Haberler

Başika Kampı Nedir? Türk Askeri Musul'da Ne Yaptı?

Güncelleme:

Türk Askeri, Irak'ın Musul kenti kuzeyindeki Başika Kampı'nda, Peşmerge güçlerine eğitim verdi. 15 Aralık'taki nöbet değişimi sırasında Irak Hükümetinin 'geri çekil' çağrısı krize neden oldu.

Irak'ın Musul kentinin 25 km yakınlarında bulunan Başika Kampı'nda, Bağdat'lı Peşmerge güçlerine terör örgütü ile savaşmak konusunda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından eğitim verildi. Aralık 2015'te Bağdat, Türk askerinin Bağdat'tan çekilmesi çağrısını yaparak 'Başika Krizine' neden oldu. Ankara ise bölgedeki eğitim faaliyetlerini sürdürmek ve yeni güçleri bölgeye katmak konusunda kararlı tavrını sürdürdü.

KAMPLAR MUSUL ÇEVRESİNE KONUŞLANDI

Irak'ın kuzeyinde bulunan ve en büyük şehirlerinden birisi olan Musul'da, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Mesud Barzani önderliğindeki Peşmerge güçleri ve ABD öncülüğündeki birliklerin koalisyonu ile IŞİD(DAEŞ)'e karşı operasyon başlatıldı. Bu operasyona 'Musul Operasyonu' adı verildi.

Bu operasyon için Musul çevresinde kamplar kuruldu. Başika Kampı da bunlardan biriydi.

BAŞİKA'DA TERÖRE KARŞI EĞİTİM

Irak'taki operasyona destek veren ülkeler arasında İran, ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Türkiye bulunuyor. Koalisyonun ortak hedefi Musul'u IŞİD(DAEŞ)'den temizlemek.

6 Ağustos 2014'te IŞİD(DAEŞ) teröristleri Erbil'e dayandığında da Kuzey Irak yönetimi Türkiye'den yardım istedi. Türk askeri Erbil'e gitmese de, daha sonradan Musul'un kuzeyindeki Başika'ya yardım gönderme kararı aldı. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Başika'daki kampta Peşmerge güçlerini teröre karşı eğiterek Musul operasyonuna hazırladı.

IRAK HÜKÜMETİ'NDEN BM'E ŞİKAYET

2015'ten beri Başika'da bulunan Türk askeri, nöbet değişimi yaparak 150 asker ve 20'ye yakın tank ile birlikte Zelikan Kampı'na gönderildi. Bu nöbet değişimi sırasında Irak Başbakanı Haydar İbadi, Türk askerinin Musul yakınlarındaki kamplardan çekilmesi çağrısında bulundu. Aksi takdirde BM Güvenlik Konseyi'ne başvurarak bu isteğini resmi elden dile getirdi.

"TÜRK ASKERİ TAMAMEN ÇEKİLSİN"

Türk askerlerinin bir kısmı, 14 Aralık 2015'te Zelikan Kampı'ndan ayrıldı. Bağdat yönetimi bunu yeterli bulmadı. 15 Aralık'ta Bağdat yönetimi, Türk askerlerinin tamamının çekilmesi için çağrı yaptı. Böylelikle ortaya 'Başika Krizi' diye tanımlanacak siyasi kriz ortaya çıktı.

OBAMA DA BİLDİRDİ

ABD Başkanı Barrack Obama, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Türk askerinin Musul'dan çekilmesi çağrısınında bulundu.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Bağdat Musul Irak Politika Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title