Haberler

Başkanlık Sistemi Konferansı"

Siyaset Bilimci Hüseyin Turgut, "Başkanlık sistemi rahmetli Adnan Menderes zamanından bu yana tartışılan bir konudur.

Siyaset Bilimci Hüseyin Turgut, "Başkanlık sistemi rahmetli Adnan Menderes zamanından bu yana tartışılan bir konudur. Başkanlık sisteminin bugünkü toplumsal algısı ilk çıktığı dönemdeki gibi değildir" dedi.

Turgut, Türkiye Gençlik Vakfı Edirne Şubesi'nce kentteki bir otelde düzenlenen "Başkanlık Sistemi Konferansı"nda, Türkiye'de yeni anayasa, hükümet sistemi arayışları, başkanlık sistemi ve çözüm süreci gibi konuların tartışıldığını söyledi.

Bu konularda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bilgisi dahilinde şehir şehir gezdiklerini belirten Turgut, şöyle devam etti:

"Başkanlık sistemi tartışmaları Türkiye'de yeni bir konu değil. Başkanlık sistemi, rahmetli Adnan Menderes zamanından bu yana tartışılan bir konudur. Başkanlık sisteminin bugünkü toplumsal algısı ilk çıktığı dönemdeki gibi değildir. Geçen haftalarda yapılan anketlerde, 'Başkanlık sistemini istiyor musunuz' sorusuna, yüzde 57 oranında 'evet' denilerek destek verildiğini gördük. Yeni anayasa sürecinde ise yüzde 65 oranında destek gördü. İnşallah 7 Haziran akşamı gerekli olan çoğunluğu sağladıktan sonra Türk demokrasisinin ilerlemesi adına yeni yasama meclisinde, vekilimizin de içerisinde bulunduğu sizlerin desteğiyle bunları referandumla taçlandıracağız."

Turgut, merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Adnan Menderes, Necmettin Erbakan ve MHP'nin kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş'in başkanlık sistemini desteklediğini vurguladı.

AK Parti Edirne birinci sıra milletvekili adayı Şemsettin Emir ise 1960 darbesinde üç şehit verildiğini söyledi.

Darbe sonucu bir anayasa yapıldığını belirten Emir, "Anayasa yapıldı da nasıl yapıldı? Anayasa, bürokratik bir cumhuriyet kurularak yapıldı. Bu anayasa demokratik bir anayasa değildir, bürokratik bir anayasadır. 80 darbesinde 82 anayasası yapıldı, nasıl bir anayasa oldu, bürokratik oligarşinin öne çıktığı bir anayasa oldu" diye konuştu.

Emir, AK Parti Edirne teşkilatının seçimlere iyi şekilde hazırlandığını ve kentten en az iki milletvekili çıkaracaklarını dile getirdi.

Konferansta, televizyon programcısı Kenan Yasan da bir konuşma yaptı. Çok sayıda partilinin katıldığı konferansta konuşmalara plaket takdim edildi.

Kaynak: AA / Yerel

Adnan Menderes Hüseyin Turgut Yerel Haberler

title