Haberler

Başkanlık Sistemi İçin Ülke Örnekleri" Paneli

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başkanlık sistemi ile ilgili olarak "Diktatörlük görmek isteyen, gitsin Milli Şeflik dönemine baksın.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başkanlık sistemi ile ilgili olarak "Diktatörlük görmek isteyen, gitsin Milli Şeflik dönemine baksın. Oraları şöyle biraz karıştırsınlar. Merak etmesinler, milletin seçtiği ve millete hesap veren başkandan diktatör çıkmaz" dedi.

Erdoğan, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından düzenlenen "Başkanlık Sistemi İçin Ülke Örnekleri ve Türkiye İçin Başkanlık Sisteminin Temel Dinamikleri" panelinde, başkanlık sistemine "sandıktan ödü patlayan siyasetçilerin" de karşı çıktığını söyledi.

Bu siyasetçilerin 10 Ağustos 2014'te yapılan  cumhurbaşkanlığı seçimlerinde "Biz bunları nasıl deviririz" düşüncesiyle bir araya geldiklerini ve 14 partinin bir isim üzerinde birleştiklerini belirten Erdoğan, "Çatı adayı buldular, çatı sonunda başlarına çöktü" diye konuştu.

Erdoğan, toplantıda başbakanlık sisteminin ne olduğu, dünyadaki uygulamaları, avantajları, dezavantajları gibi konuların görüşüleceğini, bu nedenle de bu detaylara girmeyeceğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Ama Türkiye için başkanlık sistemi ısrarımızın en başta gelen sebebinin istikrar ve güven ikliminin kalıcı olması olduğunun özellikle bilinmesini istiyorum. Zira işi hafifletmekse bu sistem işi hafifletiyor. Hatta patinaj yaptırıyor. Bakın İstanbul'da belediye başkanlığı yaptım. İnanır mısınız belediye başkanlığı, başbakanlıktan çok daha rahat bir çalışma zemini size hazırlıyor. Oradaki çalışma sürecim, karar alma sürecim, başbakanlığımla yakından uzaktan alası yok. Çok daha rahat, çok da sivil. Biz İstanbul'da 4,5 yılda elhamdülillah çok çok büyük işler başardık. O zaman 2,5 milyar dolar borç ile aldık İstanbul'u, 1,2 milyar dolara o süre içinde indirdik. Bir taraftan borcu ödüyorsun, bir taraftan o yatırımları yapıyorsun. Bir taraftan da bitmiş tükenmiş olan İstanbul'u yeniden ayağa kaldırıyorsun. Böyle bir süreç."

"Türkiye bir daha o günleri yaşamasın diye başkanlık sistemi istiyoruz"

Erdoğan, Türkiye'yi yönetme noktasına geldiklerinde durumun çok daha farklı olduğuna dikkati çekerek, "Düşünebiliyor musunuz, parlamentonun yüzde 63'üne sahipsiniz, parlamentonun yüzde 63'üne sahip olduğunuz halde, parlamentodan yasama organı olarak karar çıkarmada veya yasa çıkarmada bir maddeyi icabında 1 hafta, 10 gün engelleyebiliyorlar. Böyle bir ülke çalışabilir mi? Böyle bir ülke neticeye gidebilir mi?" diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi noktasında sıkıntılar yaşanırsa, sürecin daha da uzayabileceğini belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Böyle bir dönemin içerisinde yüzde 63 milletvekiline sahipsiniz bir de partinin kapatılmasıyla ilgili süreç başlıyor. Bunları hep bu ülkede yaşadık. Bu milleti 1940'ların milli şef uygulamalarına, 1970'lerin, 1990'ların koalisyon günlerine layık görenler tabii ki başkanlık sistemine kesinlikle karşı çıkarlar. Biz Türkiye bir daha o günleri yaşamasın diye başkanlık sistemi istiyoruz ve bu talebimizi de her fırsatta ifade etmeye devam edeceğiz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu nedenle sisteme ilişkin teknik detayların akademisyenlerce, medya mensuplarınca incelenmesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Yani bakıyorsunuz bir Meksika'ya durum farklı. Mahkeme üyelerine varıncaya kadar başkan atıyor. Anayasa Mahkemesi noktasında böyle bir yetkide. Amerika'da bakıyorsunuz buna benzer uygulamalar var" dedi.

Bu denli bir sistem içerisinde, Türkiye'de bazı köşe yazarlarının, televizyona çıkanların denetim mekanizmasının ortadan kalkacağını savunduğunu ifade eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Niye denetim mekanizması ortadan kalksın. Şu anda Amerika'da denetin mekanizması yok mu? Üstelik çift kamaralı sistemle denetimi yapıyor. Yapmanın ötesinde çok güçlü geldiği halde Obama, mesela bir sağlık reformunu yapamamıştı. İnat ettiler, yüklendiler kestiler önünü. Halledemedi o işi. Biz Türkiye'de nice mücadelelerden sonra sağlıkta reformu hamdolsun yaptık, geçtik. Amerikalı turistler, Sultanahmet Camisi'nde cuma namazını kıldım, namazdan sonra baktım arka tarafta birikmişler, ben de o hafta Amerika'ya gideceğim. Bunlar orada duymuşlar. Tabii 'Sağlık reformunu nasıl yaptınız' dediler. Orada ayak üstü kendilerine biraz anlattım, örnekler verdim. 'Sayın Obama'ya da bunu anlat da Amerika'da bu sağlık reformunu gerçekleştirsin' dediler. Ben de onlara dedim ki 'Parlamentodan, temsilciler meclisinden, senatodan nasıl geçirecek?' dedim. 'Bunu duyunca geçirirler' dediler ama yine geçiremedi. Niye, tek başına? Biz zorlansak da bu oldu ama orada mesela bu iki yılda bir hani meclisin yenilenmesi, senatonun yenilenmesi olayı bana göre bir handikaptır.

Mesela Türkiye'de böyle bir şey olsa ben derim ki, bana göre bu yanlıştır. Bu yine 4 yılda bir devam etmeli. 5 olacaksa 5 yılda bir devam etmeli ama bir ara dönem, iki yılda bir yenilensin dendiği zaman siz hesabınızı 4 yıla göre yapıyorsunuz ama iki yıl sonra bir yenileme. Yenilenmede eğer halk size desteğini vermiyorsa o zaman yandınız. Bu nereye kaybettiriyor? Ülkeye kaybettiriyor, millete kaybettiriyor. Bu hesapları da iyi yapmak lazım. Önümüzde bu kadar güzel örnekler var. Biz bu örneklerden, önerim de şu diyorum ki bir arı gibi olalım. Her ağaçtan, çiçekten nasibimizi alalım, balımızı yapalım ortaya koyalım. Bunu kimlerle yapacağız? Bunu akademisyenlerle, medya mensuplarıyla, siyasetçilerle yapacağız. Hep birlikte bir araya gelerek bunu başarmamız lazım. Ama hayatın içinde olanlarla, teorisyenlerin bir araya gelerek başarması lazım. Sadece teoride kalırsa sıkıntıya gireriz."

"10 Ağustos 2014'te bir dönemin kapıları açıldı"

Erdoğan, "Başkanlık sistemi diktatörlüğü getirir, padişahlığı getirir' diye tutturanlar da var. Bunlar İnönü'nün Milli Şefliği ile başkanlık sistemini birbirine karıştırıyorlar. Diktatörlük görmek isteyen, gitsin Milli Şeflik dönemine baksın. Oraları şöyle biraz karıştırsınlar. Merak etmesinler, milletin seçtiği ve millete hesap veren başkandan diktatör çıkmaz" dedi.

Çift kamaraya karşı olduğunu ifade eden Erdoğan, "Ben diyorum ki tek kamaralı sistem olması lazım. Niye? Biz zamanla yarışıyoruz. Çift kamaralı sistem olursa senato temsilciler meclisiyle yarışacaktır. Hep engelleyecektir. Birisinde birisi fazla olabilir birisi az olabilir. Böyle olacağına tek kamara ve burada bu işin olmasının çok daha isabetli, çok daha hayırlı olacağına inanıyorum ve seri kararlar çıkması lazım. Seri olarak da Türkiye'nin uçuşa geçmesi lazım. Biz 3 yıldır, 10 bin 500 dolarda kaldık. Şu anda aslında 15 bin doları yakalamamız lazım, kişi başına milli gelir olarak. Çünkü hedef koyduk, dedik ki biz, 2023'te kişi başına milli gelirin 25 bin dolara çıkması lazım. Bunun için çalışıyoruz. Bunun için çalışacaksak patinaj da yapmamak lazım. Sürekli yürümemiz, kalkınmamızın devam etmesi lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, 10 Ağustos 2014'te yapılan cumhurbaşkanlığı seçimi ile Türkiye'de yeni bir dönemin kapılarının açıldığını anlatarak, bunu herkesin kabul etmesi ve kendini buna göre hazırlaması gerektiğini ifade etti.

Milletin, cumhurbaşkanını doğrudan kendisi seçerek elde ettiği bu kazanımdan geriye gidişe kesinlikle izin vermeyeceğini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Tam tersine bu sürecin tamama erdirilerek ülkenin bir an önce başkanlık sistemine geçmesi, milletimizin en büyük beklentisidir. Bunu ben meydanlarda görüyorum. Meydanlarda 'Yeni Türkiye'ye var mısınız?' dediğim zaman millet orada kendini ortaya koyuyor. Yeni anayasa dediğimiz zaman aynı şekilde koyuyor. Başkanlık sistemi dediğimiz zaman aynı şekilde koyuyor. Zaman zaman televizyon kanallarında da görüyorsunuz vatandaş az veya çok, bildiği kadarıyla bir şeye inanıyor. Diyor ki 'Biz yeni Türkiye'yi istiyoruz.' Bir defa eski Türkiye ile yeni Türkiye zaten birbiriyle çok zıt. Eskiye pek ilgi yok. Onun için yeni, yenilenen bir süreç, bunu istiyorlar.

"Yeni Türkiye çocuklarımız, gençlerimiz için önemli"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni anayasa noktasında da liderlere "Yeni anayasayla ilgili baştan aşağıya ne gerekiyorsa yapalım" şeklindeki çağrısına "hayır" cevabı aldığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Randevu istedim, randevu vermediler. Şu anda bu şahıs bir siyasi partinin başında. 3 kez randevularıma 'hayır' demiştir. Ülkenin başbakanısın, parlamentoda yüzde 60'ın üzerinde temsiliniz var, adam randevu vermiyor. Böyle siyasetçi olur mu? Bu adamın her yeri siyasetçi olsa ne yazar? Bu ülkeye hizmet etmek için çıkmamış ortaya, siyaset yapmak için çıkmamış, sadece kavga etmek için çıkmış. Bu noktada hakikaten bizim millet olarak layık olduğumuz, sistem genlerimizden gelen bana göre başkanlık sistemidir. Bizim bu genlerimizden geliyor. Yeni Türkiye en çok çocuklarımız, gençlerimiz için önemlidir. Biz 'Gelecek nesiller darbecilerin, vesayetçilerin, paralel örgüt gibi ihanet şebekelerinin ağına düşmesin' diye başkanlık sistemi diyoruz. Ancak şunu da söylüyoruz, başkanlık sistemine bir tabular sistemi olarak bakmıyoruz.

Başbakanlık sistemine bir uluhiyet makamı olarak asla bakmıyoruz. Böyle bir derdimiz, böyle bir sıkıntımız da yok. Şahsımız için böyle bir şey asla. Milletimiz için başkanlık sistemine 'evet.' Tabii burada bir hususu da vurgulamak isterim. Yaşadığımız bir seçim süreci var. Bu süreç dahi parlamenter sistemin öyle iddia edildiği gibi başkanlık sisteminden daha kontrollü, daha dengeli olmadığını zaten göstermeye yetiyor. Şimdi başkanlık sistemine yönelik söyledikleri ortada. Meydanlara şöyle bakalım. Ortalık hesapsız, kitapsız bol keseden vaatlerden geçilmiyor. Yolda akıllarına geleni meydanda 'proje' diye anlatıyorlar. İnanın çalışma filan yok. Her şey ortada. Niçin biliyor musunuz? Nasıl olsa iktidara gelemeyecekler, dolayısıyla vadettiklerinden sorumlu tutulmayacaklarını da biliyorlar. Milletimiz elbette bunlara inanmıyor, itimat etmiyor ama biz istismarı görmezden gelemeyiz."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title