Haberler

Başkan Özcan'dan Su Kesintisi Açıklaması

Tokat’ın Niksar ilçesinde yaklaşık bir aydan bu yana yapılan su kesintileri hakkında Belediye Başkanı Özdilek Özcan açıklama yaptı.

Tokat'ın Niksar ilçesinde yaklaşık bir aydan bu yana yapılan su kesintileri hakkında Belediye Başkanı Özdilek Özcan açıklama yaptı.

Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan, ilçede yaşanan içme suyu sıkıntısını gidermek üzere yürütülen çalışmalarda alınan sonuçları kamuoyuna duyururken, kendisi hakkında gerek kamuoyunda gerekse sosyal paylaşım sitelerinde yapılan eleştirilere karşı açıklama yaptı. Bölgesel kuraklıktan, yeraltı sularının çekilmesinden dolayı ilçemizde su sıkıntısı yaşanmaktadır diyen Başkan Özcan, "Bazı mahalleler de yaklaşık bir aydır su kesintileri yaşanmıştır ama bunun tek sebebi su kaynaklarımızın kurumuş ve depolarımıza yeterince su gelmemesidir" dedi.

Başkan Özcan açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "İlçemizde suyla ilgili, suyu düzgün kullanalım diye, tasarruf edelim israf etmeyelim diye sürekli belediyeden ilan ettik, el broşürleri bastırdık ve dağıttık. Bu toplumsal bir sorun haline geldi. Bu noktada hep beraber Niksarlı hemşehrilerimize şunu söyledik: Yaklaşık iki yıldır çok bariz hissettiğimiz kuraklık dönemini yaşıyoruz ve bu kuraklık döneminden kaynaklı su kaynaklarımızın çekilmeye başladığını kurumaya başladığını ve bu doğrultuda da bununla ilgili tedbir almamız gerektiğini ifade ettik. Ama bir konuda rahatsız olduğum nokta var, sanki altı ayda seçimle geldiğimiz altı ayda kuraklık hasıl oldu. Böyle bir bilimsel açıklama ve veri yok. Bu geçmişin bir birikimidir, özellikle son iki yılda bariz bir şekilde görünen tablodur. Ama bugün bu altı aylık kuraklık nedense benim üzerime mal ediliyor ve bu altı aylık sürecin bütün sorumlusu müsebbibi olarak beni gösteriliyor. Bu altı ay içerisinde beş ay süreyle ilan ettik, araç yıkamayın, halı yıkamayın, bahçe sulamayın dedik. Buna istinaden zabıtamız sürekli kaçak tespitine çıktılar ve araştırma yaptılar. Kaçak tespitiyle ilgili 10-15 kişiye ceza yazıldı. Bunları da uyardık su yok dedik, kaynaklarımız kuruyor tüm Niksarlının hakkını harcıyorsunuz, dedik. Bu hassasiyeti hemşehrilerimizden bekledik ancak üzüldüğümüz nokta şu ki; saatin dışında bizim şebekemize girerek oraya bir T atarak gece yarısı kaçak bir şekilde bahçe sulayarak bu milletin hakkını gasp eden hemşehrilerimiz var. Bu doğrultuda da belediyemizin meclisinde belirlemiş olduğu cezalar aldılar."

"SU KAYNAKLARIMIZ KURUDU"

Su sıkıntısının iki yıldır devam eden bir durum olduğunun altını çizen Başkan Özcan, "Bu su süreci aslında iki yıldır devam eden bir durum. Memleketimiz iki yıldır yeterince kar ve yağmur yağışı almadı. Bu da dolayısıyla su kaynaklarının azalmasına hatta kurumasına neden oldu. Biz geldiğimizde bu tabloyu gördük, o bakımdan hemşerilerimin bunu anlaması lazım. Benim elimde sihirli bir değnek yok ki. Ben şu anda etrafımdan ne kadar göze varsa cazibeli su, artı sondajla su çıkarıp su sıkıntısını çözmeye çalışıyorum. Altı ayda iki tane su gözesi bağladık. Tabi bunların bir tanesi 4 litre bir tanesi 8 litre. En son arefe günü bağladığımız su Zera köyünden 7,5 km lik hatla suyu kaptaja alarak devamında 11 metrelik yol açarak ishale hattı yaptık. Getirdiğimiz su 8 litre. Zeraa'daki bir su kaynağımız kurudu oradan daha önce 13 litre su alıyorduk, şimdi iki kaynaktan toplamdan 12 litre su getirdik. Su yok, sular kesildi yapacak bir şey yok. Bu bir afet denilecek kadar büyük bir tablodur. Bu kadar net söylüyoruz bu afettir, sular çekildi kaynaklarımız kurudu. Alternatif kaynak bölgemizde Zera, Cer, Güvenli ve Ardıçlı'nın olduğu bölge. Ancak Ardıçlı'da bile su çekildiğini gözlemledik. Bu 8 litre suyu getirmedik için ishale hattında bulunan vatandaşın tarlasını 35 Bin TL'ye satın aldık, sırf halkımız bir nebzede olsa su ihtiyacını gidersin diye. Şimdi Zera ve Sulugöl'ün olduğu yerde bir bölge belirledik makineler çalışıyor sondaj vuruyoruz. Bunu da özellikle yüksek kotlarda yapıyoruz ki bizim sıkıntılı bölgemiz harmancık deposu. Bu da eski hattımız olan Keltepe hattından oraya gelen 1000 tonluk depomuz beslenmiyor. Su kaynaklarımız kurudu. Beslenmeyen yerlere de 24 saat 75 KV'lık motor su basıyor. Benim suyla ilgili elektriğe ödediğimiz para ayda 40-50 Bin lirayken, şu anda 130 Bin TL elektrik faturası ödüyoruz buna rağmen yetişmiyor. Yani 2500 tonluk depoyu bile dolduramıyoruz. Ağpınarda'ki su da çekildi, debi de düştü. 24 saat çalıştığımız halde istediğimiz kadar su da basamıyoruz, Harmancık'a su gelmiyor. Zera'nın orda yeni bir sondajı vurduk ve 40 metrede 5 litre civarında su çıktı, 70-80 metreye kadar daha inip onu 10 litreye kadar alıp depomuza aktaracağız. Tabi bunları yaparken bürokrasiye takılıyorsunuz Genel Müdürlüklerden izinler alınması gerekiyor bunların hepsi bir süreç ve zaman istiyor" diye konuştu.

"ÖNCELİĞİMİZ SU OLDU"

Şu anda birinci sırada önceliğinin içme suyu olduğunu belirten Özcan şöyle devam etti: "Şunu unutmayalım sudan daha önemli bir şey yok, su hayattır. Bu bakımdan gece gündüz çalışıyoruz. Allah'ın izniyle de bu sorunu sondajlarla bir ayın içerisinde çözeceğiz. Şu anda su kaynaklarımızın dip noktasındayız. Kurban Bayramı'nın da olması ve vatandaşlarımızın Niksar'a gelmesiyle su harcaması ister istemez çoğaldı. Belli saatlerde su verilip sonra su kesintisi yapıldı. Kaynaklarımızda su olsa hemşerilerimize niçin sıkıntı yaşatalım. Böyle bir tercihimiz de olamaz. Net bir şekilde ifade ediyorum su kaynaklarımız çekiliyor. Entegre su projesi ve 6 tane bin tonluk su depolarının da yapılmasıyla Niksar'da artık biz su sorunu olmayacağını biliyoruz ve su kaynakları arayışımız bundan sonra da devam edecek. Kurban Bayramı'nda özellikle su sıkıntısı çeken bazı mahallelerimize itfaiye ile temiz içme suyu taşıyarak halkımız bazı ihtiyacını gidersin istedik. Karabodur deposundan itfaiye ile su aldık Harmancık deposuna su bastık, 24 saatlik zaman içerisinde sürekli bunu yaptık resmen taşıma suyla değirmen döndürmeye çalıştık. 60 tona suyu diğer depoya taşıdık, tüm imkanlarımızı seferber ettik ve etmeye de devam edecek."

"AKILLI SU SAYAÇLARINA GEÇİLECEK"

Mekanik su sayacından akıllı sayaca geçileceğini de belirten Başkan Özcan, meclisten böyle bir karar aldıklarını, böylelikle kayıp kaçağı önleyeceklerini ve tahsilatın kolaylaşacağını söyledi.

İki firmanın rekabet ortamında sayaçları satacaklarını kaydeden Özcan, damga süresi 10 yılı geçen sayaçların değişeceğini, saati arızalı olanların hemen akıllı sayaca geçeceğini ve yeni abone olanlarında hemen geçeceğini belirterek, ayrıca eski saati olanların da 90 liralık sayaç depozitosunu belediyeden alabileceklerini sözlerine ekledi. - TOKAT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Özdilek Özcan Harmancık Niksar Tokat Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title