Haberler

Başkan Yavaş, Lodos'ta Zarar Gören Üreticilerin Yanında

Güncelleme:

Belediye Başkanı Ekrem Yavaş mahalle gezileri kapsamında kuvvetli lodosta zarar gören Pürsünler mahallesini ziyaret etti.

Başkan Yavaş, vatandaşlarla Cuma namazını kıldıktan sonra kahvehanede hem sohbet etti hem de yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Her Cuma gerçekleştirdiği mahalle ziyaretine Belediye Meclis Üyeleri de eşlik etti. Belediye Meclis Üyeleri Adem Demircan, Bahtiyar Kocaer ve Mehmet Yavuz'da, Başkan Yavaşla birlikte vatandaşların sorunlarını dinledi. Başkan Yavaş kahve toplantısından sonra yoğun kar yağışı ve lodosta zarar gören seralarda incelemelerde bulunarak Muhtar Ersin Duman'dan bilgi aldı.

Başkan Yavaş, kahvehane topalntısında özellikle organize seracılık bölgesi hakkında konuştu. Sıcak suyun ekonomiye kazandırılması için seracılığın önemine değinen Başkan Yavaş; "25 yıllık sıcak su özlemi bizim göreve gelmemizle birlikte son buldu. Bu sıcak suyun ekonomiye kazandırılması gerekiyor. Seracılık arkasından da otellere sıcak suyun verilmesi. Bugün oteller var ise bizim daha önceki yılarda yaptığımız Sındırgı'yı turizm bölgesi ilan etmiş olmamızdan dolayı. Turizm bölgesi olunca insanlar buraya geliyor, KDV vermiyor, araziye para vermiyor, işçi ve işveren paylarını devlet ödüyor. Bu gibi teşvik olduğundan dolayı insanlar gelip oteller yapıyor. Bugün sındırgıda Laguna yapılıyorsa bizim bir önceki dönemde yapmış olduğumuz o turizm teşvik yasasından sındırgının yararlanmasından dolayıdır. Şimdi seracılıkla aynı şeyi yapmaya çalışıyoruz. Alt yapısını oluşturup yatırımcı buraya gelsin yatırımını burada yapsın, çalıştıracağı işçinin sigortasını devlet ödesin, hatta hazine arazilerinden bu kişilere yer verilsin. Suyun gideceği yer belli olsun diye GMK'dan 43 Bin Lira para aldık. Bu 43 Bin liranın karşılığında bir kitap hazırladık. Bu kitapta seracılık yapmakla alakalı bütün şartlar yazılı. Organize sera bölgesi diye bölge oluşturuyoruz" dedi. Başkan Yavaş kahvehane toplantısından sonra mahallede sakinlerinin dertlerini dinledi, yapılacakları yerinde tespit etti. Başkan Yavaş daha sonra yoğun kar yağışında ve lodosta zarar gören seralarda incelemelerde bulundu.

Doğal affette 250 seranın zarar gördüğünü ifade eden Pürsünler Mahalle Muhtarı Ersin Duman; "Ocak başında kardan dolayı 150 adet seramız zarar gördü. Lodosta 100 adet seramız zarar gördü. Hasarımız büyük maddi anlamda. Sebzeler olsun şuan hepsi naylon örtüsü olmadığında don alma riski çok büyük. Bu defa don olayından dolayı zarar görecek. Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz" dedi.

Mutar Duman'dan sonra konuşan Başkan Yavaş ise, Vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi için gerekli çalışmanın yapıldığını ve takipçisi olacaklarını ifade edere; "Sındırgının pürsünler mahallesi yıllardan beri sebzecilikle geçinen ve örtü altı sera dediğimiz sera yapan örnek bir mahalle. Tabi bu yıl doğal afet 60 cm kar arkasından lodos karda demirler eğildi arkasından lodosla beraber perişan oldu. Muhtarında değindiği gibi bunda sonra bütün mahsul dona karşı her an risk altında. Bunlarla alakalı Sındırgı Kaymakam'lığı, Sındırgı Belediyesi ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından tespit yapıldı. Valiliği de yazılar yazıldı. İnşallah bunlarla alakalı ciddi bir destek olması gerekiyor. Yoksa ciddi manada mağdur olacak. Bazı seralarda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Müdürlüğü tarafından mahalleye kazandırılmıştı. Bu kazandırılan seralardan ikisi hariç 13 sera zarar gördü. Ödemeleri de var geri dönüşümleri tabi vatandaşlarımız ertelemesini talep ediyorlar. Bir doğal afet konumuna bu bölge sokulup burada gördüğümüz sadece seracılık. Ama Sındırgımız hem lodosta hemde yoğun kar yağışında çatılar uçtu, hayvan barınakları yıkıldı, tavuk haneler yıkıldı. Balıkesir'in özellikle Sındırgı, Bigadiç, Dursunbey ve Kepsut istikametinde bulunan yerler ciddi manada hasar gördüler. Pürsünler mahallemiz aynı zamanda Sındırgı jeotermalin yeni kavuştuğu andan sonra seracılık örtü altından jeotermalle ısınan 12 ay seracılık yapılan bir alan yerlerden en önemlisi. Bu konuda desteklenmesi bizim jeotermalle seracılık yapma projemizi destekleyecekleri için muhtarımızın ve pürsünlerli üreticilerimizin arkasındayız. Bu konuda devletten olan desteklerini taleplerimizi yaptık ve takipçisi olacağız" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mehmet Yavuz Ekrem Yavaş Sındırgı Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title