Haberler

Başkan Türel: "Uygulama Hukuka Uygundur"

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya Sanatçılar Derneği'nin (ANSAN) belediye tarafından tahsis edilen alandan tahliye edilmesiyle ilgili açıklama yaptı. Sürecin tamamen hukuka uygun olduğunu belirten Başkan Türel, sanat merkezinin ANSAN'a belediye ile birlikte kültürel ve sanatsal faaliyetler yürütmek için imzalanan bir protokol ile verildiğini kaydetti.

ANSAN'ın protokole uymadığını aktaran Başkan Türel, "Protokol açık. Kültür sanat merkezi kullanım kapsamında ANSAN'a gelen istekler belediyeye sunulacak, belediye onayından sonra alanın tahsisi yapılacaktır. Belediyeye bugüne kadar tek bir sanatsal aktivite başvurusu yapılmamıştır" dedi.

"ANSAN YÖNETİCİLERİNİ BİZZAT UYARDIM"

Protokol iptal edilmeden önce ANSAN'ı uyardıklarını aktaran Başkan Türel, kendisinin bizzat dernek yöneticileri ile görüşerek protokole uyulmadığını söylediğini anlattı. ANSAN'ın protokole uymamaya devam etmesi üzerine hukuki sürecin başlatıldığını ve protokolün fesih edildiğini kaydeden Başkan Türel, alanın tahliye edilmesinin istendiğini, edilmeyince Muratpaşa Kaymakamlığı'na müracaat edildiğini dile getirdi.

"TAHLİYE KARARI İPTAL EDİLMEDİ"

Başkan Türel, protokolün iptal edilmesi işlemine karşı hiçbir hukuki itiraz yapmayan derneğin Muratpaşa Kaymakamlığı tarafından alınan tahliye kararına itiraz ederek işlemin durdurulması için mahkemeye başvurduğunu belirtti. Mahkemenin tarafların savunması alınıncaya kadar verdiği ara kararın, yürütmeyi durdurma kararıymış gibi sunulmaya çalışılmasına tepki gösteren Türel, şunları söyledi:

"Burada bir tahliye kararı verilmiş. Bu tahliye kararıyla ilgili ANSAN'ın tahliyesi istenilmiş. Ancak tahliyesi ilgililerce gerçekleştirilmemiş. İdare olarak ne yaparsınız, tahliyesiyle ilgili, gerekli hukuki kurum ve kuruluşlara müracaat edersiniz. Her şey hukuk içinde. Biz bu müracaatı yaptıktan sonra, bununla ilgili tahliyesi hususunda ilgili kurumlar yazıyı idari yargıya götürülmüş. İdari yargı, tarafların savunması alınıncaya ben yürütmeyi durdurma kararı veriyorum, savunmaları inceleyeceğim sonra kararımı vereceğim demiştir. Dernek yetkilileri de kamu da savunmalarını vermiş, gelmiş olan savunmalara göre yürütmenin durdurulmasına gerek olmadığına dair bir karar verilmiştir. Yani tahliye işlemi devam edebilir demiştir."

"HUKUKİ KARAR HUKUKSUZCA UYGULATTIRILMAMAYA ÇALIŞILDI"

Mahkeme tarafından verilen karar tebliğ alındıktan sonra, daha önce derneğe zaten süre verildiği için ANSAN'ın tahliyesinin istenildiğini ifade eden Başkan Türel, talebi ileten kamu görevlilerinin, hukuki olarak alınan bir kararın, hukuka aykırı olarak uygulattırılmamaya çalışılması ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Başkan Türel, "Buranın tahliyesiyle ilgili zaten yetkililere süre verildiği için bu karar tebliğ alındıktan sonra burada tahliye için ilgili kurumlar güvenlik güçleri, zabıta hizmetleri buranın tahliyesini rica etmiş, ancak arkadaşlar hukuki tahliye kararına hukuk dışı direnmişlerdir. Kendilerini galerinin içine kilitlemişlerdir. Güvenlik güçlerini oraya almamışlardır" diye konuştu.

"TÜM İŞLEMLER HUKUKİ SINIRLAR İÇİNDE YAPILDI"

Protokolün iptal edilmesinden tahliye kararının alınması ve uygulanmasına kadar tüm süreçlerin hukuki sınırlar içinde gerçekleştiğini dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Türel şunları kaydetti:

"Yapılan her iş hukukidir. Siz düşünün ki evinizde kendi mülkünüzde kiracınız var, sözleşmeye aykırı hareket etmiş ve siz de sözleşmeyi fesih etmişiniz. ve evden çıkmayacağım diye direniyor. Ne yapacaksınız, hukuka başvuracaksınız, hukuki yollardan tahliyesi için gereğini yapacaksınız. Yapılan işlem bundan başka hiçbir şey değildir. Her şey hukuk içerisindedir."

"İDARE MAHKEMESİ DE REDDETTİ"

Tahliye işleminin durdurulması için Bölge İdare Mahkemesi'ne yapılan itirazın da reddedildiğini dile getiren Başkan Türel, "ANSAN'da yapılan her şey hukukidir. Bölge İdare Mahkemesi de ANSAN yetkililerinin talebini reddetti. Böylelikle bizim orada yapmış olduğumuz çalışmanın hukuki olduğu bir üst mahkemece de teyit edilmiş oldu. Biz hukuksuzluğu savunamayız. Her şeyi yasa ve yönetmeliklere göre yapmak zorundayız. Hukuksuzluğun yanında Menderes Türel'i hiç kimse hiçbir zaman bulamaz. Biz hak ve hukuktan yana, özgürlüklerden yana olan tavrımızı bugüne kadar hep gösterdik, göstereceğiz" şeklinde konuştu.

Kendilerinin hiçbir zaman hukuksuzluğu savunmayacağını, savunamayacağını dile getiren Başkan Türel, hukuksuzluğu ortaya koyanların da savunulmamasını isteyerek, "Ben, Türkiye'de kim hukuksuz bir işlem yaparsa sonuna kadar karşısındayım. Ama hukuksuzluğu, savunmak adına hukuku savunanları engellemeye çalışanlar da olursa, onların görev alanlarında onlara karşı yapılmış birtakım hususlar olursa, bunun da hukuk içinde yetkililerin kendilerine verilmiş olan hukuki hakları içinde çözümlenmesini ve sonuçlandırılmasını her zaman savunuyorum ve bekliyorum" ifadelerini kullandı.

ANSAN'ın protokole uygun hareket etmediği için tahliye edildiğinin altını çizen Başkan Türel, birçok sanatçının zaman içinde lokale dönüşen yerin tahliye edilmesinden dolayı kendisini arayarak tebrik ettiğini aktardı. Sanat merkezi olması gerekirken çay bahçesi, lokal gibi işletilmeye başlayan alanın tahliyesinden rahatsız olanların da olacağını dile getiren Başkan Türel, "Orayı lokale dönüştürüp sanatsal aktiviteleri yapmayanlar, orada sanat dışı bir lokal kullanımı olarak oradan istifade edenler, oranın tahliyesinden tabii ki mutlu olmayacaklar" dedi.

"BELEDİYE ÇALIŞANLARI YARALANDI"

Yapılan müdahalenin sertliği ile ilgili konuların gündeme getirilmeye çalışıldığını aktaran Başkan Türel, hukuki bir kararın uygulanmasını, hukuka aykırı olarak engellenmeye çalışılanların kamu görevlilerini de yaraladığını aktardı. Yaşanan arbedede 3 belediye görevlisinin yaralandığını ve iş göremezlik raporu aldığı belirten Başkan Türel müdahale sırasında kastı aşan bir durum yaşanmışsa bunun gereğini de yapacaklarını ifade ederek şöyle konuştu:

"Hepimiz Antalya'yı en iyi şekilde idare etmeye çalışıyoruz. Antalya'da bir kişinin burnu kanasa bütün belediye başkanlarımızın bütün meclis üyelerimiz felç olur, midesi bulanır. Bütün dengesi bozulur. Bu gibi tatsız olayları tasvip etmemiz mümkün olmadığını ben de ifade ediyorum. O fotoğrafı ben de gördüm. Takibi onunla ilgili kastı aşan bir durum varsa bakarız ona. O fotoğraf noktasına kadar orada neler yaşandı, bunu da empati yapmak suretiyle düşünmek zorundayız." - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Menderes Türel Muratpaşa Antalya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title