oyunu ise Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde seyircinin beğenisine surulacak. Çağdaş Sanat Merkezi Tiyatro Kulübü ise "İstanbul Efendisi" ile 50. Yıl Dört Mevsim Tiyatro Salonu sahne alacak.

23 Kasım'da "Türkiye'de Şekspir Olmak" belgesel filmi TAKSAV Toplantı Salonu'nda görülebilecek. Tiyatro Kedi, "Yok Böyle Bir Kız" oyunuyla Şinasi Sahnesi'nde temsil verecek. Bo Sahne Kültür Merkezi, "Adolf" oyunuyla Akün Sahnesi'nde, Dostlar Tiyatrosu ise "Kerem Gibi, Nazım Hikmet"e 35 Yıl" oyunuyla Cüneyt Gökçer Sahnesi sanatseverleri selamlayacak. İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi Emek Sahnesi Tiyatro Ekibi ise "Londra'da Acı Komedi" ile 50. Yıl Dört Mevsim Tiyatro Salonu'nda sahne alacak.

24 Kasım'da Paolo Avataneo, "Slurp! Burada Güzellikler Vardır!" adlı master class çalışmasıyla Çağdaş Sanatlar Sahnesi'nde olacak. Akdeniz Üniversitesi Oyunevi Tiyatro Topluluğu, "Marx'ın Dönüşü" oyunuyla Şinasi Sahnesi'nde, Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları "Çingenenin Şarkısı" ile Akün Sahnesi'nde, Tiyatro Altı Nokta ise "Karış Karış" oyunuyla 50. Yıl Dört Mevsim Tiyatro Salonu'nda performans sergileyecek.

25 Kasım'da Talimhane Tiyatrosu "Taksim Meydanı" oyunuyla Şinasi Sahnesi'nde, "Annemin Cinayet Listesi" oyunu Akün Sahnesi'nde görülebilecek. Sadri Alışık Tiyatrosu'nun  "Yatak Odası Diyalogları" Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde, Van Tamara Tiyatrosu'nun "Kadın Ölüleri" oyunu 50. Yıl Dört Mevsim Tiyatro Salonu'nda ve Seyr-i Mesel Tiyatrosu'nun "Ay Carmela"sı Çağdaş Sanatlar Sahnesi'nde izleyicilerle buluşacak.

-Opera-Bale

Opera Sahnesi:  Modern dans gösterisi "Arda Boyları", 23 Kasım'da sanatseverlerle buluşacak. Orkestra şefliğini Rengim Gökmen ve Alessandro Cedrone'in, rejisörlüğünü Yekta Kara'nın üstlendiği "Rigoletto" operası 25 Kasım'da, Puccini'nin "Tosca" operası ise 27 Kasım'da temsil verecek.

Operet Sahnesi: Doğan Çelik'in sahneye koyduğu "Fantastik" müzikali, 24 Kasım'da sahnelenecek. Eser, birbirini seven iki gencin, birbirinden nefret eden babalarından gizlice evlilik planları yaparken aslında babalarının onların evlenmesi için düşman numarası yaptığını öğrenmeleriyle yaşanan olayları anlatıyor. "Seslerle Anadolu" müzikli gösterisi 26 Kasım'da izlenebilecek.

Leyla Gencer Sahnesi: Kitap okumayan bir kasabaya yolları düşen Ahmet ve Ayça'nın kasabadaki öğrencilere yardım etme çabasını konu alan Çocuk müzikali "A'dan Z'ye", 24 Kasım'da seyredilebilecek.

-CSO

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), bugün ve yarın sanatseverlerin karşısına çıkacak.

CSO Konser Salonu'nda, Şef Emin Güven Yaşlıçam'ın yönetiminde Çaykovski'nin "1. Piyano Konçertosu" ve Haydn'ın "45. Senfoni 'Veda'" eserlerini seslendirecek. Programa Gülsin Onay, piyano solist olarak eşlik edecek.

-BSO

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), 23 Kasım'da Bilkent Konser Salonu'nda sahne alacak. Şef Guy Braunstein'in aynı zamanda keman performansıyla da sahne alacağı konserde Gili Schwarzman flüt icra edecek. Konserde Bach'ın "Keman Konçertosu, La minör BWV.1041", Mozart'ın "Flüt Konçertosu No.1, Sol majör KV.313" ve Beethoven'in "Senfoni No.4, Si bemol majör Op.60" adlı eserleri seslendirilecek.

-Cermodern

Dünyanın en zengin kurumsal sanat koleksiyonlarından birine sahip olan Bank Of America'nın kadın fotoğraf sanatçılarının eserlerinden derlenen "Eye Wonder" sergisi, bugünden itibaren hafta boyunca ziyaret edilebilecek. Sanatsal ifade çeşitliliğini yansıtan en önemli kurumsal sanat koleksiyonlarından Bank Of America Eye Wonder'da 1865'ten 2004'e kadar bu alanın öncülerinden olan Julia Margaret Cameron ve Gertrude Kasebier gibi isimlerden Berenice Abbott, Margaret Bourke-White ve Ilse Bing gibi modernist ustalara ve Rineke Dijkstra, Dodo Jin Ming, Cindy Sherman ve Hellen van Meene gibi çağdaş yenilikçilere ev sahipliği yapıyor.

Yirminci yüzyılın en sıradışı iki baskı ustası Edvard Munch ve Andy Warhol'un eserlerinden oluşan sergi, hafta boyunca  görülebilecek. Aykut Tanrısever'in "Hayata Bakış" sergisi, 24 Kasım'a kadar ziyarete açık olacak. Sergide, Munch'un doğumunun 150. yılı anısına Andy Warhol Müzesi, Munch Müzesi ve özel koleksiyonlardan derlenmiş, şimdiye kadar çok az gösterilmiş eserler yer alıyor. - Ankara

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Devlet Tiyatroları Cüneyt Gökçer Edvard Munch Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title