Haberler

Başkan Yardımcı: Sipariş Kurbanlar Nerede Kesiliyor?

Türkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkan Vekili Osman Yardımcı, büyük alışveriş merkezlerinin siparişle kurbanlık satışı yapmasını eleştirdi.

Türkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkan Vekili Osman Yardımcı, büyük alışveriş merkezlerinin siparişle kurbanlık satışı yapmasını eleştirdi. Yardımcı, ülkede binlerce hayvanın aynı gün kesilip, paketlenip eve gönderilecek bir mezbahanın olmadığını belirterek, "Böyle bir tesis sadece Suudi Arabistan'da var. Siparişli kesimlerin nerede yapıldığı açıklanmalı" dedi.

Türkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkan Vekili ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı yaklaşan Kurban Bayramı'yla ilgili açıklmalarda bulundu. Kurbanlık satışlarında sahte paranın önlemesi için kent merkezindeki kurban pazarlarında sahte para kalemleri dağıtacaklarını söyleyen Yardımcı, ücretsiz olarak dağıtacakları bu kalemler sayesinde üreticilerin dolandırılmasının önüne geçileceğini söyledi.

Konuşmasında büyük marketlerin siparişle kurbanlık satışı yapıp paketle teslim edilmesine yönelik uygulamasını eleştiren Yardımcı, "Et sektörü bizimdir, kasaplarındır. Kimseyi itham etmiyorum ama bu hipermarketler, grosmarketler aldıkları kurbanları nerede kesiyorlar? Nasıl kesiyorlar? Bu kurbanları kestikleri yerleri neden göstermiyorlar? Devletin yetkililerine sesleniyorum. Ortada bir rant var. Gayrimüslim market sahipleri dahi bunlara ortak oluyor. Bizim dinimizde bu yok. O zaman yarın da 'kiliselerin önünde de kurban satışı ve bağışı yapılır, deri alımı yapılır' derlerse şaşmayalım" diye konuştu.

TOPLU KESİMİ NEREDE, NE ZAMAN YAPIYORLAR?

Hipermarketlerin kurban işine karışmaması gerektiğini belirten Yardımcı, konuşmasına şöyle devam etti:

"Hipermarketlerin bu işe karışması halinde, bunların nerede ve nasıl kesildiğini görüntülü olarak vatandaşlara göstermeleri gerekir. Ben inanmıyorum. Çünkü; 5 bin hayvanı bir iki saat içinde kesebileceğimiz hiçbir mezbahamız yok. Bu sadece Suudi Arabistan'da var. Oraya da binlerce kesici gidiyor. Aynı gün kesilip de aynı gün paketlenip eve geliyorsa, benim aklıma, bunların bayramdan önce kesilip paketlendiğine ilişkin bir varsayım geliyor. Kurbanı satacaksa besiciler satsın. Hipermarketler bunu bıraksın."

FİYATI DA YÜKSEK

Siparişle kesilip paketlenip teslim edildiği iddia edilen etlerin fiyatının da yüksek olduğunu savunan Yardımcı, "Bir hesap edilerse kemikli etin kilosu 35- 40 liraya geliyor. Bunun ortadaki rantı nereye gidiyor? Devlet bunu da bir araştırsın. Dayanağı olmayan bir şeyi benim burada söylemem suçtur. Eğer Türkiye'de 5- 10 bin kesim kapasiteli mezbaha varsa bize de göstersinler, biz de kestirelim. Amaç pastadan pay almaksa, lütfen dini vecibelerimizden uzak dursunlar. Kurban Bayramı çok önemli. Yapılan ticari yönden de etik değil" ifadelerini kullandı.

ACEMİ KASAPLAR ETİ KASABA GÖTÜRSÜN

Büyükbaş canlı hayvanın kilosunun 13 ila 13.5 lira arasında olduğunu belirten Yardımcı, belediyelerin ücretsiz olarak kesim yaptığını hatılattı. Antalya'da kasapların 5 gün kesintisiz olarak vatandaşlara hizmet vereceğini belirten Osman Yardımcı kıyma çekiminin kilo başına 1.5 lira, eti parçalayıp kemiğinden sıyırıp işlemenin ise 2 lira olduğunu kaydetti.

Türkiye'de besi hayvanlarının ahırlarda önlerine yem dökülerek beslendiğini anlatan Yardımcı, "Yediği yemle kendi kendini geliştiriyor. Yediğini yakmıyor, benim gibi şişmanlıyor" diye espri de yaptı. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Suudi Arabistan Osman Yardımcı Antalya Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title