Haberler

Başkanlık Sistemi İçin Ülke Örnekleri" Paneli

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bizim başkanlık konusundaki ısrarımızın en başta gelen sebebi de istikrar ve güven ortamının sağlanmasına yapacağı güçlü katkıdır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bizim başkanlık konusundaki ısrarımızın en başta gelen sebebi de istikrar ve güven ortamının sağlanmasına yapacağı güçlü katkıdır. Bizim istikrar ve güvenin ikliminin önemine yaptığımız vurguya itiraz edenler olduğunu görüyoruz. Onlara göre her şey istikrar değilmiş. Başkanlık sistemine karşı çıkmak adına istikrarı gözden çıkartacak kadar gözlerini karartmıştır" dedi.

Erdoğan, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından düzenlenen "Başkanlık Sistemi İçin Ülke Örnekleri ve Türkiye İçin Başkanlık Sisteminin Temel Dinamikleri" panelindeki konuşmasında, başkanlık sisteminin bugün dünyanın pek çok ülkesinde başarıyla uygulanan bir yönetim modeli olduğunu söyledi.

"Biz uygulanmayan bir şeyi getirmiyoruz, tam aksine uygulanan ve başarısı ispatlanmış olan bir yönetimi ortaya koyuyoruz" diyen Erdoğan, dönem başkanlığını yürüttükleri G20 ülkelerinin kasım ayında Antalya'da toplanacağını anımsattı.

Orada bir çalışmalarının olacağını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu G20 toplantısında tabi kurumlar da var. Bu G20 ülkeleri içerisinde başkanlık sistemiyle yönetilen ülkeler var. Bunlardan bir tanesi Amerika, bir tanesi Arjantin, bir tanesi Brezilya. Öbür tarafta Çin, öbür tarafta Endonezya. Yarı başkanlık Fransa, aynı şekilde Güney Afrika. Geliyoruz Hindistan'a ki ben İngiltere'yi de başkanlık sistemi olarak kabul ediyorum. İngiltere. Bunun yanında bakıyorsunuz Japonya. O da öyle. Bir diğeri Meksika, Rusya aynı şekilde. Herhalde Suudi Arabistan'da yine 'parlamenter sistem' diyemeyiz. O da adeta bir başkanlık sistemi ve bütün bunlar, neredeyse büyük çoğunluk başkanlık sistemiyle yönetiliyor. Böyle bir durum var. Bunlar kendisini ispatlamış ve şu anda dünyanın da her alanında en güçlü olan ülkeleri."

"Türkiye bu talebiyle bir üst lige çıkmanın hamlesini işaret ediyor"

SETA'nın hazırladığı "Dünyada Başkanlık Sistemi Uygulamaları Raporu"nda bu örneklerin detaylı bir şekilde anlatıldığına dikkati çeken Erdoğan, Türkiye'nin bu talebiyle dünyada bir alt lige değil bir üst lige çıkmanın hamlesini işaret ettiğini söyledi.

Siyasal sistem tercihi ve uygulamalarının, ülkelerin kendi tarihi, sosyal ve siyasi birikimlerine, ihtiyaçlarına bağlı olarak şekillendiğini dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizde bugüne kadar olan uygulamalar, parlamenter sistem acaba diğer hangi ülkeden alındı diye şöyle bir değerlendirmede olursak. Parlamenter sisteminin beşiği olan İngiltere değil mi? Herşey ortada. Niye. En ufak bir yan çizmede veya herhangi bir şeyde kraliçe bu işe müdahele eder mi? Eder. Ama şu anda parlamenter sistem olarak görünüyor. Ülkemizdeki uygulamalar arasında çok ciddi farklılıklar var İngiltere'yle. Hiç şüphesiz başkanlık sisteminde de biz diyoruz ki bizim Türkiye'nin kendi şartlarına göre bir başkanlık sistemi istememizi eleştirenlerin bugüne kadar parlamenter sistem konusunda benzer bir beyanlarını duymadık. Bu eleştiriyi, kendine güvensizliğin, son 200 yıllık hastalığımız olan taklitçiliğin, tercümeciliğin bir tezahürü olarak görüyorum. Niye bir Türk tipi başkanlık sistemi olmasın."

-"Türk tipi başkanlık sistemi geliştirebilecek potansiyele sahip olduğumuza inanıyorum"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerika ve Güney Amerika ülkelerinin çoğunda başkanlık sistemi olduğunu belirterek, hiçbirinin de birbirine benzemediğine işaret etti.

Erdoğan, "Almışlar kendilerine örf, adetlerine, geleneklerine göre uygun olarak başkanlık sistemini ihdas etmişler. Bakıyosunuz Meksika, başka Brezilya almış. Önemli olan genel prensiplere, genel çerçeveye uygun şekilde hareket etmektir. Bizim kendi ihtiyaçlarımıza, kendi birikimimize uygun şekilde milletimizin tasvip ettiği Türk tipi başkanlık sistemi geliştirebilecek potansiyele ben sahip olduğumuza ben inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Her sistem gibi başkanlık sistemlerinin de kendi içlerinde krize girebileceğini aktaran Erdoğan, buna "Hayır" demediklerini ifade etti.

Cumhuriyet tarihine bakıldığında başkanlık sistemimin önündeki kriz ihtimalinin, parlamenter sistemde yaşanan krizlerle karşılaştırıldığında çok daha az olduğunun görüldüğünü dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu da ortada. Bizim başkanlık konusundaki ısrarımızın en başta gelen sebebi de istikrar ve güven ortamının sağlanmasına yapacağı güçlü katkıdır. Bizim istikrar ve güvenin ikliminin önemine yaptığımız vurguya itiraz edenler olduğunu görüyoruz. Onlara göre, her şey istikrar değilmiş. Başkanlık sistemine karşı çıkmak adına istikrarı gözden çıkartacak kadar gözlerini karartmıştır. Halbuki Türkiye'nin son 12 yılda sağladığı istikrar ve güven ortamı sayesinde elde ettiği kazanımlar ortada. Bunların gözleri var görmüyorlar. Öyle bir durumda gerçeği göreceksin. Milli gelirimiz 230 milyar dolardan, 800 milyar dolara çıkıyor, ihracatımız 36 milyardan 158 milyar dolara çıkıyor, böyle bir Türkiye var. Hala istikrarla güvenle bu işin ne alakası diyeceksin.  Böyle saçmalık olur mu? Bu açık gerçeğe rağmen sadece ve sadece bize olan, iktidardaki partiye olan düşmanlıkları yüzünden ülkenin kazanımlarını tehlikeye atmaktan kaçınmıyorlar."

"Bu milletin mayasında onların mayasıyla özdeş bir yapı yoktur"

Erdoğan, başkanlık sistemine karşı çıkışların sebebinin ilkesel değil, tamamıyla kişisel olduğunu kaydederek, "Bilseler ki bu sisteme geçildiğinde kendi güdümlerindeki bir isim başkan olacak, inanın bana hepsi de en büyük başkanlık sistemi savunucusudur. Ama biliyorlar ki bu ülkede başkanlık sistemine geçilirse, bir daha bu zihniyetler, bu ülkede başkan olamayacak. Bunu görüyorlar. Niye? Çünkü bu milletin mayasında, onların mayasıyla özdeş bir yapı yoktur" dedi.

Bütün gelişmelerin ortada olduğunu aktaran Erdoğan, "Bugün başkanlık sistemine kim karşı çıkıyor diye bakıyoruz. En başta çıkıyor bir tanesi değmez ama mutlu olsun diye söylüyorum. 'Benim cenazemi kiliseden kaldırın' diye vasiyette bulunan yazarın medya grubunu görüyoruz. Onlar bunu savunuyor. Aynı medya grubu mesela çok enteresan. Yalan üstüne yalan. Şimdi benim resmimi koyuyor sosyal medyasına. İşte resmin var. Altına da Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'ye istenen idam cezasını 'Yüzde 52 ile seçilen cumhurbaşkanına idam' başlığıyla veriyor. Bu tabi kendince bir tehdit. Ama ardından tabi karşı bir kontra saldırı gelince bu defa diyor ki 'Biz onu demek istemedik ki' diyor. Niye oraya benim resmimi koydun o zaman. Resmi koyuyorsun. Altına da 'Mursi'ye yüzde 52 ile idam' diyorsun. Bu ne demektir. Bunu herkes anladı zaten. Sıra sende demektir" diye konuştu.

"Şimdi tüm bunlar bize uyan şeyler değil. Sen hangi başlığı atarsan at, neyi yazarsan yaz o ayrı mesele" diyen Erdoğan, bu meselenin bir cibiliyet ve karakter meselesi olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bunlar tabi beyefendileri çok rahatsız ediyor. Şimdi bir yerde yapmış oldukları konuşmalarda 'bizi terörist de yaptılar, bize şunu da söylediler, bunu da söylediler', filan, falan. Sen ne istiyorsun önce bunu söyle. Bunların başkanlık sistemine karşı çıkmaları, demokrasiye olan bağlılıklarından değil, darbecilere olan aşklarındandır. Başka kim karşı çıkıyor başkanlık sistemine?" şeklinde konuştu.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title