Haberler

Ankara'da Zorba Balesi, Açlık ve Obezite İçin Sahnelenecek

Güncelleme:

Ankara Devlet Opera ve Balesi, 2 perdelik Zorba balesini, bugün dünyadaki açlık ve obeziteye dikkat çekmek için sahneleyecek.

Ankara Devlet Opera ve Balesi, 2 perdelik "Zorba" balesini, bugün dünyadaki açlık ve obeziteye dikkat çekmek için sahneleyecek. Yirminci yüzyılın en sıra dışı iki baskı ustası Edvard Munch ve Andy Warhol'un eserleri, 6 Kasım'dan itibaren Ankaralı sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Devlet Tiyatroları 20, Ankara Devlet Opera ve Balesi ise 7 eserle seyircinin karşısına çıkacak.

Başkentte bu hafta görülebilecek kültür sanat etkinliklerinden bazıları şunlar:

-Tiyatro

Akün Sahnesi:

Reşat Nuri Güntekin'in kaleminden Necati Cumalı'nın oyunlaştırdığı "Çalıkuşu", bugün, yarın ve 2-3 Kasım'da izlenebilecek. Halil Akarsu'nun sahneye taşıdığı oyunda, yaşadığı olumsuzluklara rağmen, onurundan taviz vermeden hayata tutunabilen öğretmen Feride'nin yaşadıkları anlatılıyor.

Çocuk oyunu "Keloğlan Keleşoğlan", bugün minik tiyatro severlerin karşısına çıkacak. Ulviye Karaca'nın yazıp yönettiği oyunda, sıradan bir hayatı varken olağandışı olaylar yaşamaya başlayan Keloğlan'ın hayata bakışının değişmesi, tembellikten sıyrılıp kendine güvenen bir insan olması konu ediliyor.

"Sarı Naciye", 5 ve 6 Kasım'da sahne alacak. Recep Bilginer'in yazdığı, Zafer Kayaokay'ın yönettiği oyunun müzikleri Can Atilla imzası taşıyor. Engellere ve törelere verilen mücadeleyle hayalleri olan gençlerin göç üzerinden anlatıldığı eserde Feray Darıcı, Caner Kadir Gezener, Ahmet Erkut, Kardi Özcan, Deniz Gökçe Kayhan ve Pelin Dikmenoğlu rol alıyor.

Altındağ Tiyatrosu:

"Miyhavlar Tiyatrosu", 5 Kasım'da küçük izleyicilerin beğenisine sunulacak. Fikret Terzi'nin yazıp yönettiği 6-12 yaş çocuklar için önerilen oyunda, sokak kedisi Miyhav'ın başından geçenler ve ailesine ulaşma çabası işleniyor. Eserde, Emine Tekin Ünal, Serap Kunak, Kenan Yılmaz, Orida Yıldıran ve Mehmet Tolga Günay gibi isimler sahne alıyor.

"Nalınlar" 5 ve 6 Kasım'da temsil verecek. Necati Cumalı'nın yazdığı, Volkan Benli'nin yönettiği ve birbirine aşık Osman ile Seher'in hikayesinin anlatıldığı oyunda, Ötüken Hürmüzlü, Ersin Ayhan, Aysın Işımer, Hüseyin Baylan ve Rengin Samurçay gibi isimler seyirciyle buluşacak.

Ergun Uçucu'nun yazıp yönettiği, "En Son O Gitti", daha doğmadan birbirlerine gönül veren Kiraz ile Mestan'ın hikayesini işliyor. Oyun bugün, yarın, 5 ve 6 Kasım'da seyredilebilecek.

Büyük Tiyatro:

Yaşar Kemal'in yazdığı, Gürol Tonbul'un sahneye taşıdığı "Teneke", yarın ve 3 Kasım'da izlenebilecek. Çukurova'da çeltik işçilerinin ekmeklerini kazanırken yakalandıkları sıtmayla savaşlarını ve kasabaya gelen yeni kaymakamın çeltik ağalarına karşı mücadelesinin konu edildiği eserin, kalabalık bir oyuncu kadrosu bulunuyor.

Kenan Işık'ın Şeyh Galib'in ünlü eseri Hüsn-ü Aşk'tan esinlenerek tiyatroya kazandırdığı  "Aşk Hastası", 5 Kasım'da temsil verecek. Eser, Batı sempatizanı oyuncunun, sevgilisinin intiharındaki sırrı araştırırken kendisini divan edebiyatı ile tasavvuf dünyasının içinde bulmasını konu ediyor.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

Sultan 4. Mehmet döneminde, Kösem Sultan ile oğlu tahta geçen Turhan Sultan'ın iktidar çekişmelerini anlatan "Kösem Sultan", 2 ve 3 Kasım'da sahnelenecek. Turan Oflazoğlu'nun yazdığı oyunda, Özlem Ersönmez, Elvin Beşikçioğlu, Mithat Erdemli, Yavuz Sepetçi ve Haydar Gültepe rol alıyor.

"Teneke", 5 ve 6 Kasım'da izlenebilecek. Minik sanat severler için "Narnia Günlükleri", 5 Kasım'da perde açacak.

Küçük Tiyatro:

Neil Simon'un yazdığı, Cemil Büyükutku'nun çevirdiği ve Sinan Pekinton'un yönettiği "Aklımdaki Kadınlar", bugün, yarın, 2 ve 3 Kasım'da sahne alacak. Eserde, ilişkilerinde problem yaşayan takıntılı bir yazarın, gerçek yaşamında bulamadığı dengeyi hayal dünyasında, hayatındaki kadınlarla kurma ve yönetme çabası komik ve hüzünlü yönleriyle yansıtılıyor.

Çocuk oyunu "Karlar Kraliçesi" bugün ve 6 Kasım'da temsil verecek.

Uzun bir aradan sonra DT'nin sahneye koyduğu ilk Necip Fazıl Kısakürek eseri "Para", 5 ve 6 Kasım'da seyirciyi selamlayacak. Rejisörlüğünü Özer Tunca'nın üstlendiği oyunda adeta paraya tapan, çıkarlarını her şeyin üstünde tutan duygusuz bir banker ile onun kadar menfaatçi çevresinin cinayete kadar giden, karanlık maceraları anlatılıyor. Oyunda, Mesut Turan, Zeynep Aytek Metin, Kader İlhan, Neşet Ertem, Ercan Eker, Mehmet Akay, Kayhan Sarıgöllü, Demet Bölükbaşı, Gökçe Yurtsal, Mehmet Tekatlı, Petek Ocakçı ve Ali Çakır sahne alıyor.

Oda Tiyatrosu:

Semih Sergen'in yazıp yönettiği "Mevlana-Aşk ve Barış Çığlığı", bugün, yarın ve 2 Kasım'da izleyicinin karşısına çıkacak. Hiç eskimeyen düşünce ve fikirleriyle günümüz insanına da ışık, aşk ve barış kaynağını gösteren Mevlana Celalettin Rumi, hem dünyevi hem manevi yolculuğu ile seyirciyle buluşacak. Küçük semazenlerin de sema döndüğü eserde Semih Sergen, Süheyla Gürkan, Akın Erozan, Müjde Hayat, Ilgaz Uzun ve Muhammed Enes Çetin rol alıyor.

Patrick Süskind'in kaleminden pek çok dilde sahnelenen "Kontrbas" 5 ve 6 Kasım'da sergilenecek. Bir müzisyen üzerinden toplumun, bireyin, müziğin cinselliğin, hiyerarşinin dedikodusunun yapıldığı oyun, Metin Belgin'in yönetimi ve Olcay Kavuzlu'nun performansıyla gerçekleşiyor.

Stüdyo Sahne:

Sönmez Atasoy'un yazdığı Mustafa Kurt'un sahneye koyduğu ve  Okan Şenozan'ın rol aldığı "Bizim Yunus", yarın, 3 ve 5 Kasım'da izlenebilecek.

İrfan Şahinbaş Sahnesi:

"Cesaret Ana ve Çocukları", bugün görülebilecek. Çocuklarını savaştan uzak tutmaya çalışan Cesaret Ana'nın, aynı zamanda savaştan ekmeğini çıkarma çabasının da konu edildiği eser, Bertol Brect'in kaleminden Ayşe Emel Mesci'nin yönetimiyle seyirciyle buluşuyor. Eserde Cesaret Ana'yı, "Baykal Saran Yılın Tiyatro Sanatçısı" ödülüne layık görülen Sükun Işıtan canlandırıyor.

George Orwel'in aynı adlı romanından tiyatroya kazandırılan "Hayvan Çiftliği", 2 ve 6 Kasım'da sanat severlerin beğenisine sunulacak. Barış Erdenk'in yönettiği oyun, bir çiftlikte yaşayan hayvanların kendilerini sömüren insanların yönetimini devirmeleri ve eşitlikçi bir düzen kurmalarını anlatıyor.

Çocuk oyunu "Horoz Adam ve Korsan", 3 ve 5 Kasım'da sahnelenecek. Servet Aybar'ın oyunlaştırdığı eserin müziklerini Can Atilla üstleniyor.

Şinasi Sahnesi:

Refik Erduran'ın yazdığı, Ali Hürol'un yönettiği "Ramiz ile Jülide", hafta boyunca görülebilecek. Eserde, hayatlarının sonbaharında iki insanın hayatı ego çatışmaları ve umut ekseninde konu ediliyor. Oyunda, Faruk Günuğur, Nurcan Sürer, Şirin Ergüven, Müge Taşpınar, Cihan Korkmaz ve Bade Balkanlı rol alıyor.

-Opera-Bale

Opera Sahnesi: İlk gösteriminden beri kapalı gişe oynayan "Zorba" balesi, bugün dünyadaki açlık ve obeziteye dikkat çekmek için sahnelecek. Yunan besteci Mikis Theodorakis'in eseri, BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) Dünya Gıda Günü çercevesinde yürüttüğü etkinlikler kapsamında sanat severlerin beğenisine sunulacak. Modern Dans Topluluğu'nun Roberto Scafati'nin koreogrofisiyle sahneyle buluşan dans gösterisi "Gündüz ve Gece" 2 Kasım'da seyredilebilecek. Bahar Çimenciler'in reji ve koreografisini üstlendiği "Harem" balesi 4 Kasım'da temsil verecek. "Rigoletto" operası 6 Kasım'da seyredilebilecek.

Operet Sahnesi: Doğan Çelik'in sahneye koyduğu "Fantastik" müzikali, birbirini seven iki gencin, birbirinden nefret eden babalarından gizlice evlilik planları yaparken aslında babalarının onların evlenmesi için düşman numarası yaptığını öğrenmeleriyle yaşanan olayları anlatıyor. Eser, 3 Kasım'da izlenebilecek. "Seslerle Anadolu" müzikli gösterisi 5 Kasım'da bir kez daha seyircinin karşısına çıkacak.

Leyla Gencer Sahnesi: Çocuk müzikali "Bremen Mızıkacıları", 3 Kasım'da sahne alacak.

-CSO

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), "Cumhuriyet Bayramı ve Ankara'nın Başkent Oluşunun 90. Yılı" konseriyle bugün CSO Konser Salonu'nda sahne alacak.

DOB Genel Müdürü Rengim Gökmen'in yönetimindeki konserde Dorukhan Doruk viyolonsel solisti olarak seyirciyle buluşacak. Programda, Hasan Ferit Alnar'ın "İki Dans", Camille Saint-Saens'in "Viyolonsel Konçertosu la minör Nr.1 op.33" ve Antonin Dvorak'ın "9.Senfoni mi minör Op.95 'Yeni Dünyadan" adlı eserleri icra edilecek.

-Cermodern

Yirminci yüzyılın en sıradışı iki baskı ustası Edvard Munch ve Andy Warhol, 6 Kasım'dan itibaren Ankaralı sanatseverlerin beğenisine sunulacak. 27 seçkiden oluşan sergide, Munch'un doğumunun 150. yılı anısına Andy Warhol Müzesi, Munch Müzesi ve özel koleksiyonlardan derlenmiş, şimdiye kadar çok az gösterilmiş eserlerden oluşuyor. Türkiye'de yalnızca başkentte açılacak serginin küratörlüğünü Patricia Berman ve Stave Pari üstleniyor.

Aykut Tanrısever'in "Hayata Bakış" sergisi 5 Kasım'dan itibaren görülebilecek. Sanatçı, yaşamı ve temel kavramlarını irdelediği resimleriyle, ölümü istemeden kabullenen insanın acısını, aynı doğal süreç içerisine katıp eritecek.

Nihal Martlı'nın "Vagabond" adlı resim sergisi 3 Kasım'a kadar ziyaret edilebilecek. - Ankara

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Edvard Munch Andy Warhol Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title