Haberler

Başkan Köksoy'dan 'Bal' Teşekkürü

Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Ardahan Çiçek Balının tescillenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Ardahan Çiçek Balının tescillenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Başkan Köksoy, "Kafkas Arısı'nın Yukarı Kür Havzası ballı bitkileri ile dansının ürünü Ardahan Doğal Çiçek Balı'nın coğrafi işaret patenti alındı, Ardahan'ımıza hayırlı olsun" dedi.

Söz konusu belgenin Kafkas Arısı'nın Ardahan İli topraklarının tamamını kapsayan Yukarı Kura Havzası'ndaki baskın toprak yapısı olan, organik maddece zengin çernozyum tipi topraklarda yetişen, çoğunlukla baklagiller olmak üzere, ballı bitkilerden derlediği, kaliteli, şifalı yüksek yayla balının hakkının tesliminin belgesi olduğunu anlatan Başkan Köksoy, "Bilindiği üzere coğrafi işaret patent belgesi almak bir coğrafyadaki ürünün ayırt edici özelliğini tesbit etmek veya farklılığını isbat etmek fevkalade zor bir işlem ve süreçtir. Bu ürün eğer bal ise işlemler daha da çetrefilli hale gelmektedir. Teşekkür eetti.

Bu işlemler farklılık ve ayırt edicilik prosedürleri, teknik raporlar, analizler ile tamamlanmış ve ilimizin yüksek potansiyel değeri olan balımızın coğrafi işaret ürün patenti tescillenmiştir.

Şimdi sıra bu belgenin altını doldurmak, bu belgeye uygun ürün üretmek, pazar zincirini kontrol etmek, denetim görevlilerince belgenin denetim kurallarının tam uygulanmasını sağlamak, her Ardahanlı'ya, ilgili tüm yöneticilere ve sektörün her temsilcisinin üzerine düşen bir görevdir.

Bu belge ile yurt içi ve yurt dışında balımızın itibarı yükselecek ve talebi patlayacaktır. Dolayısıyla tescil belgesinde yer alan, ürünün ayırt edici özelliklerinin (bilhassa yüzlerce çiçeğin polen karışımı bulunan balımızın) bozulmaması gerekmektedir.

Ayrıca izole bölge olan Posof ilçemiz ile birlikte tüm Ardahan'ın kademe kademe izole bölgeye dönüştürerek ürünün başka bölge ürünleriyle karışmasının önüne geçilmesi gerekmektedir. Esasen Kafkas arısının biyolojisi en çok yukarı kura havzası ile bütünleşmiştir. Böylece Kafkas arımızın genetik yapısının bozulmamasının yanında bulaşıcı hastalıklardan da korunmuş olacaktır" diye konuştu.

Başkan Köksoy açıklamasını şöyle sürdürdü; "Ardahan doğal çiçek balının patentinin alınmasında başından beri katkısı olan ilk müracaat teknik raporunu ve revize raporunu birlikte hazırladıkları, bir önceki Kafkas Arısı araştırma uygulama gen merkezi müdürü Hamza Kopuz bey'e, Logonun hazırlanması için her türlü teknik imkanı istifademize sunan Foto Yıldız'dan Turgay Yıldız bey'e, Balımızın analizlerinde büyük katkısı olan Hacettepe üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kadriye Sorkun hanımefendi ve tüm ekibine, Tescil sürecine Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği eski başkanı rahmetli Bahri Yılmaz bey ve şimdiki başkanı Ziya Şahin beye, Ardahan Balı'nın coğrafi işaret patenti alınması hususunu şahsi davası haline getiren patent danışmanı Figen Konak hanımefendiye

Patent sürecini takip eden Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu'na, Ardahan'ımız için yüksek değeri olan patentimizin alınmasında gerekli destek ve temaslarını sürdüren milletvekilimiz Orhan Atalay bey'e Ardahan valimiz Sn İbrahim Özefe ve bu süreçte patent alınmasında desteği olan tüm sayın valilerimize Şahsım ve Ardahan halkı adına teşekkür ediyorum." - ARDAHAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Turgay Yıldız Faruk Köksoy Ardahan Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir? İstanbul'da Pazar günü trafiğe kapatılacak yollar! Hafta sonu hangi yollar trafiğe kapalı olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title