Haberler

Başçı - Suriyelilerin Enflasyon ve Büyümeye Etkileri

Görüntü Dökümü : Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı'nın soruları yanıtlaması Toplantının sona ermesi Merkez Bankası Başkanı Başçı soruları yanıtladı: (3) "Bunların (kırmızı et ve ekmek fiyatı) enflasyon sepetindeki ağırlıkları biraz yüksek. Kapsamlı bir çalışma yapılıyor gıdayla ilgili" "Kararlı ama ideal politika bileşeniyle, hükümetin de desteğiyle yapacağız. Enflasyondaki düşüş duygusunu mutlaka vermemiz gerekiyor.

Görüntü Dökümü :

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı'nın soruları yanıtlaması

Toplantının sona ermesi Merkez Bankası Başkanı Başçı soruları yanıtladı: (3)

"Bunların (kırmızı et ve ekmek fiyatı) enflasyon sepetindeki ağırlıkları biraz yüksek. Kapsamlı bir çalışma yapılıyor gıdayla ilgili"

"Kararlı ama ideal politika bileşeniyle, hükümetin de desteğiyle yapacağız. Enflasyondaki düşüş duygusunu mutlaka vermemiz gerekiyor. Onun fiyatlara yansımalarını da beraberinde görmüş olacağız. Başarılı olmak zorundayız, başaracağız"

"(Görev süresinin dolması) Bu bir maratonsa maraton, bir bayrak yarışıysa bayrak yarışı. Önemli olan son raddeye kadar en doğru kararları verebilmek, bir nevi orkestra şefi gibi onu yönetebilmek ve iletişimini yapabilmek. Oraya odaklanmak gerekiyor şu anda"

ANKARA (AA ) - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) BaşkanıErdem Başçı, kırmızı et ve ekmek fiyatının enflasyon sepetindeki ağırlıklarının yüksek olduğunu belirterek, bu konuda kapsamlı bir çalışma yapıldığını belirtti.

Başçı, "Enflasyon Raporu 2016-I" başlıklı raporun tanıtımı amacıyla TCMB Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantının ardından soruları yanıtladı.

Bir soru üzerine Başçı, dövize ilişkin seviyenin yatay olması konusunda ideal politika bileşeni olup olmadığının önem taşıdığını belirterek, "Ağustostan beri olan gelişmelerde bu trendin yataya döndüğünü ve dalgalanmaların geçici olduğunu gördük. Bundan sonraki seyri de yakından izleyeceğiz, gereken tedbirleri gereken zamanlarda alacağız" diye konuştu.

Son üç aylık trendin, H ve I endekslerinin değerini etkileyebildiğine işaret eden Başçı, "Oradaki oynaklık daha az oldu. Ağustostan kastım o. Yine şubat ve mart üzerinde de bu etkiler olabilir. Yeter ki bu trend bozulmasın. Bu dalgalanmaların geçici olduğu duygusu değişmesin. Bu doğru politika bileşeni uyguladığımıza dair önemli bir gösterge" ifadelerini kullandı.

"Enflasyonda düşüş duygusunu vermeliyiz"

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında ele alınan gıda fiyatlarına ilişkin tedbirlerin sorulması üzerine Başçı, şunları söyledi:

"Onları hükümet üyelerinin açıklaması daha doğru olur, ben fazla gecikeceğini zannetmiyorum. Dolayısıyla o tür açıklamalar büyük ihtimalle önümüzdeki günlerde, belki bugün bile bilmiyorum, gelebilir. Orada şu açıdan biz bunları aldık. Bunların (kırmızı et ve ekmek fiyatı) enflasyon sepetindeki ağırlıkları biraz yüksek. O yüzden en azından o kanaldan gelecek olan ilave enflasyonist baskılar aşağı indirilir. Yüzde 9 dedik ya, çift haneden yüzde 9'a çıkmak konusunda somut bir ilerleme sağlanmış olur. Kapsamlı bir çalışma yapılıyor gıdayla ilgili."

Enflasyon konusunda ellerinden gelen gayreti göstereceklerini vurgulayan Erdem Başçı, "Kararlı ama ideal politika bileşeniyle, hükümetin de desteğiyle yapacağız. Enflasyondaki düşüş duygusunu mutlaka vermemiz gerekiyor. Onun fiyatlara yansımalarını da beraberinde görmüş olacağız. Başarılı olmak zorundayız, başaracağız" diye konuştu.

"Üç ay uzun bir süre"

Erdem Başçı, başka bir soruya karşılık, "Küresel türbülans konusunda ideal politika nedir, onu arkadaşlarla birlikte belirliyoruz. Gerçekten üç ay uzun bir süre. Oraya odaklıyız. Enflasyon üzerindeki yansımalarını ve diğer yansımalarını minimize edecek ideal politika bileşeni nedir, enflasyonu düşürme konusunda ne yapmamız gerekir ona odaklıyız" cevabını verdi.

"Görev süresi sonrasında yeniden atanmayı bekleyip beklemediği" yönündeki soruyu da yanıtlayan Başçı, "Bu bir maratonsa maraton, bir bayrak yarışıysa bayrak yarışı. Önemli olan son raddeye kadar en doğru kararları; arkadaşlarımın katkısıyla, teknik birimlerimizin katkısıyla verebilmek, bir nevi orkestra şefi gibi onu yönetebilmek ve iletişimini yapabilmek. Oraya odaklanmak gerekiyor şu anda" dedi.

Suriyelilerin enflasyon ve büyümeye etkileri

Başçı, Suriyelilerin enflasyon ve büyüme rakamlarına etki edip etmediğine yönelik bir soru üzerine, bu konuda çalışma yaptıklarını, bunlardan birinin uluslararası bir dergide yayımlandığını söyledi.Başçı, "Gıda üzerine, düşürücü etkiyi ilginç bir şekilde buldular. O makaleyi yayınlayacaklar. Emek piyasası üzerine etkileri var. Büyüme üzerine etkileri var. Enflasyon üzerine artı eksi yönde etkileri var ama gıda üzerine düşürücü etki bulmaları enteresan" diye konuştu.

Başçı, her bir küresel dalganın farklı bir politika bileşeni gerektirebildiğini ve sadece teknik nedenlerle en doğru kararı almaya çalıştıklarını, her zaman da doğru kararı aldıklarını sözlerine ekledi.

(Bitti)

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Merkez Bankası Erdem Başçı Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title