Haberler

Sancar: Dokunulmazlıkların Kaldırılmasıyla AKP 20 Milletvekili Daha Kazanacak

Güncelleme:

Metropol Araştırma'nın kurucusu Özer Sancar, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla AK Parti'nin 15 - 20 milletvekili daha kazanacağını ileri sürdü.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin yapılan araştırmalarla ilgili konuşan Metropol Araştırma Şirketi kurucusu Özer Sancar, "Halkımızın yüzde 45'i dokunulmazlıkların kaldırılması için evet derken, yüzde 41'i kaldırılmasına karşı çıkıyor." dedi. Sencar,
"Dokunulmazlığın kaldırılmasıyla bir alan açılmak isteniyor. HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla AKP 15-20 milletvekili fazla alabilir." ifadelerini kullandı.

BAŞKANLIĞA DESTEK YÜZDE 45

Metropol Araştırma Şirketi kurucusu Özer Sancar, bu pazar başkanlık sistemi ile ilgili referandum yapılsa ve kararsızlar oransal olarak dağıtılsa evet diyenlerin oranının yüzde 45,5, hayır diyenlerin oranının ise yüzde 55,5 olduğunu söyledi.

CHP İzmir İl Başkanlığı tarafından düzenlenen "Cumhuriyet, Barış ve Demokrasi İçin Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" konulu panele Metropol Araştırma Şirketi kurucusu Özer Sancar, eski İnsan Hakları Mahkemesi Yargıcı ve eski CHP Milletvekili Rıza Türmen ile Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve eski CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhan Şenatalar konuşmacı olarak katıldı. Panelin moderatörlüğünü CHP AB Temsilcisi Kader Sevinç üstlendi. Panelde Nisan 2016 döneminde başkanlık sistemi ile ilgili yaptıkları araştırmaları paylaşan Metropol Araştırma Şirketi kurucusu Özer Sancar, "Bu pazar başkanlık sistemi ile ilgili referandum yapılsa ve kararsızlar oransal olarak dağıtılırsa evet diyenlerin oranı yüzde 45,5, hayır diyenlerin oranı ise yüzde 55,5" dedi.

YÜZDE 74 BAŞKANLIK SİSTEMİNDEN HABERDAR

2012 yılından bu yana başkanlık sistemi ile ilgili 14 araştırma yaptıklarını kaydeden Sancar, nisan ayında yaptıkları araştırmalarda halkın yüzde 74'ünün başkanlık sisteminden haberdar, yüzde 21'inin ise haberdar olmadığının görüldüğünü belirtti. Sancar'ın verdiği araştırma sonuçlarına göre başkanlık sistemi ile ilgili en fazla bilgi sahibi olan kitle yüzde 82 ile CHP'li seçmenlerden oluşuyor. Bunu yüzde 81 ile HDP'li seçmen takip ederken yüzde 77 ile AK Partili seçmeni en son sırada MHP'li seçmen takip ediyor. Sancar, AK Partili seçmenin 5'te 1'inin başkanlık sisteminden halen haberdar olmadığını kaydederek, "Başkanlık sisteminden en az haberdar olan kitle MHP. AKP'den ve MHP'den başkanlık sisteminden haberdar olmayan kitlenin bilgilendirilmesi, başkanlık sisteminin kabul veya reddedilmesi ilgili hayati öneme sahiptir" açıklamasında bulundu.

"BAŞKANLIĞA HAYIR DİYENLERDE DÜŞÜŞ VAR"

Başkanlık sistemiyle ilgili olarak evet ve hayır diyenler arasındaki farkın düşük ve kritik olduğu kanaatinde olduğunu ifade eden Sancar, "2012 yılında başkanlık sistemi için evet yüzde 43, hayır yüzde 38. Bundan sonra başkanlık sistemine karşı duruş 56'ya çıkmış. Ocak 2016'dan itibaren yüzde düzenli ve azar azar azalma gösteriyor. Başkanlığa taraftar olanlar son 4 araştırmada ciddi değişiklik göstermemesine rağmen hayır diyenlerde anlamlı sayılabilecek bir düşüş var" diye konuştu.

"DOKUNULMAZLIĞIN KALDIRILMASIYLA AKP 15-20 MİLLETVEKİLİ ÇIKARABİLİR"

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin yapılan araştırmalara da değinen Sancar şöyle konuştu:

"Dokunulmazlığın kaldırılmasıyla bir alan açılmak isteniyor. HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla AKP 15-20 milletvekili fazla alabilir. Güneydoğu'da yaşanan olaylar, Kilis'teki olaylar ve dokunulmazlık olayına bakıldığında iktidarın yakın gelecekte 2016'da baskın seçime gideceği şeklindedir. Kişisel kanaatim dokunulmazlığın sahneye getirilmesi olayını iktidarın referandumu sağlayacağı mekanizmanın sonucu olarak görüyorum. Halkımızın yüzde 45'i dokunulmazlıkların kaldırılması için evet derken, yüzde 41'i kaldırılmasına karşı çıkıyor. CHP seçmeninin yüzde 26'sı bu sahnede yer alıyor. Muhalefet partilerine mesajım var; suç işleyenin dokunulmazlığı kaldırılmalı ama suç işlediğinde yapılmalı."

BAŞKANLIK SİSTEMİNİ DESTEKLEYEN ÜÇ ÖNEMLİ FAKTÖR

Referanduma katılım konusundaki araştırmaları açıklarken CHP'li seçmene seslenen Sancar, "CHP'li seçmenler temmuz-ağustos aylarında güneşi terk edip sandığa gelmezler" derken, HDP'lilerin yüzde 15'inin bu pazar referandum olsa sandığa gitmeyeceğinin görüldüğünü kaydetti. Sancar, başkanlık sistemini destekleyenlerin en önemli üç faktörünün başkanlık sisteminin mevcut sisteme göre daha iyi olduğunun düşünülmesi, ülkenin daha iyi yönetileceğine inanılması ve Recep Tayyip Erdoğan'ın desteklenmesi nedeniyle olduğunu, bu üç faktörün toplamının yüzde 60'ı bulduğunu ifade etti. Araştırmalara göre başkanlık sistemine karşı olanlarda ise yüzde 25'lik bir kesim diktatörlüğe yol açacağını düşünüyor, yüzde 9,7 demokrasiye zarar vereceğine inanıyor ve yüzde 9,2'lik kesim ise parlamenter sistemi yeterli buluyor. Araştırmalara göre AK Parti seçmeninin yüzde 80,4'ü başkanlık sistemine evet derken, yüzde 8,3'ü hayır; CHP seçmeninin yüzde 3,6'sı evet ve yüzde 93,9'u hayır; MHP seçmeninin yüzde 7,6'sı evet ve yüzde 78,2'si hayır; HDP seçmeninin yüzde 4'ü evet ve yüzde 87'si hayır diyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

AK Parti Türkiye Güncel Haberler

500

Yorumlar (4)

dk Mobil-ANDROID:

mars mi uzak hindistami uzak gençlerde soruluyor tv de mars uzak diyorlar bunu bilmiyen bir toplum başbakanlis sistemini nerde bilir .yapmayin allah icin

0
0
yanıtYanıtla
zirtoMobil-ANDROID:

ulen zirtolar yorumlari iyi yazin kavgayla deyil aklinizi kulanarak yazin zirtolar bu pilaf yemeye benzemez zirtolar

0
0
yanıtYanıtla
adanaliMobil-ANDROID:

450 ye tamamlanacak mi

0
0
yanıtYanıtla
KürtMobil-IOS:

Yatağımı alırlar

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title