Haberler

Basın İlan Kurumu Samsun İl Müdürü Bayraktar Açıklaması

"Tek cümleyle, gazetelerin kurtuluş reçeteleri, kendi aralarında yapacakları güç ve işbirliği ile reklam pastasını geliştirmektir"

Basın İlan Kurumu (BİK) Samsun İl Müdürü Mustafa Bayraktar, gazetelerin kurtuluş reçetelerinin, kendi aralarında yapacakları güç ve işbirliği ile reklam pastasını geliştirmek olduğunu bildirdi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, mevcut koşullarda gazetelerin ayakta kalabilmesi için güç ve işbirliği içerisinde hareket etmesi gerektiğini belirtti.

Yıllarca Basın İlan Kurumu'nun gazetelerin tek gelir kalemi olduğunu vurgulayan Bayraktar, gelişen teknoloji, özelleştirmeler ve ilan pastasındaki daralmanın gazetelerin gelirlerinde azalmaya neden olduğunu aktardı.

Çağdaş, etkin, üretken, özgür ve ileri teknolojiden yararlanan gazetelerin sadece resmi ilan gelirleriyle ayakta kalmasının mümkün olmadığını savunan Bayraktar, "Tek cümleyle, gazetelerin kurtuluş reçeteleri, kendi aralarında yapacakları güç ve işbirliği ile reklam pastasını geliştirmektir" ifadesini kullandı.

KOSGEB'in bu konuda çok güzel çalışmaları olduğunu belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

"Proje başvurusunda, işbirliği-güçbirliği amacı ile en az 5 işletmenin bir araya gelmesi şart. Program kapsamında desteklenecek projenin süresi en az 6 ay, en fazla 24 ay ve 12 aya kadar da ek süre verilebiliyor. Proje destek üst limiti 750 bin lira, bu miktarın 250 bin liralık kısmı hibe, 500 bin liralık kısmı ise geri ödemelidir. Proje destek oranı 1. ve 2. bölgelerde yüzde 50 olup, 3., 4., 5. ve 6. bölgelerde ise yüzde 60 olarak uygulanıyor. Bu konuda gazeteler kendi aralarında işbirliğine giderek güç birliği oluşturabilirler. Baskı tesisinden tutun da kalıp makinesine ya da bir başka alanda yapılacak işbirliğiyle birliktelik sağlanıp gider kalemleri ciddi oranda azaltılabilir. Elde edilecek gelir yeni alanlara yatırım yapılmasına fırsat sunabilir."

İşletmelerin ham madde, ara mamul, mamul, lojistik ve diğer hizmetleri daha hızlı ve ucuz temin edebilmeleri amacıyla ortak tedarik oluşturabileceklerine dikkati çeken BİK İl Müdürü Bayraktar, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Müşteri istekleri ve pazarın talebi doğrultusunda ürün ve hizmet geliştirmeleri, ürettikleri ürün ve hizmetleri yeni pazarlara sunmaları amacıyla ortak tasarım, ürün ve hizmet kalitesini yükseltmek, ulusal ve uluslararası pazar paylarını artırmak, marka imajı oluşturmak, uluslararası pazarın ihtiyaçlarına cevap vermeleri amacıyla ortak pazarlama, ürün ve hizmet standartlarını geliştirmeleri amacıyla ortak laboratuvar, üretim ve hizmet kapasitelerini, çeşitlerini, verimliliğini ve kalitelerini artırmak amacıyla ortak imalat ve hizmet sunumu ve benzeri alanlarda ortak sorunlara ortak çözümler getiren, maliyet düşürücü ve rekabet avantajı sağlayıcı nitelikteki projeleri, işletici kuruluş marifetiyle destekleniyor."

Bayraktar, yatırım yapmadan mevcut yapı ve insan gücüyle gazetelerin sağlıklı şekilde yoluna devam etmesinin mümkün olmadığını ifade ederek, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Biz gelirlerin artması için her türlü mücadeleyi verirken gazetelerin de çaba içinde olması gerekir. Güç ve işbirliği yoksa etkinlik olur mu? Gündem belirlenip şehrin küçük bir sorununa çözüm bulunulabilir mi? Ziyarete gidileceği zaman nasıl özenip bezenip hazırlanılıyorsa, gazeteyi okurun karşısına çıkaracağı zaman da itinayla hazırlamalı. Özel haberi, sporu, siyaseti, ekonomisi, kültür-sanatı, bulmacası, yazarı, kısacası her şeyi ile albenisi olmalı. Kes yapıştır ve ajans bülteni gibi olup yatırım yapılmıyorsa reklam veren veya okur gazeteyi ne yapsın? Medya, demokrasinin vazgeçilmezi, özgürlük, farklılıktır diyoruz demesine de gazetelerin de bu unsurları yerine getirmesi için çaba göstermesi, ekonomik olarak bağımsız olması gerekir. Dengeli gelir-gider kalemlerini sağlayabilirse o zaman çok daha etkin, üretken, okunan ve özgürce yayın yapan noktaya ulaşırlar." - Samsun

Kaynak: AA / Yerel

Mustafa Bayraktar Samsun Yerel Haberler

500

Yorumlar (1)

gazeteci:

reklam almak için gazete çıkaran patronlarla mı?

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title