Haberler

Başkan Özakcan; "Çiftçinin Sorununun Giderilmesi İçin Fazlasıyla Çalışmaya Hazırız"

Efeler Belediye Başkanı M. Mesut Özakcan, Bozdağan’da etkili olan yağış sonrası Kemer Barajı’nın patlama riskine karşılık kapakları açılıp suları tahliye edilen ve Büyük Menderes Nehri’nin taşmasına neden olan olay sonrasında arazileri sular altında kalan Umurlu Mahallesi çiftçilerini ziyaret etti.

Efeler Belediye Başkanı M. Mesut Özakcan, Bozdağan'da etkili olan yağış sonrası Kemer Barajı'nın patlama riskine karşılık kapakları açılıp suları tahliye edilen ve Büyük Menderes Nehri'nin taşmasına neden olan olay sonrasında arazileri sular altında kalan Umurlu Mahallesi çiftçilerini ziyaret etti.

Geçtiğimiz günlerde Bozdoğan'da etkili olan yağışlar nedeniyle 60 yıl önce yapılan Kemer Barajı'nda su seviyesi yüzde 98 oranına yaklaşınca Devlet Su İşleri (DSİ) yetkilileri barajın patlama riskine karşı kapakları açıp suyu tahliye etmeye başladı. Büyük Menderes Nehri'ninde taşması nedeniyle Yenipazar ve Bozdoğan ovaları sular altında kaldı. Efeler Belediye Başkanı M. Mesut Özakcan yanına Başkan Yardımcısı ve Fen İşleri Müdürü Cengiz Sune ve Dalama Mahallesi Muhtarı Oktay Güngör'ü de alarak taşkın sonucu tarlaları zarar gören çiftçileri ziyaret etti. Zararı yerinde inceleyen Başkan Özakcan, çiftçilerin yanında olacaklarını ve kendilerine düşen görevi fazlasıyla yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

Köşk ilçesi ve Dalama Mahallesi arasındaki tarım arazilerinin tek tek gezen ve su baskınından zarar görmüş çiftçilerle görüşen Efeler Belediye Başkanı M. Mesut Özakcan, "Barajdaki suyun yönetiminde bir hata var. Daha önceden tedbir alınıp barajdaki su yavaş yavaş boşaltılabilirdi. İnşallah yaşanan bu üzücü olay bir ders niteliği taşır. Zararın giderilmesi için gerekli çalışmalar elbet yapılacaktır. Biz de T.C. Efeler Belediyesi olarak kendimize düşen görev neyse fazlasıyla yapmaya hazırız. Çiftçilerimizin zarar etmesini istemeyiz. Gerekirse çiftçimizin sorununun giderilmesi için Ankara'ya dahi giderim" dedi.

"CANIMIZI ZOR KURTARDIK"

Yaşanan taşkın nedeniyle arazisi sular içerisinde kalan çiftçiler duruma isyan etti. Çiftçiler, "Zarar gören yerlerin arasında besihanede var. Besihanede 45 kuzu, 100 tavuk telef oldu. 25 bin domates fidanı da ziyan oldu. Suların sesi ile gece uykumuzdan uyandık ve sadece ceketimizi alabildik. Onun dışında her şeyimiz gitti. Hiç kimse bize bu durumu önceden haber vermedi. Biz nasıl borç ödeyeceğiz? Nasıl ailemizi geçindireceğiz?" ifadelerini kullandı.

Çiftçilerden Ahmet Balcı, Devlet Su İşleri'nin hatasından dolayı bu işler yaşandı. Birkaç hafta önce Menderes Barajı'nın suyu alçaktı. O zamanlar barajın kapaklarını açsalardı bu sorun meydana gelmez kontrollü bir şekilde sular tahliye edilirdi. 35 dekar ekili buğdayım vardı. Bunların hepsi gitti. Domates fidanları almıştık, onlarda elimizde kaldı. En aşağıya 1 aydan önce tekrar ekim yapılamayacak. Biz ne yapacağız bunun parasını nasıl ödeyeceğiz? Bu arazilere fidanları dikersek ürün verecek mi? Çiftçinin garanti diye bir durumu maalesef yok" diye konuştu.

Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, "Kuyucak'ta yaşanan patlak Yenipazar, Köşk ilçeleri, Dalama, Armutlu, Mesutlu Mahalleri şeklinde Menderes Nehri'nin taşarak zarar vermesine neden oldu. Bu bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi lazım. Meyve sebze işleri ile ilgilenen çiftçilerimizin yanı sıra hayvancılıkla ilgilenen çiftçilerimizin de arazileri zarar gördü. Arpası, samanı sular altında kaldı. Çiftçimiz elinde hayvanına yedirecek samanı olmayınca dışarıdan alım yaparak hayvanına yedirecek ve bu olay da yüksek maliyet doğuracak" şeklinde konuşarak yaşanan taşkın sorununun Bakanlar Kurulu'nun alacağı afet bölgesi kararı ile ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Büyük Menderes Nehri Mehmet Mesut Özakcan Umurlu Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title