Haberler

Başkan Kara, Taleplerini Sıraladı

Sağlık-Sen Zonguldak Şube Başkanı Mehmet Ali Kara, sağlık personellerine yönelik şiddete karşı caydırıcı tedbirler alınması gerektiğini vurguladı.

Sağlık-Sen Zonguldak Şube Başkanı Mehmet Ali Kara, sağlık personellerine yönelik şiddete karşı caydırıcı tedbirler alınması gerektiğini vurguladı.

Sağlık-Sen Zonguldak Şube Başkanı Mehmet Ali Kara yapmış olduğu yazılı açıklamada şöyle dedi. ", 2003 yılında uygulamaya konulan sağlıkta dönüşüm sürecine bakıldığında, tüm sağlık çalışanlarının büyük gayret ve sorumluluğun yerine getirdiğini vurguladı. Sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranının 2010 yılı itibariyle yüzde 76'lara çıktığına dikkat çeken Kara, şöyle dedi:

"2003 yılında uygulamaya konan Sağlıkta dönüşüm sürecine bakıldığında, Doktorundan hemşiresine, hizmetlisinden mühendisine tüm sağlık çalışanları çok büyük gayret ve özveriyle üstlendiği görev ve sorumluluğu layıkıyla yerine getirdiği görülmektedir. Bu dönemde hem 1. basamak hem de yataklı tedavi hizmetlerinde ulaşılabilirlik ve hasta memnuniyeti açısından anlamlı iyileşmeler olmuştur. Sağlık kurum- kuruluşlarına yılda kişi başına sağlık hizmetlerine müracaat sayısı 2003'te yüzde 3 iken 2010 yılında yüzde 7'ye çıkmıştır. Ülkemizde her 1000 kişilik nüfusa düşen hemşire sayısı 2010 için 1,6 iken, OECD ortalaması yüzde 8.7 olduğu düşünüldüğünde iki kat artan iş yükü ve personel yetersizliğine rağmen sağlık çalışanının özverisi ve gayretiyle yüzde 39,5 olan sağlık hizmetinden memnuniyet oranı 2010 yılı itibariyle yüzde 76'ler düzeyine ulaşmıştır."

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin caydırıcı tedbirlerle önlenmesi gerektiğini ifade eden Sağlık-Sen Zonguldak Şube Başkanı Mehmet Ali Kara, sağlık çalışanları adına sendikanın taleplerini şöyle sıraladı:

"Sağlık çalışanlarına yönelik şiddete karşı caydırıcı tedbirler alınmalıdır. Ek ödemeyle ilgili adaletsiz ve yanlış uygulamalar bir an önce düzeltilmelidir. Kısaca değinecek olursak, Tam Gün Yasası ile hekimlere garanti gelirlerinin bir kısmı emekli keseneklerine yansıtılmaya başlanmış. Hekim dışı personel için de aynı uygulama da hayata geçirilmelidir. Niteliğe değil, niceliğe bakıldığından hizmetin sonuçları üzerinde çok durulmamakta, tamamen yapılan işleme odaklanılmakta, hastaya değil puana önem verilmektedir. Bu yüzden bazı girişimler sırf puanını yükseltebilmek için gereksiz yere veya sanal olarak küçük cerrahi yerine orta/büyük cerrahi sınıfına alınmak istenmekte. Hastalar gereksiz tıbbi girişimlerle karşı karşıya kalabilmekte. Bu da halkın sağlığa olan güvenini azaltmaktadır. Çalışanın tüm gelirinin büyük bir kısmını oluşturduğundan çalışanlar arasında uçurumların oluşmasına, iş barışının bozulmasına neden olmuştur. Bakanlığımızdan yetkililerin, üniversiteden hocaların ve sahadan uzman arkadaşlarımızın katıldığı performans çalıştayımızda da belirttiğimiz gibi; garanti gelirin yüzde 70, performans sisteminin yüzde 30 karşılık bulduğu, çalışanların ek ödemelerinin de emekliliğe yansıtıldığı ve vergiden muaf tutulduğu, çalışma barışını sağlayacak bir ek ödeme yönetmeliğinin hazırlanması elzem hale gelmiştir. Tam Gün Yasası ile birlikte kanunda sağlık çalışanlarının mesai saati haftalık 45 saatten 40 saate düşürülmüştür. Ancak Bakanlık tarafından yayınlanan 3 Ağustos 2010 tarih 2010/55'nolu genelgeyle öğle arası 1 saat yemek ve istirahat molası verildiği gerekçesiyle 45 saatlik çalışma süresi fiili olarak uygulanmaya devam edilmiştir. Sağlık çalışanlarının mesai ücretleri, nöbet ücretlerinin yaklaşık 4 katıdır. Çalışanların emeklerinin karşılığının tam olarak verilebilmesi için nöbet ücretleri artırılarak günümüz koşullarına, maaşıyla uyumlu ve uygun bir hale getirilmeli, tutulan nöbete ek döner sermaye verilmelidir. Hem fiziki hem de psikolojik yönden yıpratıcı bir hizmet yürüten sağlık çalışanları fiili hizmet süresi zammından yararlanmalıdır. Ağız ve diş sağlığı merkezleri, diş hastaneleri ve diş laboratuarlarının çalışma şartları düzeltilmelidir. 4/B'li sözleşmeli memur istihdamına son verilmeli; mevcut 4/B'li çalışanlar kadroya geçirilmelidir. Tüm Branşlarda Lisans Tamamlama Hakkı Getirilmelidir. 2013 yılı içerisinde unvan değişikliği takviminin belirlenerek Unvan Değişikliği Sınavı bir an önce yapılmalıdır. 2013 yılı içerisinde 4 bin kişinin görevde yükselme sınavıyla VHKİ kadrosuna atanabilmesi için Maliye Bakanlığı'ndan gerekli kadronun ilan edilerek sınavın yapılması gerekmektedir."

"HAKSIZLIK KARŞISINDA SESSİZ KALMADIK"

Sağlık çalışanına yönelik yanlış ve haksız uygulamalar düzeltilinceye kadar ya da kaldırılıncaya kadar susmayacaklarını belirten Kara, "Sağlık-Sen olarak biz hiçbir haksızlık karşısında sessiz kalmadık. Bakanlığın, yüz akı uygulamalarının mimarı sağlık çalışanına reva gördüğü yanlış ve haksız uygulamalar düzeltilinceye yada kaldırılıncaya kadar da susmayacağız. Bu anlamda çalışanları mağdur eden ve çalışanlarımızca da eleştirilen uygulamalar hakkında gerekli davaları açtık, sonuna kadar da bu davaların takipçisi olacağız. Çalışanlara uygulanan haksızlık ve ayrımcılık ortadan kaldırılıncaya kadar, üyelerimizden aldığımız gücü gerek müzakere ortamlarında, gerekse alanlarda kullanmaktan çekinmeyeceğimizin bilinmesini istiyorum" dedi. - ZONGULDAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mehmet Ali Kara Zonguldak Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title